FIFA danas odlučuje o proširenju SP-a

tačno.net
Autor 10.1.2017. u 10:18

FIFA danas odlučuje o proširenju SP-a

FIFA će se najvjerovatnije odlučiti za novo proširenje koje zagovara i predsjednik Gianni Infantino, a za sistem takmičenja postoje četiri prijedloga, dva za takmičenja s 40 i dva za 48 učesnika.

Prvi prijedlog se odnosi na 40 ekipa koje bi takmičenje započele u osam grupa, a dalje bi napredovalo osam prvoplasiranih i drugoplasiranih reprezentacija, dok bi se takmičenje nastavilo sistemom eliminacija.

Drugi prijedlog za isti broj učesnika razdijelio bi reprezentacije u deset grupa s po četiri ekipe, a u drugu fazu takmičenja napredovali bi pobjednici grupa i šest najboljih drugoplasiranih ekipa.

Treći prijedlog nalaže prvenstvo s 48 ekipa koje bi se takmičile po ”playoff” sistemu, u kojem bi 16 ekipa bilo unaprijed uvršteno u glavni turnir, a 32 reprezentacije bi se kroz eliminacione utakmice borile za preostalih 16 mjesta koja vode u drugu fazu takmičenja.

Potom bi uslijedio već poznati sistem takmičenja s osam grupa, a zatim eliminacione utakmice. Ovaj model je najdraži velikim nogometnim silama, koje bi odmah bile uvrštene u glavni turnir.

Četvrti prijedlog predviđa da se 48 reprezentacija razdijeli u 16 grupa s po tri ekipe. Da bi se izbjegle poteškoće s plasmanom na tabelama, svaku utakmicu koja bi završila remijem odlučivali bi penali, dok bi iz svake grupe napredovala najbolja ekipa.

Ukoliko FIFA ne donese danas odluku, najvjerovatnije će konačan dogovor biti postignut na zasjedanju u Manami u maju.

tačno.net
Autor 10.1.2017. u 10:18