BiH ponovo protiv Belgije: Utakmica hrabrih poteza i prava na rizik koja vrijedi “šest bodova”

tačno.net
Autor/ica 7.10.2016. u 11:05

BiH ponovo protiv Belgije: Utakmica hrabrih poteza i prava na rizik koja vrijedi “šest bodova”

Takvi mečevi sami po sebi povlače i poteze koje je lako okarakterisati rizičnim, posebno kada su u pitanju kvalifikacije za reprezentativna takmičenja gdje igrate desetak, a ne 30 ili 38 utakmica, što otvara više mogućnosti za “popravni ispit”.Izazov, zazivanje hrabrih odluka i traženje puta za šah-mat, odlike su takvih mečeva. Barem teorija kaže tako.

Kada na sve to dodate i zdravstveni bilten timova, formu igrača, mandat trenera na klupi, tradiciju i generalnu formu oba tima, onda je još lakše prognozirati i pretpostaviti kolike su šanse da neko zaista rizikuje. U slučaju ovog meča, između Belgije i BiH navedeni faktori imaju ogroman utjecaj, a ponajviše zbog situacije u kojoj se nalazi Belgija i činjenice da je riječ o početku kvalifikacija.

Novi trener, povrede i otvaranje kvalifikacija na domaćem terenu

Pošto Belgija u ovaj meč ulazi sa stručnim štabom kojem je ovo tek treće okupljanje, koji ima potpuno drugačiju filozofiju i shvatanje igre od prethodnog stručnog štaba koji je vladao od maja 2012. do jula 2016. godine, zatim sa vrlo lošim zdravstvenim biltenom te neispunjenim očekivanjima javnosti na minulom Euru, onda je jasno da oni nijednog ozbiljnijeg protivnika ne dočekuju “mirne duše”.

Selektor Roberto Martinez i jedan od njegovih pomoćnika Thierry Henry, kojeg pamtimo po igračkoj eleganciji “iz priča”, ljubitelji su pozicionog fudbala, terenske dominacije, igre na ljepotu…

Martinez je vrhunac takve igre imao u sezoni 2013/14. kada je sa Evertonom bio peti u Engleskoj. Spuštanje zadnjeg veznog igrača između dva štopera, dva vrlo ofanzivna beka, krila koja ulaze unutra i vrlo fleksibilan sistem igre bile su ključne odlike njegovog stila igre u Evertonu.

Govoreći o Thierryju Henryju, znamo da je najljepše dane klupske karijere proveo igrajući pod naobrazbom Arsena Wengera i Pepa Guardiole. Nedugo nakon kraja karijere zaposlio se kao analitičar Sky Sportsa i BBC Sporta. Takva putanja nekako sama za sebe govori da ćete radije postati fudbalski idealist nego pragmatik.

Obojica su, dakle, ljubitelji pozicione i složenije igre, gdje igrači obično imaju više uloga na terenu, a to je bitna razlika u odnosu na stil koji je preferirao Marc Wilmots na klupi Belgije. Takva promjena zahtijeva određeni vremenski period i veliki je upitnik da li su tri reprezentativna okupljanja dovoljna za velike inovacije bez obzira na to što Martinez i Henry imaju fudbalski obrazovane i inteligentne igrače.

Jer, jedno je reprezentacija, a drugo klub. Olakšavajuću okolnost u reprezentaciji tek vam može dati eventualna sreća da vam barem četiri igrača igraju u istom klubu gdje se preferira stil koji volite ili da igrači u svojim klubovima uglavnom koriste stil koji vi preferirate. U reprezentaciji Belgije to nije slučaj ukoliko Martinez odluči zaigrati u formaciji 3-4-3 ili 3-5-2, što je koristio u 1. kolu u gostima protiv Kipra kada je slavio 3:0.

U Belgiji je, grubo rečeno, situacija “23 igrača, 23 avionske karte u različitim pravcima”. Nije to Španija na pogon Barcelone, Engleska na pogon Tottenhama i Liverpoola, Njemačka na pogon Bayern Minhena… Zato se čini da nije lako unijeti neki neobičan stil igre.

Na sve to, Belgiji dolaze poteškoće sa povredama pa Martinez ne može računati na kapitena Vincenta Kompanyja, Thomasa Vermaelena, Moussu Dembelea i igrača u najboljoj formi Kevina de Bruynea, a otpali su i Thorgana Hazard, za kojeg se smatralo da će zamijeniti De Bruynea, i Radja Nainggolan. O tome koliko su važni navedeni igrači bespotrebno je govoriti. Posebno u momentima kada je novajlija na selektorskoj klupi.

Zbog svega navedenog, pred Martinezom su potezi koji mogu biti vrlo riskantni. Morat će eksperimentisati, ali pitanje je kako. Da li će nastaviti sa načinom igre koju je koristio protiv Kipra ili će se vratiti navikama koje je Belgija imala kod Wilmotsa kada je igrala u formaciji 4-2-3-1. Da li će se Martinez odlučiti na sigurniju igru, na pristup koji je bliži igri “bez primljenog gola”, na čemu nije izgradio ime, što je vrlo bitno naglasiti, ili igri “za gol više”? Ovo prvo nije njegovo najjače oružje, a za ovo drugo, barem se čini, nema pravo oružje.

Tu jesu Vertonghen i Adelrweireld u odbrani, Carrasco, Hazard i Romelu Lukaku u napadu, ali nedostaje mnogo onih igrača (Dembele, De Bruyne, Nainggolan, Thorgan Hazard) koji su neophodni za složenu igru, jer vremena za uigravanje je malo. Nije ni čudo što se odlučio koristiti dron koji mu služi kao svojevrsni katalizator u pripremi tima.

Problemi Belgije postavljaju pitanja i našem timu

Na drugoj strani stoji naš tim. Selektor Mehmed Baždarević također ima šansu za “velik ulog”, za rizikiako mi nemamo problema ni sa povredama ni sa suspenzijama. Pitanje je, međutim, pošto su u formi i Vedad Ibišević i Edin Džeko, da li ćemo, određenim dijelom uzdrmanu Belgiju, napasti sa dva napadačaili ćemo ići manje rizičnim putem i igrati kao prošle godine sa jednim napadačem?

Kako god, bit će to hrabra odluka – poslati jednog od njih (čitaj: Ibiševića) na klupu ili poslati obojicu na Belgiju u Briselu. Jer, dva naša najbolja napadača su u sjajnoj formi i postigli su po pet golova za Herthu, odnosno Romu. Važno je naglasiti da je Ibišević u posljednje dvije utakmice dao čak četiri gola. Stoga, nije jednostavno jednog od njih ostaviti na klupi, niti je jednostavno poslati obojicu na teren.

Međutim, i ukoliko pošalje oba napadača, Baždarević će imati adute da vjeruje i u takav rizik. On u decembru navršava dvije godine mandata, cijelu kalendarsku godinu radi izuzetno temeljit posao obilazeći i prateći igrače te proširuje kadar, pa je u tom pogledu mnogo spremniji u odnosu na njegove protivnike iako oni raspolažu mnogo širom lepezom igrača.

Dodatni upitnik u našem timu je gdje će igrati Miralem Pjanić i ko će igrati uz njega. Ukoliko krenemo sa dva napadača, to znači da će Mire uz sebe imati jednog saigrača u centralnom veznom redu. Haris Medunjanin se pokazao odličnim protiv Estonije, ali ovo je potpuno drugi tip meča. Možda debitant Mato Jajalo? Ili Gojko Cimirot? Ili neko četvrti? U svakom slučaju bit će rizično sa velikom dozom hrabrosti.

U slučaju da zaigramo sa jednim napadačem, tada će Pjanić imati dva pratioca, a i tada je pitanje koga će selektor izabrati. Onda opcije na poziciji “desetke”, ukoliko Pjanić ne zauzme to mjesto, postaju Tino Sven Sušić i Danijel Milićević.

Jasno je da navedeni upitnici našeg tima dolaze zbog toga što je Belgija u nezahvalnoj situaciji pa nas to tjera da više “vagamo”.

Belgija je opet – jaka

Šanse u ovom meču imamo i one zaista nisu male, pogotovo kada bismo ih poredili sa prošlom godinom, jer čini se da je naš tim pod Mešom mnogo napredovao, dok je Belgija u nekoj novoj eri koja još nije opipljiva.

To nam otvara mogućnosti da krenemo hrabrije i rizičnije, posebice što je riječ o gostujućoj utakmici protiv najjačeg protivnika u grupi kada poraz i nije velika katastrofa i kada se čini da više možete dobiti nego izgubiti.

Međutim, takva situacija nas ne smije zavarati, jer uprkos klimavoj situaciji, Belgija je opet – jaka. U odbrani će sigurno igrati dvojac iz Tottenhama Alderweireld i Vertonghen, u vezi Axel Witsel i Fellaini, a naprijed Eden Hazard, Carrasco i Romelu Lukaku. Šansu će s klupe čekati Benteke, Mertens, Batshuayi…

Dakle, šanse za iznenađenje nisu male, ali Belgija je i dalje velika. Očekivanja za bodom ili bodovima se mogu bazirati na sasvim realnim pretpostavkama, ali prevelika očekivanja su ipak, uprkos svemu, nerealna.

Imamo bolji skor

Utakmica protiv Belgije počinje u 20:45 sati na King Baudouin stadionu u Briselu sa direktnim prijenosom na BHRT-u.

Ovo će biti sedmi okršaj BiH i Belgije, a do sada smo upisali tri pobjede, remi i dva poraza protiv Crvenih đavola. Svih prethodnih šest mečeva odigrano je u kvalifikacijama za velika takmičenja.

I mi i Belgija u meč ulazimo sa po tri boda, jer BiH je u 1. kolu kod kuće savladala Estoniju 5:0, dok je Belgija u gostima pobijedila Kipar 3:0.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 7.10.2016. u 11:05