U Mom Mostaru

tačno.net
Autor/ica 15.7.2016. u 09:15

U Mom Mostaru

Na Kamernoj teatarskoj sceni mostarskog Centra za kulturu, u okviru Mostarskog ljeta, u utorak 19. VII 2016. godine sa početkom u 20:30 sati, održat će se premijera poetsko-scenske izvedbe „Plima punog sunca“ na poeziju Fatime Sibile Huseinbegović-Gorenčevski. Projekat je za scenu priredio Salko Šarić uz sudjelovanje glumaca Diane Ondelj-Maksumić i Nedžada Maksumića.

md14

Fatima Sibila Huseinbegović-Gorenčevski rođena je u Mostaru 4. VII 1943. godine. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Pravni fakultet. Kao srednjoškolka bila je članica mostarskog Debatnog kluba mladih pisaca. Objavljivala je poeziju u književnim novinama i časopisima: „Mlada Hercegovina“ i „Most“, Mostar; „Naši dani“, Sarajevo; „Dunav teče“ – Zbornik književnih radova, „Student“, „Književne novine“ i „Književnost“, Beograd; „Zbornik Sjenice“, Sjenica. Zastupljena je i u knjizi „A Balkan Anthology: Voices from the faultline“ („Balkanska antologija: Glasovi iza pune linije“), koju su priredili na engleskom jeziku A. Johnson i Ana Žaklin Nežić (Hampton, Virginia – USA, 2002). Pjesme su joj prevođene na engleski i ruski jezik. Objavila je dvije zbirke poezije „Plima punog sunca“ (Beograd, 2003) i „Pucanje tišine“ (Beograd, 2013).

 

U MOM MOSTARU

 

U mom Mostaru
Behar u suzi
Proljeće rudi

U mom Mostaru
Ljeto u rijeci
Tugu ispira

U mom Mostaru
Mladi grobovi
Rano se bude

U mom Mostaru
Stari most čeka
Da se porodi

U mom Mostaru
Svjetlost ne mogu
Da raspodjele

Mostar u meni
Pjesmu ko lijek priziva
Srce se nada

 

Centar za kulturu Mostar organizator je manifestacije “Mostarsko ljeto 2016.” koja će obogatiti kulturni ponudu grada na Neretvi tokom ljetnih mjeseci kada je Mostar prepun turista, ali i Mostaraca koji svoj godišnji odmor rado provode u Mostaru. U okviru manifestacije planiran je niz koncerata, izložbi i promocija knjiga.

tačno.net
Autor/ica 15.7.2016. u 09:15