FIFA razočarana Interpolovom odlukom o prekidu saradnje

tačno.net
Autor/ica 12.6.2015. u 15:05

FIFA razočarana Interpolovom odlukom o prekidu saradnje

S obzirom na to da vodi istragu o korupcionim radnjama unutar Svjetske fudbalske federacije (FIFA), Interpol je odlučio suspendovati 10-godišnji ugovor vrijedan 20 miliona eura o borbi protiv namještanja i ilegalnog klađenja, koji je s FIFA-om potpisan 2011. godine.

U saopštenju međunarodnih policijskih snaga stoji da će novac iz tog fonda biti “zamrznut”, a odluku je donio glavni sekretar Interpola Juergen Stok.

Svi naši partneri, bilo da su privatne osobe ili organizacije, moraju poštovati osnovne vrijednosti i načela naše organizacije“, izjavio je Stok u saopštenju.

Sporazum koji su Interpol i FIFA potpisali prije četiri godine sadrži klauzulu po kojoj djelovanje Svjetske fudbalske federacije mora biti “usklađeno s načelima, ciljevima i aktivnostima Interpola”.

Otkrivanjem korupcione afere ta je usklađenost narušena, pa je i sam sporazum postao neodrživ. Interpol je izdao međunarodne potjernice za četvoricom bivših radnika FIFA iz marketinškog odjela te dvojicom bivši zvaničnika, a američko pravosuđe je podiglo optužnice protiv 14 osoba upletenih u aferu korupcije. Četvorica su sama priznala krivicu, a očekuje se da će uskoro biti podignute i nove optužnice, javlja Fena.

Ipak, iz FIFA su poručili da su razočarani ovom Interpolovom odlukom.

Razočarani smo saznanjem da je Interpol suspendovao saradnju s FIFA u borbi protiv namještanja u fudbalu. Naša je saradnja u posljednje četiri godine bila ključna u rješavanju globalnog problema s namještanjem utakmica“, navodi se u saopštenju FIFA.

Mislimo da će ova jednostrana odluka imati negativan utjecaj na borbu protiv kriminalnih aktivnosti u fudbalu. FIFA ostaje posvećena ovoj važnoj i uspješnoj saradnji i radiće na tome da se ona što prije nastavi“, zaključuje se u saopštenju.

Interpol nije jedina organizacija koja je prekinula finansijske veze s FIFA. To je učinio i Vatikan odbijajući novac Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL) namijenjen dobrotvornoj organizaciji, koji je trebalo da bude uplaćen prema sporazumu potpisanom u aprilu. Prema njemu je CONMEBOL trebalo da donira po 10.000 dolara za svaki postignuti pogodak na upravo započetom Južnoameričkom prvenstvu (Copa America), a novac bi bio namijenjen sportsko-edukativnoj humantiranoj zadužbini “Scholas”.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 12.6.2015. u 15:05