1914 – 2014, opet Sarajevo?

tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 18:59

1914 – 2014, opet Sarajevo?

Piše: Radomir Lazić

Ovdje gdje sve gori i tinja ima svega osim razuma i pameti.  Teško je nekom objasniti, gospođo Ešton, ko gleda a ne vidi, ko sluša a ne čuje, da se u suštini radi o sukobu dvije interesne grupe, sada već dobro organizovane. Svaka od njih brani svoje, stečeno „poštenim“ radom a usta su im puna naroda, nacija i građana, odbrane zemlje do posljednje kapi krvi  opet (a koga drugog) naroda, nacija i građana. Sve ostalo su laži. Laži o hapšenju, oduzimanju imovine i smjenama. Svako obećanje o smjenama i oduzimanju imovine zahtijeva promjenu zakona koji su i donešeni da bi se to moglo nesmetano obavljati a donošenje svakog novog zakona je nemoguće ako za njega ne glasaju oni koji su ih donijeli.  Te zakone donosili su oni s kojima ovih dana imate namjeru da se sastanete i oni koji će, šta god da se desi, postojati i sutra kad vi odete. Oni koji sada imaju, svaki svoju, policiju, tužioce i sudije. Te zakone donosili ste vi. Oni  koji će ispuniti sve ono što ovih dana narod traži. Od čega?

Ali zar ih nije sve ove godine taj isti narod tetošio, podržavao i birao pristajući, dobrovoljno, da bude opljačkan. I sjetio se toga nakon dvadeset godina.

I šta sad? Šta sad gospodine Lagumdžija? Vi koji imate odgovore na sva pitanja. Šta sad gospodine Komšiću, koji nemate odgovor ni na jedno pitanje.

Pušu u ovu vatru što tinja, i sa istoka i sa zapada. Pušu i Dodikovi i Čovićevi. Budale koje ne vide da i oni imaju isti taj narod koji su godinama varali i pljačkali. I da ovaj požar u Bosni može svakog časa, nošen jakim puhanjem, doći i do njihovih vrata. Puše i Turska. Ali šta ako plane  u Hrvatskoj,  jer po logici planulo je i u EU, a počnu puhati iz Moskve i Vašingtona?

Treba li još pitanja?  Imate  li gospođo Ešton  bar jedan odgovor ili pametan prijedlog. Čekamo li to svi nekog Gavrila ili svatove na Baš Čaršiji. I koliko god neko ponio blata na cipelama ostaje ono blato u kojem se nalazimo, gospodine Izetbegoviću.

A vatrogasaca niotkuda.


tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 18:59