Evo koliko je Vincent Tan platio upravljačka prava nad FK Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 24.1.2014. u 08:37

Evo koliko je Vincent Tan platio upravljačka prava nad FK Sarajevo

Strane investicije u BiH su danas gotovo rijetkost, naročito kada su sportski kolektivi u pitanju. Upravo je zbog toga kao bomba odjeknula vijest da je malezijski milijarder Vincent Tan odlučio kupiti upravljačka prava nad jednim od najtrofejnijih bh. fudbalskih klubova, FK Sarajevo.

Direktor FK Sarajevo Dino Selimović objasnio je za portal Source.ba na koji je način došlo do saradnje sa ovim biznismenom.

„Treba istaći da je FK Sarajevo imao mogućnost investiranja u sam klub usvajanjem Statuta koji je omogućio ulaganje kroz tzv. upravljačka i kontrolna prava unutar Skupštine kluba. Do same saradnje je došlo tako što smo intenzivno radili na promociji samog projekta unutar BiH prvih šest mjeseci. Nakon što smo zaključili da je odaziv dosta slab, odnosno da projekat neće uspjeti ukoliko ne izađemo van granica BiH, onda smo sve te materijale pripremili na nekoliko svjetskih jezika i poslali ih na nekoliko desetina fondova i investicijskih kuća širom svijeta. Imali smo sreću ili nafaku da je jedan od članova Udruženja „Bordo prijatelji 1946“, inače veliki naš navijač i simpatizer, gospodin Feđa Kusturica bude u kontaktu sa jednom od kompanija gospodina Vincenta Tana u Aziji. Imali smo mogućnost da mu prezentujemo ovaj projekat i onda su se poslije jedna za drugom aktivnosti redale i drago mi je da smo krajem 2013. godine uspješno realizovali ovu priču“, objasnio je Selimović.

Direktor FK Sarajevo tvrdi da je Tana dojmila energija i strast koju je uvidio u ljudima koji vode FK Sarajevo i to je bio jedan od razloga zbog kojih je odlučio investirati u klub.

FK Sarajevo je ponudio ukupno 3.000 upravljačkih uloga po cijeni od po 1.500 KM. Za formiranje nove Skupštine kluba potrebno je posjedovati najmanje jednu trećinu od ukupnog broja, a s obzirom na nedavne promjene u Skupštini i Upravnom odboru kluba očigledno je da je Vincent Tan kupio najmanje 1.000 upravljačkih uloga.

„Trenutno gospodin Tan kontroliše oko 90 posto tih upravljačkih uloga (4.050.000 KM) i ima apsolutnu većinu“, izjavio je Selimović.

Selimović je objasnio i da su upravljačka prava nad FK Sarajevo od sada u trajnom vlasništvu Vincenta Tana.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 24.1.2014. u 08:37