Tri dječije predstave devetog festivalskog dana

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 11:01

Tri dječije predstave devetog festivalskog dana

U NEDJELJU NA FESTIVALU MESS NE PROPUSTITE HAMLETA NA BOLIVIJSKI NAČIN

(SARAJEVO, 05. oktobar, 2013) Nedjeljno sarajevsko jutro obilježit će Children MESS program u okviru kojeg će se odigrati tri predstave. U 11 sati u Kamernom teatru 55 predstava “Kraljica Vešmašina“, Jelene Kovačić, obradovat će najmlađe ljubitelje MESS-a. Priča o Kraljici Vešmašini i njenom Kraljevstvu, neobična je verzija Romea i Julije sa sretnim završetkom. Anica Tomić izmaštala ju je za svog brata, tada četverogodišnjaka, a onda ju je odlučila zapisati kako bi je pozorište moglo pričati drugim djevojčicama i dječacima. Iza vrata vesele kupaonice nalazi se jedno sasvim čudnovato Kraljevstvo, u kojem kraljuje Vešasto Visočanstvo, a iz ladica ispadaju Čarapinci i Potkušuljci.

Kao i prethodnog dana, norveška opera za bebe “Korall Koral“ igrat će u dva termina, i to u 11 i u 13 sati u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo.

Četrdesetak karata za teatarsku vožnju tramvajem davno su rasprodate, a publika će u 18 sati na Željezničkoj stanici doživjeti dramski prikaz naše svakodnevnice u predstavi «Tramvaj» u režiji Senada Alihodžića sa izvrsnom glumačkom ekipom.

Nakon promjenjenog termina igranja, u okviru programa OFF MESS nekonvencionalna njemačka predstava “In the mix“ igrat će od 18 sati u Kamernom teatru 55. Tri glumca i pijanista, sekundu prije nego što izađu na pozornicu, ne znaju šta će uslijediti nekoliko sekundi kasnije. Oni pitaju publiku za ideje i prijedloge koji se odnose na određenu “temu dana“. Sve ide spontano –  sve je improvizacija.

U 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu Sarajevo, publika će imati priliku vidjeti savremenog Hamleta na bolivijski način, odnosno predstavu «Hamlet, od Anda» Teatra de los Andes.

Predstava “Hinkeman: Šta mora neka bude“ klasična je prilagodba savremenom dobu. Osakaćeni mladi vojnik, Eugen, se vraća sa ratišta i pokušava se prilagoditi novim okolnostima u okruženju koje je, isto kao i on, obilježeno proteklim ratom. U režiji Andreja Nosova i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta predstava će igrati u Sarajevskom ratnom teatru u 22 sata.

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 11:01