ULICA RAZVEZANIH PERTLI

Petar Fehir
Autor/ica 12.10.2016. u 21:06

ULICA RAZVEZANIH PERTLI

foto: magazin.ba

Čitamo da je klub HDZ-ovih zastupnika pokrenuo inicijativu da središnji trg u novom zagrebačkom naselju Podbrežje, koje kreće s izgradnjom, nosi ime po generalu Bobetku.

General Bobetko je, kažu, zaslužio da imenovanje trga, u budućem naselju, bude po njemu, jer je taj dio grada najbliži sisačkom kraju, gdje je general rođen.

I dodali da će “zastupnici Hrvatske demokratske zajednice nastaviti sa svojim zahtjevima da ulice i trgovi u Zagrebu nose imena branitelja i velikana Domovinskog rata, čime će se neprekidno držati živim sjećanje na njih.”

Promjene naziva ulica su kod nas, od pamtivijeka, bile u uskoj vezi s promjenama političkih prilika.

Tako je bilo i četerdeset prve i četerdeset pete i devedesetih.

Više je razdoblja, u bližoj povijesti, ideološki motiviranih imenovanja i preimenovanja naziva ulica, trgova i naselja. U časopisu “Migracijske i etničke teme”, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz 2009., spominju se razdoblja Kraljevine SHS/Jugoslavije, NDH, socijalizma, te razdoblje nakon demokratskih promjena 1990.

Kako su se u Zagrebu smjenjivali režimi, tako su se mijenjala i imena ulica. Pogotovo onih u centru grada. Posljednji val krštenje određen je vraćanjem nacionalnoj, kulturnoj i povijesnoj tradiciji.

Partizani su, nakon pobjede u ratu, uklonili nazive koje je uvela stara vlast.Trumbićeva je ponovo postala Dalmatinska, Šufflayeva Masarykova, Javorova Praška…

Duićev trg je postao Trg Petra Drapšina, Trg Kulina bana Trg žrtava fašizma. Nestaju ulice i trgovi Josipa Jelačića, Petra i Tome Erdödyja, Bauerova.

Prema planu Zagreba iz 1951. već se u uvodu spominje da su 194 ulice “u posljednje vrijeme” preimenovane. No, najintenzivnije promjene desile su se od 1990. do 2007. Prema dostupnim podacima preimenovano je čak 474 ulica i trgova.

I tko onda kaže da nije došlo do značajnih demokratskih promjena poslije “demokaratske revolucije”.

Kod susjeda je, kažu, bilo i gore.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda, jednoj je ulici (Krunska ulica), od 1872. godine, naziv mijenjan čak 12 (dvanaest) puta. Slijedi Resavska sa devet, a na trećem mjestu je Svetogorska sa svega osam promjena. Zamislite zbunjozu kod sredovječnih taksista.

U Lundu, studenskom gradu u južnoj Švedskoj, razvoj je tekao nešto drugačije. Nisu baš nešto ratovali pa mora da su naišli na teško premostive probleme prilikom imenovanja svojih  (inače vrlo čistih) ulica.

Svaki kvart grada je tematski obrađen.

Jedan, tako, nosi imena po zanimanjima; ulica dimnjačara, ulica krovopokrivača, zidarska, stolarska… Drugi kvart po cvijeću i bilju; ulica tulipana, ulica maka, timjana, lavandi… Pa onda ptica; vrapčeva, sokolova, papagajeva… Pa autodijelova, pa dječjih igračaka…

Osobno mi je najdraži kvart škole i slobodnih aktivnosti; učiteljičina ulica, ulica prvog polugodišta, ulica magareće klupe…

I na kraju meni najromantičnija – ulica razvezanih pertli.

 

Petar Fehir
Autor/ica 12.10.2016. u 21:06