‘Strašna majka’ najbolji film Sarajevo Film Festivala

 Marija Arnautović
Autor/ica 18.8.2017. u 09:47

‘Strašna majka’ najbolji film Sarajevo Film Festivala

„Srce Sarajeva“ za najbolji film dodjeljeno je filmu “Strašna majka”, gruzijske rediteljice Ane Urushadze. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Shervan Haji iz filma “Druga strana nade”, a najboljom glumicom proglašena je Ornela Kapetani iz filma “Buđenje dana”.

Nagrade „Srce Sarajeva“ dodjeljene su, u četvrtak naveče, najboljim rediteljima i rediteljkama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima, koji su prikazani u okviru 23. Sarajevo Film Festivala.

Najbolji film “Strašna majka” je priča o 50-godišnjoj domaćici Manani koja je prisiljena odabrati između porodičnog života i svoje strasti – pisanja, koju je godinama potiskivala.

Nakon što je primio nagradu “Srce Sarajeva” za najboljeg glumaca Shervan Haji je kazao da je šokiran. “Ova nagrada pripada svima. Nagrada je biti ovdje, ovo je predivno”, dodao je on.

Ornela Kapetani, koja je proglašena najboljom glumicom, kazala je da nagradu koju je dobila u Sarajevu posvećuje svojoj majci.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Grad sunca” reditelja Ratija Onelija. 

U sekciji dokumentarni program specijalnu nagradu žirija dobio je film “Home” režisera Zdenka Jurilja.

Za najbolji kratki film proglašen je film “Plavetnilo”, rediteljke Antonete Alamat Kusijanović“SFF je bio moj prvi festival prije deset godina kada sam bila na Talent Campusu i ovo je moja prva nagrada. Čestitam mom kompletnom timu”, rekla je ona.

Ove godine prvi put dodijeljene su nagrade za studentski film. Nagradu je dobio film “Čistoća”, bosanskohercegovačkog reditelja Nevena Samardžića.

U sklopu 18 programa 23. SFF-a publika je prethodnih sedam dana imala priliku pogledati 235 filmova, od čega 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova. Za nagrade u svim regionalnim selekcijama SFF-a ove godine se takmičilo 46 filmova.

Radio Slobodna Evropa

 Marija Arnautović
Autor/ica 18.8.2017. u 09:47