Dino Pjanić: Ništa nije nemoguće

Štefica Galić
Autor/ica 14.10.2014. u 13:31

Izdvajamo

  • Ironman takmičenje je upravo simbol samopouzdanja i izdržljivosti koje su potrebne da bi čovjek mogao ispuniti svoje snove. Radi se o fizičkom ali i mentalnom kapacitetu. Nadam se da mojim nastupom za BiH dajem malo nade ljudima na tim prostorima, kako i moto Ironman organizacije kaže - Nothing is impossible".

Povezani članci

Dino Pjanić: Ništa nije nemoguće

Dino Pjanić, (1972.) Banjalučanin, inžinjer elektotehnike, prvi čovjek iz BiH koji se nakon trogodišnjeg treninga uspio kvalificirati na Svjetskom prvenstvu u triatlonu – (biciklizam, plivanje i trčanje) na Havajima pod bosanskohercegovačkom zastavom. Mogao je učestvovati pod švedskom ali je izabrao zastavu BiH.

Dino je BiH napustio početkom rata, 1992. godine. Izbjeglički život započeo je najprije u Austriji potom 1995. u Švedskoj gdje i danas živi. Radi u Ericssonu u Lundu.

Kako je sve počelo Dino je ispričao za naš portal:

”Imam više od 25 godina sportskog iskustva, bavio sam se američkim fudbalom i biciklizmom na elitnom nivou u Švedskoj. Zadnje 3 godine sam se usresredio na dužinski triatlon.
U augustu ove godine sam se u mojoj starosnoj grupi kvalifikovao za Svjetsko prvenstvo u Ironman triatlonu koje se održalo u subotu 11. oktobra 2014. u Kona (Hawaii). To je jedan san koji mi se ispunio”
, kazao je Dino.

dinopjanic01

Dino Pjanić

Ironman triatlon je ekstremna distanca koja uključuje 3860 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i okončava se sa maratonom 42,2 km.

S obzirom da je i sam došao kao izbjeglica i dobio pomoć, odlučio je da poveže trku sa “Projektom za gladne” gdje je cilj sakupiti 100 švedskih kruna (oko 12 eura) za svaki pređeni kilometar na Hawaiima.

”U sklopu mog učešća na SP sam odlučio da pokrenem i jedan dobrotvorni projekat u saradnji sa Hungerproject.org  koji kao globalna organizacija postoji u 12 zemalja. Hungerproject stvara uslove na licu mjesta kroz različite mikro kredite. Na taj način omogućavaju ljudima da sami preuzmu kontrolu u svoje ruke i ne budu ovisni o drugima. Novci se poslije ulažu gdje je najveća potreba a to je najčšće u “trećem svijetu.” Moja želja je da ulijem nadu ljudima koji žive u teškim životnim uslovima i da ih bodrim u njihovoj težnji da ostvare svoje snove na isti način kao što je švedsko društvo vratilo meni nadu i mogućnost da ostvarim ovaj san”, kazao je Dino.

”Danas se u Švedskoj vode debate oko useljenika i izbjeglica puno hladnije i u skupštini je nedavno jedna desničarska partija dobila 13% glasova. Ova populistička partija ima samo jednu kartu na koju igra a to je da smanje useljeništvo u Švedsku. Želim ukloniti te predrasude svojim primjerom”, kazao je Dino.

dinopjanic03

Dino Pjanić sa zastavom BiH na SP

Zašto se odlučio takmičiti pod zastavom BiH Dino je objasnio:

„Odlučio sam da zastupam BiH na Svjetskom prvenstvu, jer sva statistika govori da sam prvi učesnik (svih kategorija) koji se ikad kvalifikovao za SP u ovoj vrsti triatlona pod bh zastavom. To sam učinio zato što smatram da na prostorima Balkana nedostaje samopouzdanja i nade među ljudima.

Ironman takmičenje je upravo simbol samopouzdanja i izdržljivosti koje su potrebne da bi čovjek mogao ispuniti svoje snove. Radi se o fizičkom ali i mentalnom kapacitetu. Nadam se da mojim nastupom za BiH dajem malo nade ljudima na tim prostorima, kako i moto Ironman organizacije kaže – Nothing is impossible”.

0813_091206

Od 2187 učesnika, Dino je završio trku na solidnom 1104. mjestu. Ovo takmičenje je ekstremno teško, a zbog topline i vlage koja je vladala, još teže. Želimo Dini još bolji rezultat sljedeći put.

Rezultate svih učesnika na takmičenju možete vidjeti ovdje:  IRONMAN

BztP2zUCIAMXTSw

Kad se kvalificirao za takmičenje, Dino je kontaktirao gotovo sve relevantne novinske kuće u BiH s nadom da će se netko zainteresirati za jedinog bosanskohercegovačkog učesnika u ovom, u svijetu poznatom i priznatom, takmičenju. Nitko mu, međutim, nije ni odgovorio.

 

Štefica Galić
Autor/ica 14.10.2014. u 13:31