Njega kućnih ljubimaca u zimskim uvjetima

tačno.net
Autor 10.1.2017. u 17:54

Njega kućnih ljubimaca u zimskim uvjetima

Čak i ako imaju dugu dlaku, i rasnom karatkeristikom su otporni na hladnoću i niske temparature, treba da imaju svoje mjesto, zaštićeno od vjetra. Posebno treba obratiti pažnju na pse koji su vezani, jer kao takvi ne mogu sami sebi da izaberu mjesto gdje će da legnu ili odmaraju.

“Voda treba da se mijenja redovno, po mogućnosti da se stavlja mlaka, pa ću i ovdje naglasiti da o tome posebno treba povesti računa ako je vezan, jer čak i ako je snijeg, razgazi i ublati onaj dio kojim može šetati ili skakati dok je vezan, pa ni tu ne bude recimo snijega da mu eventualno zamijeni vodu, pojašnjava mr. sc Edin Adilović D.V.M.

PSI U BOKSOVIMA

“Kratkodlaki psi nemaju poddlaku i ne očekujte da će da prezimi na -15 isto kao onaj pas koji ima poddlaku. Neće. Nije ista kućica za rotvajlera i za dobermana. Psu koji ima poddlaku je nerijetko dovoljna izolovana kućica, suha, zaštićena od vjetra (da je pokrivena podrazumijeva se), a kratkodlakim psima je potrebna kućica sa dobrom izolacijom prostirkom, zastorom na ulazu, ističe dalje Adilović.

Zbog toga, kako dodaje, za boksove koji nisu pokriveni, poželjno je da kućice imaju predulaz, iz prostog razloga da ono mokro sa šapa ostane u predulazu te da se ne unosi direktno u kućicu.

Ukoliko psa puštate iz boksa, a pas se smoči, obavezno izbrišite psa, da ne uđe u kućicu i ne smoči prostirku, da ne leži na vlažnoj prostirci, jer se tada mogućnost prehlade i ostalog što ide uz to, povećava.

Ako su u boksu dva psa, lakše će prezimiti sigurno.

“Što se tiče pasa koji borave u kući. Imajte na umu da izlazak sa recimo kućnih 25, na vanjskih recimo -10 , oduševljenje, skakanje, uz to jedenje snijega, vašeg ljubimca može da košta života. Pas je kao dijete, rijetko koji zna granicu, a i psu naravno treba malo adaptacije i na razliku u temparaturi i na aktivnost (iz ležanja ne znam koliko sati u slobodno trčanje i skakanje), kaže Adilović.

Kada pas dođe iz šetnje, zagrijan, zapuhan, osušite ga (skinite bundice ili slično ako stavljate), i najbolje ako imate hodnik gdje je temparatura niža no recimo u dnevnom boravku, da se pas aklimatizuje.

Uvijek imajte u vidu taj period aklimatizacije.

Hrana se u principu zimi pojačava, posebno psima koji borave vani, najbolje podijeliti u 2 obroka.

1. PRIPREMA ŠAPA

Nokte vašeg psa morate redovno skraćivati naročito u zimskom periodu. Hladnoća i vlaga čine da nokti postaju krhkiji pa se češće lome i pucaju tokom igre što može biti vrlo bolno za psa. Pored noktiju, nephodno je skratiti i dlaku koja se nalazi između jastučića. Na ovim dijelovima šape se skuplja najviše snijega i leda što može biti neprijatno i iritirajuće za psa koji će pokušati da grize i liže noge.

2. BALZAM ZA ŠAPE

Poslije osnovne pripreme, skraćivanja noktiju i dlake, treba namazati zaštitni blazam ili vazelin. Balzam možete naći u bolje opremljenim radnjama za životinje. Prije nego što psa izvedete u šetnju namažite tanak zaštitni sloj koji spriječava isušivanje kože jastučića usljed hladnoće. Ne stavljajte previše balzama jer su mekane šape manje otporne na habanje i podložnije posekotinama. Tanak sloj je sasvm dovoljan. Kada birate balzam ili vosak za šape tražite neke neutralnog mirisa i ukusa jer psi vole da ližu sve što im se učini jestivo.

3. NJEGA POSLIJE ŠETNJE

Kada se vratite kući sa vašim mezimcem potrebno je da psu operete šape toplom (nikako vrelom) vodom. Topla voda će rastopiti preostalu količinu leda i snijega na šapama, ukloniće svu nečistoću i poboljšati cirkulaciju u prstima. Ne zaboravite da u snijegu ima dosta soli i hemikalija koje se posipaju po putevima i stazama. One su vrlo abrazivne i opasne za kožu psa, pa je temeljno pranje šapica izuzetno važno.

TROVANJE ANTIFRIZOM I SOLI ZA CESTE

Sol, osim šapama ozbiljno, ako ju ljubimac liže, prijeti i probavnom sistemu jer može oštetiti sluznicu. Nažalost, bljuzga pomiješana sa soli i antifrizom uobičajena je pojava na bh. cestama. Vrlo lako takav mix završi na psećim šapicama. Ako ih pas poliže tada dolazi do ozbiljnih trovanja, a najčešći simptomi su teturanje, povraćanje i teška depresija. Još jedan razlog za obavezno pranje šapa nakon šetnje.

Česta zabluda vlasnika je da pas i mačka zimi ne trebaju piti vodu kao ljeti jer ionako jedu snijeg. To nije istina, naprotiv zimske dehidracije su jako česte te pas i mačka stalno trebaju imati vode.

PSI NE SMIJU JESTI SNIJEG

Smije li pas jesti snijeg? Pitanje je to koje muči mnoge vlasnike. Odgovor je negativan, ali koliko god se vi trudili pas će ga jesti. Gotovo uvijek nakon snježnog obroka pas će dobiti proljev.

Ako uz njega primijetite da se vaš ljubimac nakon šetnje ponašao čudno, kao da je ‘pod uticajem alkohola’ što prije posjetite veterinara. Običan proljev zaustaviti ćete aktivnim medicinskim ugljem.

“Za kraj ponovo naglašavam da psima koji duže borave na hladnoći treba pojačati obroke. Ako pas živi u dvorištu tokom zime uz bogatije obroke uvijek treba imati svježu vodu (pazite da se ne zaledi), a u pseću kućicu stavite stare deke kako bi se psi mogli barem malo ugrijati, kaže Adilović.

NIJE POŽELJNO KUPANJE KUĆNIH LJUBIMACA ZIMI

Tokom zimskih mjeseci ne preporučuje se kupanje kućnih ljubimaca jer postoji velika mogućnost da se prehlade. Psima koji imaju kratku dlaku odnosno malim i patuljastim pasminama tokom šetnji obavezno obucite kaputiće koji će ih grijati.

Većina vlasnika čiji se ljubimac prvi put susreće sa snijegom primijetit će da njihov ljubimac krećući se kroz snijeg počinje šepati. Uzrok su kuglice od snijega i leda koje se zalijepe na dlake ispod šapa ili između prstiju. Kod pasa i mačaka izazivaju osjećaj kao da su stali na trn. Izbjegavajući normalno hodati mogu iščašiti nogu, ali i oštetiti kičmu.

MAČKE SE GRIJU POD ‘HAUBAMA’ I ‘BLATOBRANIMA’ NAŠIH AUTOMOBILA

Mačke vole spavati pod ‘haubama’ automobila, a pogotovo to čine zimi jer im je tamo toplije. Prije nego palite motor provjerite zato skriva li se ispod ‘haube’ vaš, ali i bilo koji drugi mačak. Ponekad je dovoljno malo jače pokucati po automobilu i mačka će pobjeći.

ISHRANA PSA TOKOM ZIME I PROMRZLINE NA KOŽI PSA

Što se tiče prehrane, tokom zime je neophodan kvalitetan obrok. Kako biste ojačali imunitet i kvalitetu kože svog psa, preporučuje se dodatak vitamina i esencijalnih masnih kiselina nekoliko sednica prije nastupanja niskih temperatura. Metalnu zdjelicu za vodu i hranu zamijenite plastičnom kako biste spriječili ozljede jezika. Voda u zdjelici se nikako ne smije smrznuti! Zdjelicu držite u kući ili mijenjajte vodu svakih nekoliko sati onom ugrijanom na sobnoj temperaturi.

“Primjetite li da je koža psa (pogotovo na nogama, nosu, ušima i skrotumu) zacrvenjena, siva ili bjelkasta i da se lako guli – vjerovatno se radi o promrzlinama i vlasnicima preporučujem da odmah psa odvedu veterinaru, zaključuje Adilović.

muskiportal.com

tačno.net
Autor 10.1.2017. u 17:54