VEČERAS U BEOGRADU PREMIJERA PREDSTAVE “NOVO DOBA“ DINE MUSTAFIĆA

tačno.net
Autor/ica 21.1.2017. u 14:24

VEČERAS U BEOGRADU PREMIJERA PREDSTAVE “NOVO DOBA“ DINE MUSTAFIĆA

Premijerno izvođenje predstave “Novo doba”, nastale prema tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dina Mustafića, održat će se večeras u beogradskom Bitef teatru sa početkom u 20 sati. Realizirana u produkciji Bitef teatar te koprodukciji Udruženja Art Hub iz Sarajeva, predstava analizira savremeno doba sa mnogo strasti, emocija, ljudskog pada i gubitka dostojanstva. Uloge u predstavi ostvaruju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

Govoreći o radu na ovom komadu, reditelj Dino Mustafić istakao je da ga je posebno zanimala scenska obrada fenomena tranzicije. “Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je tranzicija prostor kretanja iz jednog dehumaniteta u drugi dehumanitet. To je neki glib između revolucije koja se nije desila, a koja podrazumijeva krv, destrukciju i evoluciju koja je suviše lijena da bi došla u naše prostore. Tako smo ostali u nekom vakuumu koji smo društveno okarakterisali kao kapitalizam i nalazimo se na historijskoj, političkoj i moralnoj vjetrometini. U vremenu u kojem živimo, sve je dozvoljeno i sve je na prodaju“, naveo je Mustafić te naglasio da ovom predstavom želi pozorišno postaviti pitanje o vremenu u kojem živimo kako bismo mogli spoznati gdje ide ovaj svijet.

Autor dramskog teksta Vuk Bošković naglasio je da tranzicijski put balkanskih država ka nekom uređenom sistemu i društvu traje već 15-20 godina i da se kraj tog puta ne nazire. “Došli smo do trenutka u kome nismo baš sigurni da li tranzicija ima smisla jer to gdje smo kao krenuli, možda više i ne postoji ili je barem u procesu krunjenja. Nastaje haos koji mi živimo već decenijama. Ne zna se više šta su koordinate, šta je prihvatljivo, a šta ne. U ovoj predstavi to se prelama kroz sudbine malih ljudi koji pokušavaju da žive, da se vole, da se poštuju, da urade nešto, a konstantno nailaze na užasne lomove koji dovode do toga da se njihovi odnosi raspadaju“, rekao je Bošković.

Predstava će svoju sarajevsku premijeru imati krajem marta dok se igranja u drugim teatarskim centrima također očekuju u narednim mjesecima.

tačno.net
Autor/ica 21.1.2017. u 14:24