BOSNA I HERCEGOVINA JE PRVAK EVROPE

tačno.net
Autor/ica 16.8.2015. u 22:18

BOSNA  I HERCEGOVINA JE  PRVAK EVROPE

Kadetski reprezentativci Bosne i Hercegovine osvojili su zlato na Eurobasketu u Litvaniji. Oni su večeras pobjedom 85:83 nad domaćom selekcijom u finalu u Kaunasu donijeli beskrajnu radost svojoj naciji, a Evropi i svijetu pokazali da BiH ima sjajnu budućnost.

Izabranici Josipa Pandže eliminisali su u četvrtfinalu Njemačku, a u polufinalu Španiju i napravili su veliko iznenađenje. U finalnom dvoboju odmjerili su snage protiv moćne Litvanije, najefikasnije selekcije prvenstva, i slavili pobjedu za historiju

Bh. košarkaši, momci do 16 godina, poveli su sjajnim zakucavanjem Njegoša Sikiraša. No, već u narednom napadu domaći su poravnali. Ipak, mladi Zmajevi su, kao i u prethodnim mečevima, nastavili igrati hrabro i poveli 8:2. Protiv sebe su imali i pet hiljada domaćih navijača, a većina bh. reprezentativaca nikada nije igrala pred toliko gledatelja. S druge strane, to je mladim litvanskim košarkašima bio dodatni pritisak.

Nakon pet minuta igre semafor je pokazivao 13:9 u korist BiH. Nakon toga Džanan Musa je pogađao odlično i bh. selekcija imala 11 poena prednosti, bilo je 22:11.

Potom su domaći serijom smanjili na 21:17. No, fantastičnom tricom Musa je u posljednjoj sekundi prve četvrtine donio bh. reprezentaciji vodstvo 26:19.

Vaciauskas pogađa za tri poena početkom druge četvrtine. Potom su Litvanci postigli koš za 26:24. U jednom trenutku su domaći stigli na 28:27, ali je Musa novom trojkom vratio na četiri poena razlike – 31:27.

Polovinom druge dionice Litvanci su udvajali Musu, ali je Čampara pogodio prvo tricu, a potom koš uz dodatno slobodno bacanje za 37:29. Potom je uslijedio pad u igri izabranika Josipa Pandže, a Litvanci su smanjili na 37:35.

Međutim, posljednje minute druge dionice potpuno su pripali bh. nacionalnom timu.Nešto više od minuta do kraja BiH je vodila 48:37, a najviše problema Litvancima zadavali su Sikiraš, Čampara i Musa. Prvo poluvrijeme okončano je vodstvom mladih Zmajeva 50:37.

Nešto više od četiri minute do kraja treće četvrtine semafor je pokazivao 61:50 za BiH. No, Velička je smanjio na devet razlike.

Bh. selekcija imala je 10 poene prednosti pred kraj treće dionice – 67:57. U posljednjoj minuti Litvanci pogađaju dva slobodna bacanja, ali je Čerkezović u posljedjjoj sekundi vratio na plus deset. Treća četvrtina je završena vodstvom Zmajeva 69:59.

Početkom četvrte četvrtine Čerkezovi ponovo pogađa za plus 12. No, Litvanci u dva naredna napada poentiraju i smanjuju na 71:63. A onda je opet Emir Čerkezović vraća na deset poena razlike. Igrale su se čvrste odbrane s malo poena. Polovinom četvrte četvrtine bilo je 76:71 za BiH. U izuzetno važno momentu Sikiraš pogađa za 78:71. Veličko vraća na pet razlike.

Potom su Litvanci istopili prednost BiH na tri poena, ali je uzvratio Musa. Velička je držao Litvance u igri. Kasnije je Džanan Musa pogodio trojku za 84:79. Opet Litvanci smanjili na tri razlike. Sve je slutilo na dramu.

U posljednjoj minuti najbolji bh. igrač Džanan Musa griješi.No, domaći nisu poentirali. Sedam sekundi prije kraja Velička promašuje ključna slobodna bacanja, ali sudije daju Litvaniji novu loptu i novu šansu kod 84:81.

Musa je na kraju imao slobodna bacanja. BiH je pobijedila 85:83 za najveći uspjeh bh. reprezentativne košarke.

Eurobasket U16, finale:

Litvanija – Bosna i Hercegovina 83:85

Klix.ba

tačno.net
Autor/ica 16.8.2015. u 22:18