Belgija gostuje na Bilinom Polju: Zmajevi, pokažite snagu i kvalitet

tačno.net
Autor/ica 13.10.2014. u 10:24

Belgija gostuje na Bilinom Polju: Zmajevi, pokažite snagu i kvalitet

Nogometna reprezentacija BiH večeras u Zenici igra treću utakmicu kvalifikacija za odlazak na Euro koji će se 2016. godine održati u Francuskoj. Protivnik je moćna Belgija.

Izabranici Safeta Sušića u dosadašnja dva okršaja imaju upisan poraz protiv Kipara i remi sa Velsom. Jedan osvojeni bod ne može zadovoljiti ambicije stručnog štaba Zmajeva. Mogu li Džeko i saigrači večeras na Bilinom Polju savladati favorizovane goste?

Domaće ne smije sputati pritisak i imperativ dobrog rezultata

Dakako, bit će teško pobijediti reperezentaciju koja ima izvanredne igrače. Ipak, ohrabruje igra iz Cardiffa. Selektor bh. tima Safet Sušić naglašava kako njegove pulene očekuje neizvjestan meč.

“Belgijanci će biti strpljiviji od nas, a mi smo ekipa koja ne čuva neriješen rezultat. Mislim da ne treba biti naivan kao što nismo bili ni u Velsu. Ne smije im se ostaviti prostora jer to je izuzetno dobra ekipa. Bit će veoma teško, ali imali smo i težih utakmica. Mi ćemo pokušati da pobijedimo utakmicu kao što smo pokušali i dali sve od sebe u Velsu, a da li ćemo uspjeti, to je druga stvar. Belgija je bolja reprezentacija od Velsa. Neće biti lako, ali sve ćemo dati od sebe kako bi stigli do trijumfa”, kazao je popularni Pape.

Teren uvijek pokaže istinu. Vjerujemo da će Zmajevi u sudaru sa Crvenim vragovima demonstrirati snagu i kvalitet, da će svi akteri dati maksimum.

Domaće ne smije sputati pritisak i imperativ dobrog rezultata. Bez dvojbe, naš državni tim bit će silno motivisan u želji da dođe do pozitivnog rezultata.

I kapiten Edin Džeko potcrtava da je u Velsu odigrana dobra utakmica i da se sa dosta samopouzdanja očekuje dvoboj sa Belgijancima.

“Bod protiv Velsa nije loš, moglo je biti i bolje, zaslužili smo da pobijedimo, ali nismo uspjeli da postignemo gol. Nadam se da će nam se to vratiti protiv Belgije, mada igramo protiv jedne od najboljih evropskih reprezentacija. Trebali bismo pobijediti, ali i ako se to ne desi, nije strašno. Dat ću sve od sebe da odradim posao najbolje što mogu. Također, bit će zanimljivo igrati protiv saigrača iz Manchester Cityja – Vincenta Companyja. On je za mene najbolji odbrambeni igrač u engleskoj ligi i jedan od najboljih na svijetu”, kazao je napadač Zmajeva.

Ostavljaju dojam trkačke dominacije

Treba naglasiti da Belgijanci manje igraju pressing, što će dati više prilke za igru Zmajevima. Na njima je da taj jak adut iskoriste. Kod gostiju se tačno zna šta ko radi, kompaktne su im linije, a izuzetno su neugodni u napadu, te ubacivanjima iz drugog plana.

Ne trče više od drugih, ali se kreću kvalitetno pa odlično pokrivaju cijeli teren i odaju dojam trkaće dominacije.

Selektor Belgije Marc Wilmots istakao je kako u Zenici očekuje pozitivan ishod.
“Taktički moramo biti spremni na različite scenarije. Protiv Andore smo bili dobri. Igrali smo kvalitetan presing i dosta se kretali. Nadam se da će to izgledati dobro i protiv jačeg protivnika. Bio bih zadovoljan sa tri boda iz Zenice. Bod također ne bi bio loš. Pokušat ćemo kroz posjed lopte ugroziti domaćina i biti učinkoviti. Pripremili smo blokadu za Edina Džeku”, kazao je Wilmots.

Naš državni tim je do sada U Zenici dva puta savladao odbranu belgijsku selekciju. No, aktuelna generacija gostiju mnogo je kvalitetnija od prethodnih i bit će to veliki izazov za Sušićeve trupe.

Inače, Belgija je trenutno 5, a BiH 25. mjestu FIFA-ine ranking liste.

Utakmica u Zenici počinje u 20:45 sati uz direktan prijenos na BHT1.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 13.10.2014. u 10:24