Uz slike mediteranske arome i zvonkosti otvoreno Mostarko ljeto 2018.

Alija Behram
Autor/ica 24.6.2018. u 12:07

Uz slike mediteranske arome i zvonkosti otvoreno Mostarko ljeto 2018.

SAMOSTALNOM IZLOŽBOM LIKOVNIH RADOVA MAGISTRA SLIKARSTVA ANELA PALE OTVORENA INTERNACIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA MOSTARSKO LJETO 2018.

Ako je Andrić otkrio posebnost i kvalitet mostarske svjetlosti, Predrag Matvejević raskošnost, lepršavost, prozračnost i specifičnosti Mediterana, Anel Pala nam likovnom elokvencijom odnosno bogatom paletom  otkriva koloritnu muziku i aromu tog čarobog područja, kazao je Zlatko Serdarević naglasivši da će vrijeme biti biti na strani ovog mladog umjetnika koji neprestano istražuje tražeći nove puteve za emaniranje svojih osjećaja na platno.

Kulturna manifestacija Mostarsko  ljeto 2018. najstariji festival u  Bosni  i Hercegovini svečano je otvoren u prisustvu velikog broja publike u centru za kulturu. Istina festival je imao prekid kontinuiteta od nekoliko godina ali je snagom volje ipak reaktiviran.

Festival je otvorio Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom svečanosti se pridružio g.  Raid Zajdeh, predstavnik Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini koji je kazao da mu je iznimna čast biti u ovakvom ambijentu kada se slavi umjetnost i umjetnici. Izrazio je zadovoljstvo učešćem u programima francuskih umjetnika i uspostavljanjem saradnje sa Fransuskim institutom u Mostaru.

Prvi sadržaj ovogodišnjeg festivala je samostalna izložba Anela Pale, magistra likovne umjetnosti koji se publici predstavio sa dvadestak selekcionisanih radova iz najnovijeg ciklusa vezanog za gradove i pejsaže sa područja Mediterana. Autor je do sada nastupao u nekoliko gradova širom Evrope potvrđujući kvalitet radova na međunarodnoj sceni.

anel slike 2

Izložbu je otvorio Zlatko Serdarević, novinar i publicist ustvrdivši da je riječ o zrelom umjetniku specifičnog likovnog rukopisa i likovne poetike:

– Već na prvi pogled na radovima mladog umjetnika Anela Pale, magistra likovne umjetnosti, možemo veoma jasno uočiti jednu posebnost a u isto vrijeme i autentičnost. To je muzika mediteranskog krajolika ili pejzažne arhitekture, te veduta starih gradova pripadajuće geografije koja je snagom umjetničke imaginacije pretvorena u izdašno kipući kolorit. Možemo reći da Anel tu specifičnost optičke muzike uspijeva predstaviti melodijom kolorita sa nizom povisilica gradiranih njegovom vizijom i izazvanim rastućim osjećajem pred začudnosti bilo pejsaža ili stare patinaste gradske urbane strukture minuciozno ukomponovane u prirodni ambijent u kome dominira veles ovaploćen u morfologiji kamena i škrtog ali akcentirano eteričnog rastinja, akcentoraio je Serdarević.

Dodao je kako se izloženim radovima jasno očitava unutrašnji svijet umjetnika i sve turbulencije kroz koje prolazi posmatrajaći i doživljavajući realni svijet:

– Samo čista duša autora mogla je uspostaviti  ovakav vid komunikacije sa motivima iz realnog  života transponovanim kroz doživljaj u njegovu viziju. Kao što svaki kritičar, bilo koje grane umjetnosti, tumačeći neko djelo u suštini govori o sebi a samo djelimično o djelu, tako i Anel preko ovih radova otkriva u biti sebe i mi prilično jasno uočavamo njegovo unutarnje svjetlo duše.

Ono što posebno privlači pažnju posjetilaca jeste karakterističan kolorit pri čemu je motiv stavljen u drugi plan premda je eksplicitno izražen. Takvu transformaciju doživljaja istinski umjetnik.

– Po mom mišljenju Pala ispisuje likovne kantilene i ode životu kao najdragocjenijem čovjekovom daru, a krajolik ili urbanitet, uhvaćeni u igri svjetlosti kao opsesivni milje za iskazivanje unutrašnjeg svijeta, je samo iluzija ili metafora tog bogatstva. Na osnovu toga se zaključuje da autor sam sebi obezbjeđuje slobodu, prvu i najvažniju životnu vrijednost za koju se čovjek neprekidno bori od postanka svijeta ne uspijevajući je barem djelomično posjedovati. Kako smo geografsk i duhovno blizu tog mediteranskog bisera, još uvijek čujemo eho riječi libertas, koju su sa mnogo odricanja i grčevite borbe, kao akcentiranu svetinju njegovali  i baštinili dubrovački gospari. Anel je svjestan obima i snage apsolutne slobode koju nastoji obujmiti što slike eksplicitno emaniraju. Umjesno je zapitati se o kvalitetu ovih radova. Ako umjetnik pored naglašenog senzibiliteta, osjećaja za percepciju onostranog, zatim izgrađenog metjea, kompozicione strukture i drugih likovnih zakonitosti u sve to interpolira svoj um, svoje intelektualne naslage i životna iskustva, onda je riječ o zaista vrijednom djelu, što je evidentno na ovim radovima. Pažljivi posmatrač u njima prepoznaje tu nadogradnju puke realnosti motiva. Motiv  nije cilj – on je samo polazna tačka za trasmisija između realnog i doživljenog koje se na radovima etablira odnosno materijalizuje, potvdio je Serdarević.

On je ukazao na dodirne tačke umjetnikovog izraza sa velikim književnim imenima Andrića i Matvejevića:

– Dolazimo do ključnog problema likovne umjetnosti: kako osjećaj pretvoriti u materijalni izraz koga percipiramo vidom. U tome je izazov, tajnovitost i čar likovne umjetnosti. Za takav zadatak potrebana je nadarenost i edukacija. Spomenućemo Anelovo zvanje magistra likovne umjetnosti što garantira visok nivo edukacije, kome dodajemo specifičnost njegove likovne poetike, autentičnost likovnog rukopisa i konačno evidentna unutrašnja a time i likovna sloboda. Realan motiv se transponuje u odraz vlastite imaginacije, a to je već prava i iskrena umjetnost. Simplificiramo li ovu kratku analizu doćemo do važnog zaključka. Ako je Andrić otkrio posebnost i kvalitet mostarske svjetlosti, Predrag Matvejević raskošnost, lepršavost, prozračnost i specifičnosti Mediterana, Anel Pala nam likovnom elokvencijom odnosno bogatom paletom  otkriva koloritnu muziku i aromu tog čarobog područja, kazao je Zlatko Serdarević naglasivši da će vrijeme biti biti na strani ovog mladog umjetnika koji neprestano istražuje tražeći nove puteve za emaniranje svojih osjećaja na platno.

Nakon otvaranaj izložbe nastupila je Pomma, mlada vokalna solistica iz francuske sa širokim rasponom glasovnih mogućnosti ostavljajući publiku u prijatnom raspoloženju. Iza sebe ima dva snimljena albuma kompozicija. Nastupom ove umjetnice Ljeto je poprimilo internacionalni karakter.

Mostarsko ljeto će trajati sve do 19. avgusta 2018. godine nudeći preko četrdeset sadržaja iz svih grana umjetničkog stvaralaštva.

U utorak će u Centru za kulturu biti priređeno veče književnika Dževada Karahasana.

mlj1

Alija Behram
Autor/ica 24.6.2018. u 12:07