Asmir Begović: Bosanska krv je uvijek tekla mojim venama

tačno.net
Autor/ica 26.1.2014. u 11:14

Asmir Begović: Bosanska krv je uvijek tekla mojim venama

Asmir Begović, golman reprezentacije Bosne i Hercegovine, u razgovoru za britanski Daily Mail, govorio je o svom odlasku iz rodne zemlje i zašto je odlučio igrati u dresu Zmajeva.

Put do jednog od najboljih golmana u Premiershipu nije bio nimalo lagan. Rodnu Bosnu je napustio sa porodicom kada je imao samo četiri godine, piše Daily Mail.

“Bosanska krv je uvijek tekla mojim venama”, kazao je Begović koji je iz Trebinja izbjegao tokom rata. U Njemačkoj je proveo šest godina prije nego se sa porodicom skrasio u kanadskom Edmontonu.

“Kako smo se selili, prilagođavali smo se različitim kulturama. Ali uvijek smo u kući pričali bosanskim jezikom. Nikada nismo zaboravili odakle smo došli. Nisam bio u mogućnosti vratiti se u BiH sve do mojih ranih 20-tih godina kad sam prisustvovao sahrani mog djeda. Vidio sam ožiljke rata, osjetio sve te loše stvari koje su se desile, godine koje sam propustio…”, prisjetio se Begović.

“Bio je to vrlo emotivan put za mene i tada sam odlučio da ću, ukoliko se ikad ukaže prilika, igrati za Bosnu. To je bio trenutak u kojem sam spoznao odakle potičem i koji je za mene mnogo značio”, dodao je prvi golman reprezentacije BiH koji je u svojoj karijeri branio i za mlade selekcije Kanade.

Nekoliko godina kasnije, iz Nogometnog saveza BiH stigao je poziv. Begović se nije dvoumio te će ovog ljeta će zajedno sa Edinom Džekom iz Manchester Cityja igrati na Mundijalu u Brazilu.

“Odlazak nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo je jedna od najljepših stvari koje su se desile Bosni. Postoji pritisak na nama jer očajnički želimo pružiti sreću narodu koji je toliko toga preživio. Većina nas je odrastala van države, ali smo se ponovo svi skupili i formirali reprezentaciju koja će igrati u Brazilu. Od toga su sačinjeni svi naši snovi”, kazao je Begović.

Zajedno sa suprugom Nicolle i kćerkom Taylor, Asmir živi u ruralnom dijelu Staffordshirea, idealnom mjestu za njegovu suprugu koja je vezana za konje i konjički sport.

Begović se oporavio od povrede prsta i na spisku je igrača na koje menadžer Mark Hughes računa uoči današnjeg meča FA kupa protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 26.1.2014. u 11:14