Što treba imati na umu kod dječjeg kontakta s psima

T.B.
Autor 5.1.2017. u 10:16

Što treba imati na umu kod dječjeg kontakta s psima

Bez obzira smatrate li da je pas opasnost za dijete ili ne, postoji nekoliko stvari koje svakako treba imati na umu kad je ta tema u pitanju

Lakomislenost

Mnoge osobe koje vole pse zbog vlastitih predrasuda zanemaruju moguće opasnosti dječjeg kontakta s ljubimcem. Za najveći broj psećih ugriza krivi su baš njihovi ljubimci, a ne nepoznati psi. Ono što je uistinu poražavajuće je to da je u velikom broju takvih slučajeva odrasla osoba bila prisutna, no nije reagirala jer ne doživljava svog ljubimca kao opasnost za dijete. Nema sumnje da i psa i dijete treba naučiti što smiju, a što ne smiju činiti, no odrasli bi ljudi trebali prestati slijepo vjerovati u to da je njihov ljubimac savršen u svakoj prilici.

Pretjerano povjerenje

Djeca vole maziti pse i igrati se s njima. Pogotovo vole grliti pse. Nažalost, u psećem je svijetu zagrljaj oblik agresije.

Ako je pas nesiguran, zagrljaji mogu dovesti do režanja ili čak ugriza. Stoga valja uvijek imati na oku što dijete radi psu i kako on reagira na to.

Psi koji zijevaju i ubrzano ližu njušku pokazuju znakove da im nešto smeta. Na taj način djetetu koje ih gnjavi daju do znanja da je igri došao kraj. I roditelji i djeca trebali bi znati prepoznati pseći govor tijela kako bi spriječili mogući incident.

Trenutak nepažnje

Ugrizi pri igri djeteta i psa događaju se bez obzira na prisutnost odrasle osobe. Roditelji često zanemaruju moguće ugrize malih pasa jer ih ne doživljavaju opasnima ili jednostavno slijepo vjeruju da njihov ljubimac nikada ne bi ugrizao dijete. Činjenica da su roditelji više zabrinuti kad se njihovo dijete igra s nepoznatim psom govori sve o predrasudama koje gajimo prema vlastitim ljubimcima.

Nedostatak poštovanja

Psi također trebaju svoju privatnost i ponekad žele biti sami. Djeca često nisu svjesna da rade nešto pogrešno kad gnjave psa u takvom trenutku. Roditelji možda ne vide problem u takvoj situaciji jer ne razumiju da pas nije uvijek raspoložen za društvo.

Svaki pas trebao bi imati svoje mjesto u kući na kojem ga nitko neće gnjaviti. Poštovanje prema psu na takav način stvorit će povjerenje i dobre navike u kućanstvu.

Pseća igra

Psi se s drugim psima često igraju grubo. Pas ne razumije koliko su djeca krhka i ako igra poprimi grub oblik, neće razumjeti ni da čini nešto što ne bi smio.

Važno je djecu naučiti kako ne bi smjela postupati sa svojim psom. Važno je i psa dresirati za kućni život s djetetom te biti siguran da će ljubimac uvijek istog trena poslušati kad mu se zada neka od temeljnih naredbi, poput ‘legni’ ili ‘sjedni’.

Odgovorno ponašanje

Iako možda zvuči kao da smatramo da je spoj djeteta i psa nepoželjan ili nepreporučljiv, to nije naš cilj. Sve što želimo reći je da se prema životinjama treba odgovorno ponašati i suživotu s njima prići bez negativnih ili pozitivnih predrasuda. Što više znate o svom ljubimcu, lakše će vam biti odgovoran vlasnik.

tportal.hr

T.B.
Autor 5.1.2017. u 10:16