Срђан Пухало – Отворено писмо отвореним писмима

Autor/ica 17.4.2012. u 10:00

Срђан Пухало – Отворено писмо отвореним писмима

Поштовани борци, РТРС и СДС-ов Ковачу,


Прочитао сам сва ваша отворена писма и потпуно подржавам вашу борбу за истину о српским борцима и Републици Српској, али вас молим да не станете само на нашем народу, већ вођени универзалним хуманистичким принципима наставите са разбијањем стереотипа и предрасуда према свим другим народима, коју креирају тамне силе Холивуда и других центара моћи.

Као што рекосте “Пуцањ у срце” негативно приказује српске бореце и са становишта српског народа има увредљив садржај, али питам се шта ћемо са свим осталим народима који се стереотипно и у негативном свјетлу приказују на нашем и само нашем јавном сервису, и што погубно утиче на младе генерације које требају да граде и бране Републику Српску, али и један праведнији и бољи свијет.

Пођимо редом.

Прије свега желим да се на РТРС више не приказују филм  „Валтер брани Срајево“. У том филму режисер Хајрудин Крвавац намјерно изоставља чињеницу да је Владимир Перић Валтер био прво Србин, а потом комуниста, а наш прослављени режисер Емир Кустурица гине у цвијету своје младости као статиста. И једно и друго је недопустиво.

Што се тиче  „Битке на Неретви“ и то треба да се забрани. У том филму четници су приказани као суборци Њемаца и Талијана, док нам истовремено улице у Републици Српској носе имена знаменитих четника. Такође приказивање четника као помaхнитале дјеце цвијећа које предводи још луђи Чарлс Менсон је стереотипно и погубно за креирање нашег српског идентитета. О прекрајању историјских чињеница не желим да говорим, јер то ће сигурно бити једна од тема  „Пресинга“ ако већ није била.

Драга моја господо, да ли сте се икада запитали какву поруку шаље серија  „Отписани“?

Они афирмишу људе и идеологију која је разорила српскон национално биће и Србе држала 45 година у комунистичком казамату. Наравно ви памтите та „оловна“ времена, али ваша дјеца се тога не сјећају. Једног тренутка та дјеца ће пожељети да буду комунисти и атеисти, а не Срби и православци, а то је почетак краја Републике Српске.

Да не причамо о филмовима „Сутјеска“, „Козара“, „Игмански марш“ и многим другим партизанским филмовима.

Питам се да ли је у раду да се на РТРС приказују вестерн филмови у којима су Апачи, Сијукси, Шошони и остала њихова црвенокожна браћа приказани као Срби данас (прљави, ружни и зли). О геноциду Американаца над нашим браћом Индијанцима се не говори у тим филмовима.

Молим Вас да ли ћете дозволити да наша дјеца слику о Вијетнамцима и Афганистанцима стичу на основу филмова Сталонеа и Чака Нориса. Наравно да нећете и за то од Вас очекујем да их не приказујете.

Ја сам одрастао на филмовима Брус Лија и био сам шокиран када сам 90-их година прошлог вијека схватио да постоје Кинези и панде који нису били у манастиру Шаолин и немају барем жути појас кунг фуа. Ја то нисам могао прихватити све до 2001. године. А за то су криви филмови, а ко други. Ја не желим да моје дијете, али ни друга српска дјеца, пролазе кроз тај пакао разбијања предрасуда и стереотипа.

Знам, рећи ћете Брус Ли је одавно мртав, али је жив Џеки, не Џеко, Чен. Мислите о томе.

Да ли вам је икада пало на памет, моја браћо српска, да на смањење нашег наталитета може да утиче и стереотип о латинским љубавницима. Наше сестре и дјевојке маштају о Талијанима, Шпанцима, Французима, а почели су и о Турцима као мужевима, док Срби остадоше сува…….

Ако је тачно ово што сам написао, а мислим да јесте, имамо велики проблем – Шта приказивати на нашем РТРС?

Желим да предложим сљедеће. Да се под хитно састане Влада Републике Српске и Србије и по хитном поступку одобре средстава за наставак снимања сљедећих 1345 наставака НАШИХ серија  „Село гори, а баба се чешља“ и  „Мој рођак са села“ које Србе враћају својим коријенима и приказују баш онако какви јесмо. Правдени, поштени, вриједни, храбри, привлачни, мужевни/женствени, духовни, гостољубиви и (наставите сами са суперлативима)……..

Срдачан поздрав

Брат Срђан

frontal.ba

Autor/ica 17.4.2012. u 10:00