Uništavanje kulture

tačno.net
Autor/ica 22.3.2013. u 08:06

Uništavanje kulture

Norveska: Apel za opstanak kulturnih institucija u BiH

 Tekst  i foto:  Fahro KONJHODZIĆ

 Na redovnoj godišnjoj skupštini udruženja za kulturu «Preporod» u glavnom gradu Norveške, Oslu, njezini članovi su se pridružili  Međunarodnoj akciji solidarnosti sa institucijama kulture BiH, pokrenutim ovih dana u medijima. Ovom pirlikom je usvojen poseban apel  u kojem je napisano:

– Pomozimo opstanku Zemaljskog Muzeja-simbola snažne kulturne baštine cijele BiH, koja je stoljećima geostrateški dio Europe! Mi smo raseljeni po svijetu, nas 1 milion  građana BiH. Mi smo prognani i našli svoje utočište izvan domovina, ali mi  nismo zaboravili svoju domovinu,  njene rane su i naše rane. Umiranjem kulture lagano i mi umiremo…

Ne dozvolimo to kulturološko ubijanje svega što je značajno za našu historiju, i što snažno potvrđuje naš identitet i svetost našeg postojanja i trajanja, stoji u apelu kojeg je predložila Zlata Erkočević iz Sarajeva, koja živi  u Oslu.

Nakon  što je apel jednoglasno usvojen, protest je konkretiziran simboličnim  stavljanjem žute trake preko skeniranih  naslova knjiga koje su  promovisane  na kulturnim večerima “Preporoda” tokom 16 godišnjeg  rada na prezentiranju  i očuvanju naše kulturne baštine i maternjeg jezika. Tu zanimljivu  instalaciju, simbol  protesta, uradila je   Valida Mujezinović  arhitekta i slikar.

Ovom prilikom, protestu se pridružio i  Svein Mønnesland (Moenesland),  profesor i dopisni član Akademije nauka BiH.

            U narednom periodu, Bosanci i Hercegovci,  nastanjeni u Norveškoj,  planiraju kontaktirati Leifa  Pareli, predsjednika Međunarodne organizacije muzeja ICOM iz Norveške, koji se je ranije javno priključio protestu, da pokušaju iznaći konkretne načine za pomoć Zemaljskom muzeju.  Ovom prilikom valja podsjetiti  da su ratne 1995 godine, Svein Mønnesland   zajedno s prof.  Tone Bringe i Leifom Pareli uspješno ostvario projekat saradnje  Zemaljskog Muzeja i Folketsmuseum u Oslu, koji ima značaj norveškog zemaljskog muzeja.  Predstavnici «Preporoda» će pokušati da se slična akcija ponovi i nakon sedamnaest godina.


 

 

 

tačno.net
Autor/ica 22.3.2013. u 08:06