„Vodič kroz crnu rupu“, izložba fotografija i slika u Zvonu

Kristina Ljevak
Autor 11.8.2017. u 14:37

„Vodič kroz crnu rupu“, izložba fotografija i slika u Zvonu

Foto: Lorena Martinez

Povodom svjetske premijere filma „Vodič kroz crnu rupu“ u režiji Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića u Takmičarskom programu dokumentarnog filma 23. Sarajevo film festivala, u galeriji Zvono biće upriličena postavka fotografija sa snimanja filma i slike Suada Arnautovića Sule, kom je film i posvećen. Uz izložbu posjetitelji/ce Zvona imaće priliku pogledati šestominutni video na kom Sule recituje poeziju.

U filmu srećemo Suleta koji je pjesnik, umjetnik i posljednji boem na londonskom Portobello Roadu. Njegov najveći san je da se jednog dana vrati u svoj voljeni rodni grad Banja Luku, ali sam sebe neprekidno sabotira u pokušajima da ostvari taj cilj. U dubini duše Sule je svjestan da zapravo treba da izgladi odnose sa sinom. Savršena prilika za to mu se ukazuje kada bh. ambasada u Londonu ponudi da organizuje izložbu njegovih slika pod naslovom “Vodič kroz crnu rupu”. Datum izložbe je utvrđen, ali slike još nisu gotove, i Suletu je jasno da mora odbaciti vlastite poroke.

Sule je pet godina radio na seriji od četiri slike „Vodič kroz crnu rupu“ (koje će biti izložene u Zvonu), vjerujući da će ga crna rupa koju je stvarao na svojim platnima konačno dovesti do svjetla. Film i fotografije predstavljaju život jednog pjesnika koji djeluje van kanona, usamljen, zaboravljen i izmješten iz vlastitog jezika i zemlje. U Suletovom slučaju, poezija je zavjet ljubavi prema životu, u životu kog je posvetio umjetnosti koja ga je nerijetko vodila u osamu.

Juraj Mravec, Agata Žukowska, Aleksandar Nikolić i Lorena Martinez su autori/ce koji potpisuju fotografije koje će biti postavljene u Zvonu.

U duhu izmijenjene dinamike grada tokom Sarajevo Film Festivala, izložbu ćemo otvoriti u ponoć, sa subote na nedjelju, tj. 12. avgusta u ponoć u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10).

Radujemo se vašem dolasku i prije i poslije ponoći i oko ponoći.
Na otvaranju će biti prisutni reditelj Zlatko Pranjić i pjesnik i slikar Suad Arnautović Sule.

Kristina Ljevak
Autor 11.8.2017. u 14:37