FIFA promijenila 95 nogometnih pravila, važe od 1. juna

tačno.net
Autor/ica 10.5.2016. u 10:24

FIFA promijenila 95 nogometnih pravila, važe od 1. juna

Igrač koji u očiglednoj namjeri da dođe do lopte napravi prekršaj u kaznenom prostoru i tako zaustavi protivnika u prilici za gol, dobit će žuti, a ne crveni karton.

Sudije sada mogu igračima pokazati crveni karton prije početka utakmice zbog različitih kršenja pravila poput sukoba u tunelu. Međutim, igrač isključen na takav način može biti zamijenjen, tako da njegova ekipa utakmicu počne sa svih 11 igrača.

Ukoliko igrač prilikom izvođenja penala napravi lažnjak, sudija će mu pokazati žuti karton i dosuditi indirekt. Penal se neće ponavljati. Zastajanje prilikom prilaska lopti tokom izvođenja penala je dozvoljeno.

Povrijeđenom igraču se pomoć na terenu može ukazivati u trajanju odd 20 sekundi. U tom periodu ne mora izaći izvan terena i čekati dozvolu sudije da se vrati u igru.

Pauze za osvježenje su dozvoljene u slučaju velikih vrućina. Pravilo će važiti od 1. juna, ali i na prijateljskim utakmicama reprezentacije Engleske u maju.

Igrač koji tokom utakmice ostane bez kopačke može nastaviti igrati do prvog prekida igre. Rublje ispod šorca mora biti u istoj boji kao i oprema.

Prilikom izvođenja početnog udarca igrač može poslati luptu u bilo kojem pravcu.

Kad izvodi aut, igrač loptu mora baciti s dvije ruke. Izvođenje jednom rukom i “navođenje” drugom nije dozvoljeno.

Englezii, Talijani i Holanđani će biti među 15 zemalja koje će testirati video tehnologiju. Radionica počinje sljedeće sedmice u Amsterdamu.

tačno.net
Autor/ica 10.5.2016. u 10:24