U Mostaru predstavljena knjiga Gradimira Gojera: Gospar – Danonoćja Đele Jusića

Nikola Vučić
Autor/ica 6.5.2014. u 12:31

U Mostaru predstavljena knjiga Gradimira Gojera: Gospar – Danonoćja Đele Jusića

Piše: Nikola Vučić

Sinoć je u okviru Mostarskog proljeća 2014. – XVI. Dana Matice hrvatske, pred ispunjenom Galerijom kraljice Katarine u Mostaru predstavljena knjiga “Gospar – Danonoćja Đele Jusića” jednog od najznačajnijih djelatnika u bh. kulturnom životu, kazališnog redatelja, književnika i kritičara Gradimira Gojera. 

Na početku svoga izlaganja, autor knjige pozdravivši sve prisutne, kazao je kako je Đelo Jusić trpno tijelo u njegovoj knjizi te kako je upravo on morao istrpjeti sve autorove hirove dok ju je pisao:

”Jusić je trpno tijelo u mojoj knjizi, on je morao istrpjeti sve moje hirove dok sam pisao ovu knjigu, a ja sam morao bezbroj puta slušati njegovu glazbu, koju sam slušao u svom djetinjstvu, pa sam se ponovno podsjećati i naravski pisati”, kazao je autor knjige Gradimir Gojer.

Đelo Jusić, Gordan Jurišić, Gradimir Gojer i Josip Muselimović

O knjizi, središnji lik, skladatelj Đelo Jusić kaže kako je monografija često nešto kao “in memoriam”, ali ovoga puta to nije slučaj. Gospodin Gradimir Gojer sakupio je toliko toga o meni da sam se upitao: Bože moj, jesam li ja sve ovo prošao u životu što je izvađeno iz novina, s interneta.

Promociju je oplemenila Klapa Kaše iz Dubrovnika koja je osvojila prvo mjesto na ovogodišnjem 5. hrvatskom festivalu klapa i mandolina održanom u Omišu, a na sinoćnjoj promociji izvela je neke od najznačajnijih Jusićevih skladbi.

Đelo Jusić poznat je po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Djeluje i kao aranžer i dirigent, a svojevremeno je gradio i karijeru jednog od najboljih domaćih gitarista u bivšoj Jugoslaviji. Skladati je počeo 1960-ih godina, kada je utemeljio poznati vokalno-instrumentalni sastav, grupu “Dubrovački trubaduri”, s kojom je 1968. i nastupio na Eurosongu.

U rodnom gradu Dubrovniku našao je izvore nadahnuća te oblikovao prepoznatljive značajke u melodijskoj, harmonijskoj i stilskoj fakturi svojih skladbi. One pripadaju mediteranskome krugu naše zabavne muzike kojemu su dale vrijedan i specifičan doprinos. Tokom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima.

Jusić, premda odlikovan mnogim priznanjima i nagradama, primjerice prošlogodišnjim priznanjem počasnog građanina Grada Sarajeva, za svoga života ne nosi nijedno priznanje Dubrovnika – grada u kojemu je rođen, u kojem je najviše stvarao i kojem je najviše dao.

Mostarska promocija ove knjige autora Gradimira Gojera bila je peta u nizu. Prva promocija bila je u Sarajevu, druga u Zagrebu, treća u Konjicu, a četvrta u Širokom Brijegu.

 

Nikola Vučić
Autor/ica 6.5.2014. u 12:31