Dodirom do ženskog orgazma

tačno.net
Autor 27.3.2013. u 22:46

Dodirom do ženskog orgazma

Mozak bira partnera i odlučuje koliko će u odnosu uživati. Snimanje mozga magnetskom rezonancom pokazalo je i ono što žene odavno uporno ponavljaju – stimulacija vagine, klitorisa i cerviksa aktivira reakciju u različitim područjima mozga.

Međutim, mnoge muškarce iznenadilo je otkriće da može da se locira i poseban dio mozga koji se “pali” kad se stimuliraju grudi i bradavice iako im žene često pokazuju da i to vole.

Veličina je važna

Naučnik Beri R. Komisaruk, koji je vodio istraživanje tokom kojeg su žene masturbirale priključene na magnetsku rezonancu, kaže kako se pokazalo da dodirivanje svakog od tih područja pojedinačno može da dovede do orgazma, a stimulacija više “detalja” odjedanput može da poveća užitak i broj orgazama. Kontinuirana stimulacija određenih područja aktivira hipokampus, područje mozga povezano s buđenjem uspomena.

Aktivira se i amigdala, “zaslužna” za intenzivne osjećaje i izražavanje emocija.

Ko god kaže da veličina nije važna, nije u pravu. Preoptičko područje hipotalamusa, koje upravlja ponašanjem tokom seksualnog odnosa, kod muškaraca je gotovo dvostruko veće nego kod žena i ima dvostruko više ćelija.

Istraživanje je pokazalo da će muškarci s višim nivoom testosterona u roku od 4,5 godine češće biti u vezi i postati očevi. No testosteron kod očeva dramatično pada u odnosu na nivo koju su imali, ali i u odnosu na onu kod samaca. Najniži nivo testosterona bilježi se kod očeva koji se tri sata na dan brinu za dijete.

Više područja u mozgu se aktivira kada se probudi želja, čak i tokom odnosa, otkrili su naučnici. Kod žena se aktivira siva masa, koja bira hoćemo li se boriti ili je vrijeme za užitak. Povećava se aktivnost amigdale i hipokampusa, koji upravljaju strahom. Aktivira se i dio mozga koji je povezan s bolom.

Na početku orgazma mali mozak podiže napetost u bedrima, stražnjici i predjelu vagine dok je frontalni korteks mozga zabavljen planiranjem i seksualnim fantazijama.

Taj je dio odgovoran za to što tokom seksa možete da razmišljate o zgodnom susjedu ili glumici koja vam je privlačna. Aktiviraju se i dijelovi mozga koji blokiraju osjećaj bola (zbog čega više ne osjećamo bol u koljenu dok smo u “poslu”) i time se otvara put uživanja.

Odabir partnera        

Kad hipotalamus počne da otpušta oksitocin, počinju kontrakcije materice koje će izazvati senzaciju u ključnom trenutku. Trenutak orgazma nije čisto fizički obilježen – oksitocin izaziva osjećaj povezanosti, a kada do centra zaduženog za užitak stigne i dopamin, letimo u nebo. Nakon orgazma svjetla u mozgu se polako gase.

Ali mozak se aktivira i pri odabiru partnera. Mozgu su potrebne dve stotinke sekunde da zaključi da li mu je osoba u kupaćem kostimu privlačna ili ne. Ali, ponekad su te reakcije i brže, pa dijelovi mozga koji upravljaju samosvješću i empatijom šalju poruku očima na koga bi trebale da se fokusiraju.

Žene koje pate od migrena imaju oko 20 posto veći libido od onih koje ponekad uhvati “obična” glavobolja. Pretpostavlja se da je “ključ” u nižim nivoima serotonina.

Također, 30 posto žena koje su imale odnos tokom napada migrene osejtilo je olakšanje bola, a 17,5 posto tvrdilo je da je bol prestao.

Oksitocin, koji se oslobađa tokom porođaja, dojenja i orgazma, podstiče osjećaj povezanosti, pa se osjećate povezaniji s muškarcem s kojim ste ga doživjeli, bez obzira na to je li on vaš “pravi” izbor. Ukratko, ako u nekoj vezi ostanete duže nego što to partner zaslužuje, kriv je oksitocin.

tačno.net
Autor 27.3.2013. u 22:46