DRUGA STRANA MUNDIJALA

tačno.net
Autor/ica 28.6.2014. u 10:47

DRUGA STRANA MUNDIJALA

Ima jedna mudrost u Bosni, nikad zapisana kao poslovica ali je jako istinita. Učini nešto dobro nekome deset puta a ne učini jedanaesti put…crnji si i gori nego da si ga prvi put mršnuo!!!

Piše: Zvonimr Nikolić

Vjerovatno ne postoji niti jedna osoba koja voli svoju Domovinu a da nije one nesretne subote nakon meča sa Nigerijom, osjetila neku vrstu boli i tuge zbog neuspješnog prolaska u osminu finala naše reprezentacije.

Ali ovaj medijski linč koji zadnjih par dana udara po našim reprezentativcima je strašan. Imam osjećaj da su pojedinci samo čekali prvu grešku, prvi neuspjeh i da saspu drvlje i kamenje po igračima, selektoru, kapitenu…

Kao da se 20 godina razočarenja u život, u politiku, u nenapredak ove nesretne Bosne prelio u jednom danu na leđa nekolicine reprezentativaca. Isto ovako su devedesetih pojedini novinari pljuvali po Ivici Osimu spominjući nekakve flaše viskija, pa im je on svima začepio usta prolaskom medju osam najboljih reptrezentacija svijeta.

Zar je moguće da se čekala utakmica sa Nigerijom pa da ispliva sav prljavi veš?

Zar se samo čekao neuspjeh???

Iako, onako pošteno, umjesto da budemo ponosni na njih, mi sve ovo doživljavamo kao neuspjeh. Sada se priča o pripremama u Hrasnici, o odlascima po kafanama? Ali ko je tu kriv? Zašto sada svi peru Spahića i pomalo Džeku? Mislim da TREBAJU POSTOJATI PRAVILA! Pa tek onda optuživati one koji ta pravila ne poštuju. Ako pravila nema, ja ne mogu da napravim reda ni u svojoj kući! Zasto reprezentativci Italije, Njemačke, Francuske, Španije nisu hodali noću po kafanama? Zašto nisu poveli rodbinu na put? Zato što je neko pametan smislio pravila ponašanja. Ponašanja prije jedne ovako velike smotre. Prije 15 dana Emir Spahić je bio nacionalni heroj. Sada treba da se stidi kao da je neki ratni zločinac? Čak su i neke od njih manje popljuvali nego njega. Zašto? Što je izašao u kafanu ne poštujući pravila koja ni ne postoje i što je u kafani trošio svoj pošteno zarađeni novac? Sad je on gori od ovih koji 20 godina hodaju po kafanama, prave sporazume, ili ih raskidaju, dogovaraju kako da još više izlude ovaj ionako sluđeni narod, uz mezetluke, krkanluke i druge đakonije.

I to od naših para!

Prvi put smo na Svjetskom prvenstvu. Možda ni ljudi u Savezu nisu mogli da se snađu. Da postave pravila ponašanja. Da tretiraju nogometaše kao ljude koji se bore za dres svoje Države a ne kao bjelosvjetske zvijezde. Ali svaliti svu krivicu na nekoliko fudbalera, nije niti malo fer. I to početi ih udarati u onom trenu kada nisu tu i ne postoji mogućnost da se brane pa i da iznesu svoju istinu svih tih dodađaja. Pronijeti informaciju pred utakmicu sa Iranom da se Sušiću neće produžiti ugovor je u najmanju ruku nehumano. Zamišljam kako bi bilo da smo odigrali neriješeno sa Nigerijom i da li bi i tada Sušić dobio otkaz?

Zar je zaista moguće da nama niko ne valja. Ni igrači ( dojučerašnji heroji) niti selektor ( dojučerašnji Nosilac spomenice)?

Ili je ipak malo do nas?

I svoj bijes iskalismo na onima u koje smo se juče kleli. Da, oni su nam odjednom krivi zato što nemamo posla, što smo zadnji u Evropi po standardu, što ćemo ostati crna rupa na kraju Evrope. Da, oni su krivi jer nam nisu podarili ono malo radosti pa da bar nekoliko dana zaboravimo da nemamo zapravo nikakve budućnosti. Da smo prošli u osminu finala bar bi još nekoliko dana živjeli u iluziji da smo NEKO I NEŠTO. A to kratko NEKO I NEŠTO smo zapravo i postali zahvaljujući njima. Koje sad pljujemo i linčujemo.

Hvala Vam momci za sve!

Hvala Vam za najveću radost!

Jedino što ne mogu nikako da halalim je ta preblaga reakcija i Saveza i selektora pa i kapitena na očiglednu krađu i sudijsku nepravdu!

Trebali smo malo više pokazati zube, a za sve ostalo HVALA VAM!

Ima jedna mudrost u Bosni, nikad zapisana kao poslovica ali je jako istinita. Učini nešto dobro nekome deset puta a ne učini jedanaesti put…crnji si i gori nego da si ga prvi put mršnuo!!!

Tako i ovo…da smo ispali od Grka u kvalifikacijama, Sušić bi još bio selektor vjerovatno, Spahić nacionalni heroj a Džeko sin domovine!

Dakle, ipak je dobrim dijelom i do nas!!!!!

tačno.net
Autor/ica 28.6.2014. u 10:47