Suvremeni antifašizam: uputstvo za upotrebu

tačno.net
Autor/ica 18.9.2017. u 10:18

Suvremeni antifašizam: uputstvo za upotrebu

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule, sada već tradicionalno, u okviru programa Suvremeni antifašizam: uputstvo za upotrebu obilježava važnu obljetnicu oslobođenja otoka od fašizma.

Program ‘Suvremeni antifašizam: uputstvo za upotrebu’, u okviru kojeg se pokušava dati odgovor na pitanje kako baštiniti antifašizam danas, započet će 18. rujna na trgu Sv. Justine promocijom knjiga Damira Pilića „Marx nije mrtav“ – („Damir Pilić knjigom Marx nije mrtav (Arkzin, 2016.) kroz novinarsko istraživanje života onih koju su do 1990. godine profesionalno proučavali i naučavali marksizam razotkriva iluzije i bijedu suvremene hrvatske povijesti, kao i aktualnost Marxove misli (pa i marksizma) čija budućnost ne prestaje“) – i Dragana Markovine „Doba kontrarevolucije“  („Knjiga sadrži tekstove objavljene (u razdoblju od svibnja 2015. do veljače 2017. godine) na portalima i u novinama, a velikim dijelom i izvorno napisane za ovu knjigu. Autor u uvodu napominje da je na ideju o pisanju knjige došao 2013. godine, motiviran „u prvom redu činjenicom da su se na čitavom jugoslavenskom prostoru konačno dovršavali procesi dubinskog preobražaja društva u reakcionarnom smjeru, započeti još početkom devedesetih godina“, da su se u međuvremenu svi ti raniji „nagovještaji obistinili“, te da tekstovi u knjizi „zorno svjedoče o dobu kontrarevolucije u kojem egzistiraju postjugoslavenska društva i države“).

U srijedu 20. rujna na programu je tribina povodom 75. godišnjice osnutka Antifašističkog fronta žena „Antifašizam i žene“ na kojoj će govoriti lektorica, prevoditeljica, fonologinja, sveučilišna predavačica i feministica Rada Borić, poznata splitska feministkinja i građanska aktivistkinja, koordinatorica udruge Domine Mirjana Kučer, aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov te Gordana Stojaković, rukovotkinja projekta Zamenite žene Novog Sada i jedna od osnivačica neformalne grupe Ženski centar u Lazarevcu.

„Oformljen još za vrijeme rata (1942. g u Bosanskom Petrovcu) AFŽ je i nakon rata razvijao najveći dio svojih aktivnosti, sve do 1953. g. kada je službeno i ukinut. Ono što je zanimljivo u daljnoj historiji ženskog organiziranja jest zaborav i brisanje povijsti AFŽ-a (osobito nakon 1990-ih) kao ključnog mjesta transformacije spolnih/rodnih uloga i odnosa. U sklopu (neo)liberalne ideologije prema kojoj su demokratske slobode nastale nakon sloma socijalizama – nema mjesta za povijest jugoslovenskog emancipatorskog eksperimenta. Priča o AFŽ-u je ili sasvim nestala ili se pojavljivala kao neka točkica u historiografiji, uglavnom vezana za naraciju o jugoslavenstvu kao totalitarnom projektu (pri čemu je naglasak na ovu priču uvijek bio na negativnom).“

Program završava u subotu, 23. rujna, koncertom, korčulanskoj publici već dobro poznatog Akademskog harmonikaškog orkestra “Ivan Goran Kovačić” koji je ove godine obilježio 40 godina rada. Jedan je to od najuspješnijih amaterskih glazbenih ansambala u Europi na području harmonikaške glazbe, a pod dirigentskim vodstvom Stjepana Vugera izvesti će djela klasične i filmske glazbe, tanga i skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja.

Program:

18. rujan/ponedjeljak/ 20:00h

promocija knjiga Damira Pilića „Marx nije mrtav“ i Dragana Markovine „Doba kontrarevolucije“
20. rujan/srijeda/20:00h
tribina povodom 75. godišnjice osnutka Antifašističke fronte žena „Antifašizam i žene“
23. rujan/subota/20:00h
koncert Akademskog harmonikaškog orkestra “Ivan Goran Kovačić”

plakat_skafo

tačno.net
Autor/ica 18.9.2017. u 10:18