”Usprkos svemu!”: U četvrtak počinju 12. Riječke ljetne noći

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 12:57

”Usprkos svemu!”: U četvrtak počinju 12. Riječke ljetne noći

Dvanaeste Riječke ljetne noći bit će otvorene u četvrtak, 18. lipnja, s nekoliko programa. Ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u 18 sati počinje performans »Otkaz Frljiću i Blaževiću«, a zatim će u 20 sati u Muzeju grada Rijeke biti otvorena izložba »Kazalište priča«.

Autorica izložbe je Deborah Pustišek, a po prvi put bit će predstavljena Zbirka kazališne građe. Posjetioci će moći razgledati predmete vezane uz gradnju i otvorenje Općinskog kazališta (danas HNK Ivana pl. Zajca), zatim skice, raskošne kostime i makete scenografija, programske knjižice, libreta, letke i kazališne plakate.

Izložbom i katalogom obuhvaćene su i dvije izuzetne kazališne ličnosti – Ivan Zajc i Drago Gervais. Izložba će biti otvorena do 31. prosinca, a otvorenje je najavio ravnatelj MGR-a Ervin Dubrović.

Na dan otvorenja Riječkih ljetnih noći u 21.30 na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske počinje koncert filmske glazbe Johna Williamsa pod nazivom »Od Jurskog parka do Ratova zvijezda«. Orkestar HNK Ivana pl. Zajca, pod vodstvom Igora Vlajnića, izvest će najznačajnije filmske skladbe američkog skladatelja, dirigenta i pijanista Johna Williamsa, a ovom prilikom simulirat će se dodjela Oscara.

Program se nastavlja 19. lipnja, kad će u 21.30 biti otvoreno Ljetno Art-kino. Kako je najavila Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina Croatia, otvorenje je u znaku 25. Animafesta Zagreb, a bit će prikazano osam najboljih kratkometražnih filmova. Ovogodišnje Riječke ljetne noći, 18. srpnja, zatvorit će kultni film »Ralje« Stevena Spielberga, koji ove godine slavi 40. obljetnicu.

U program Riječkih ljetnih noći uključilo se i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, čije je predstave najavila ravnateljica Zrinka Kolak-Fabijan. Na Trgu svete Barbare 4. i 5. srpnja bit će prikazana predstava »Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk« Tahira Mujičića, u režiji Zorana Mužića, a 7. i 8. srpnja na programu je »Trsatski zmaj« Davida Petrovića i Alexa Đakovića nastao prema slikovnici Velida Đekića.

Programe Muzeja moderne i suvremene umjetnosti predstavio je ravnatelj Slaven Tolj, rekavši da će se u programu »1, 2, 3, 4, 5, 6 Izgubljeni/Pozicije neprisutnosti« predstaviti Nika Rukavina, Ivan Šeremet, Pasko Burđelez, Marijan Crtalić, Mario Cvjetković i Marko Marković. U ime Grada Rijeke i Odjela za kulturu obratila se Višnja Višnjić-Karković, koja je pozdravila novu koncepciju Riječkih ljetnih noći koja je okupila sve riječke ustanove u kulturi. Ines Boban-Štiglić iz Turističke zajednice Grada Rijeke istaknula je da su Riječke ljetne noći jedan od turističkih brendova grada, a podršku festivalu daju i brojni sponzori koje je predstavila poslovna ravnateljica riječkog HNK-a Jasmina Šegon.

Ovom prilikom obratili su se direktorica Regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke Gordana Žulj, pokrovitelj glazbenog programa festivala i prve nagrade Međunarodnog natjecanja »Zinka Kunc Milanov«, te član Uprave INE  Ivan Krešić, pokrovitelj baletnog programa festivala. Predstavljena je i festivalska lepeza, koja je nastala u suradnji s Rijekatekstilom, a dizajnirala ju je Ania Škrobonja.

Na promijenjeni koncept Riječkih ljetnih noći osvrnuo se intendant Oliver Frljić, istaknuvši da je uključivanjem svih riječkih kulturnih institucija, u ovim teškim vremenima, ponuđen raznolik i kvalitetan program. Umjetnički voditelj Riječkih ljetnih noći Marin Blažević objasnio je zašto je slogan ovogodišnjeg festivala »Usprkos svemu!«:

– Usprkos predrasudama. Usprkos krizi. Usprkos marginalizaciji. Usprkos lažima. Usprkos sumnji. Usprkos svemu: Ne odustajemo od Riječkih ljetnih noći!

Dvanaeste Riječke ljetne noći donose 53 programa na 17 lokacija, a jedna od njih je i Ljetna pozornica u Opatiji s riječkim baletnim i operno-baletnim predstavama »Šeherezada & Carmen«, te »La vida breve & El amor brujo«.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 12:57