Uspješno završen 13. BHF u New York-u

tačno.net
Autor/ica 31.5.2016. u 09:46

Uspješno završen 13. BHF u New York-u

Dobitnici Zlatnih Jabuka na trinaestogodišnjem Bosanskohercegovačkom Film Festival (BHFF) su:

Najbolji dokumentarni film po odluci žirija: Ja mogu da govorim reditelja Mirze Skenderagića. Film govori o ljudima koji se suočavaju sa govornim manama.

Najbolji kratki film po odluci žirija: Kalo reditelja Nermina Hamzagića. Film je uvid u život momka koji se suočava sa problemom na koji se društvo često ruga.

Najbolji igrani film po odluci žirija: Tigrovi, triler Oskarovca Danisa Tanovića. Film je zasnovan na istinitoj priči o čovjeku koji radi za multinacionalnu korporaciju i njegovoj borbi za istinu. On se počne suprostavljati korporaciji nakon što sazna da formula za dojenčad koju on prodaje doprinosi smrću bebama zbog nečiste vode u dijelovima južne Azije.

Najbolji film po odluci publike: Naša svakodnevna priča, igrani rediteljski debi Ines Tanović o sarajevskoj porodici koja se suočava sa teškoćama poslijeratne svakodnevnice. Film je bio kandidat BiH u 2016. godini za Oskara. Film Naša svakodnevna priča je takođe dobio specijalno priznanje žirija u kategoriji igranog filma.

Ove godine, žiri BHFF-a činile su scenaristica, producentica i generalni sekretar Udruženja Filmskih Radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić, rediteljica, profesorica i književnica Annette Danto i akademska radnica u poljima filma i književnosti Nataša Milas.

Čestitamo svim pobjednicima!

“Izuzetna nam je čast dobiti nagradu na Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u New Yorku. Nema većeg priznanja za autora kad se ukusi publike i žirija podudare. Sa Našom svakodnevnom pričom se upravo to dešava. Specijalno priznanje Žirija znači priznanje za nas rad od strane struke, a od publike smo dobili izuzetno pozitivne reakcije i komentare i nagrada to samo dodatno potvrdjuje. U svakom slucaju ovo za mene kao autora znači da trebam da istrajem i nastavim da spremam nove projekte.”

Ines Tanović

“Ovo je moja prva nagrada na profesionalnom festivalu i to dovoljno govori koliko mi ona znači i kolika je njena moć da usmjeri moju karijeru i otvori neka nova vrata, s obzirom da ja nisam reditelj, već dramaturg. Takođe, uspjeh je veći jer je zaista konkurencija bila jaka i iznimno mi je drago da se u BiH snimilo toliko dobrih filmova prošle godine. Želim da se zahvalim i ekipi BHFF-a što su uvrstili moj film u program, te na 13-godišnjici Festivala u vremenu kada se festivali zatvaraju, i činjenici da BHFF u New Yorku, ne samo da opstaje, već i svake godine napreduje. Želim i da se zahvalim žiriju na čelu sa Elmom Tataragić, koja predstavlja jednu od onih osoba u BiH zbog kojih je bh. kinematografija tako uspješna i važna u svijetu, zbog kojih je film nešto najkvalitetnije što imamo.”

Mirza Skenderagić

Ovogodišnji program se sastojao od četiri blockbuster igrana filma, devet dokumentaraca i šest kratkih filmova, uključujući jedan animirani film. Organizatori BHFF-a su takođe ponosni na činjenicu da je program predstavio radove osam rediteljica.

Program je počeo sa BH Film Forumom u srijedu, 25. maja u Anthology Film Archives (AFA). AFA je mjesto koje je već poznato mnogim ljubiteljima BHFF-a, s obzirom da su se drugi i treći godišnji BHFF festivali održali u tom teatru, 2005. i 2006. godine. U sklopu BH Film Foruma je prikazano pet filmova u okviru netakmičarskog programa, a takođe je predstavljen i specijalni panel sa bosanskohercegovačkim i internacionalnim filmskim radnicima i stručnjacima. Panel su sačinjavali Elma Tataragić, Ines Tanović, profesorica kulturalnih i filmskih nauka i članica Programskog odbora BHFF-a Dijana Jelača i reditelj i multimedijalni umjetnik Amir Husak.

Od četvrtka do subote, 26. do 28. maja, BHFF događanja su bila u SVA Theatre gdje je prikazano 14 filmova u takmičarskom programu kao i diskusija nakon prikazivanja filma Naša svakodnevna priča sa rediteljicom Ines Tanović, producentom filma Alemom Babićem i glumcem Uliksom Fehmiu. Diskusiju je vodila Dijana Jelača.

U 2016. godini, BHFF je uspostavio mnogo jaču saradnju sa Udruženjem Filmskih Radnika Bosne i Hercegovine (UFRBiH) u Sarajevu, s čime smo veoma ponosni. Podrška ovogodišnjem BHFF dolazi od strane UFRBiH i Fondacije za kinematografiju u Sarajevu. UFRBiH je bio ko-organizator ‘BH Film Foruma.’

Ove godine BHFF je prikazao najveći broj filmova u svojoj historiji, a takođe festivalski konkurs je primio rekordni broj filmova, čak 60. Ova godina je takođe bila značajna jer se festival po prvi puta u historiji proširio sa tri na četiri dana.

tačno.net
Autor/ica 31.5.2016. u 09:46