U Prištini premijerno izvedena predstava “Nove pustolovine Don Quijota” bh. redatelja Dine Mustafića

tačno.net
Autor/ica 20.6.2017. u 12:08

U Prištini premijerno izvedena predstava “Nove pustolovine Don Quijota” bh. redatelja Dine Mustafića

Foto: Jetmir Idrizi

Premijerno izvođenje predstave “Nove pustolovine Don Quijota”, nastale po tekstu Tariqa Alija i u režiji bh. reditelja Dine Mustafića, održano je sinoć uz višeminutne ovacije pred prepunom dvoranom Narodnog pozorišta Kosovo u Prištini. Ovo je druga režija našeg istaknutog regionalnog reditelja u najvažnijem pozorištu Kosova, nakon vrlo uspješne predstave “Rock’N’Roll” Toma Stoparda koja je imala internacionalni festivalski život i odjek. Novi tekst pakistansko-britanskog filozofa i umjetnika Tariqa Alija dočekan je sa velikim interesovanjem kulturne javnosti Kosova, jer je riječ o vrlo angažiranoj i političkoj drami o borbi protiv dogmi svih vrsta, sa fokusom na važnost i jednakost svih ljudi.

Nakon premijere, Dino Mustafić je istakao da predstava scenski traga za donkihotizmom 21. vijeka te da je sretan kako je prištinska publika reagovala na predstavu.“Predstava nas želi vratiti idealima za koje se vrijedi boriti, poput Don Quijota, i vraća nadu da svijet može biti bolji i smisleniji. Naš junak dekonstruiše “vjetrenjače”, više nije samo romantični heroj već je i buntovnik, aktivista i borac za politička i socijalna prava koji traži slobodu za sve ljude“, naveo je Mustafić te dodao da je publika prepoznala kako su mnoge scenske situacije i replike izgledale kao da su otrgnute iz naše svakodnevnice, opominjujuće i zlokobne.

Čak je i Cervantesov roman bio subverzivan za svoje doba, a nažalost nije se mnogo toga promijenilo ni u našem vremenu. Naprotiv, strašnu inkviziciju su zamijenili imperijalistički ratovi, nacionalizmi i ksenofobija. Don Quijote i Sancho Panza otkrivaju i lice neoliberalnog kapitala koji beskrupulozno u neofašističkom formatu vlada savremenim svijetom, nameće svjetonazore, pravila i ponašanje koje ugrožava individualne slobode i dostojanstven život“, pojasnio je Mustafić.

Uloge u predstavi ostvaruju Shkelzen Veseli, Armend Smajli, Blin Sylejmani, Ard Islami, Yiber Bardhi, Gresa Pallaska, Adrian Morina, Dukagjin Podrimaj, Semira Latifi, Kumrije Hoxha, Shengyl Ismajli, Fatlume Bunjaku, Molikë Maxhuni i Sheqerie Buqaj.

tačno.net
Autor/ica 20.6.2017. u 12:08