Grci obećali Litvancima po 50.000 eura ako im pomognu da odu na SP!

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 10:58

Grci obećali Litvancima po 50.000 eura ako im pomognu da odu na SP!

Bosanci poručili Litvancima: „Ni to vam neće pomoći“; To što rade Grci je legitimno. Ipak, neće im ni to pomoći. Neka budu uvjereni, BiH ide na SP“, rekao je u Kaunasu za AA Darko Ljubojević, potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH

Fudbalski savez Grčke podijelit će svakom litvanskom reprezentativcu premije u iznosu od po 50.000 eura, ukoliko večeras zaustave Bosnu i Hercegovinu na putu ka Svjetskom prvenstvu „Brazil 2014“, rekli su litvanski novinari specijalnom izvještaču Anadolu Agency (AA) u Kaunasu.

Litvanci će, kako tvrde, po 50.000 eura zaraditi u slučaju da i ne pobijede BiH. Grci će ih premirati i ako odigraju neriješeno, ali pod uslovom da popularni „Heleni“ pobijede Lihtenštajn i tako kvalifikacije u grupi „G“ završe na prvom mjesto, to jeste izbore direktan plasman na Mundijal, objasnili su litvanski novinari „dogovor saveza sa sjedištima u Atini i Vilniusu“.

Međutim, u reprezentaciji BiH ne osvrću se previše na premije Litvancima obećane iz, kako vele, zemlje pred bankrotom, koju u životu održavaju partneri iz Evropske unije (EU), ponajviše Njemačka.

„Čuli smo i mi u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH za novac koji su Grci ponudili Litvancima ako našu reprezentaciju spriječe da direktno ode na SP. No, uopšte se ne obaziremo za te priče. To što rade Grci je legitimno. Ipak, neće im ni to pomoći. Neka budu uvjereni, BiH ide na SP“, rekao je za Anadolu Agency Banjalučanin Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH.

Bivši fudbaler Borca, Crvene zvezde, te između ostalih, i španskog Cadiza tvrdi da je imao sličnu ponudu prilikom igračke karijere.

„Dok sam igrao za Cadiz imali smo specijalne premije jedne od ekipa da pobijedimo protivnika. Ali, i pored novca koji je bio faktor dodatnog motiva na terenu nismo mogli ukrotiti želju rivala koji se borio za ulazak u Primeru. Kada se neko bori da uđe u ligu, postane šampion, ili ode na neko veliko takmičenje, teško da možete imati veći motiv od njega. Dakle, tako će biti i sutra. Želja i jedinstvo naših fudbalera su nešto što se rijetko viđa. Vjerujem, neću ni da pomislim, da nećemo slaviti odlazak na šampionat svijeta u Brazil“, ističe Ljubojević.

Ukoliko BiH pobijedi večeras Litvaniju, u meču koji u Kaunasu počinje u 19 sati po srednjoevropskom vremenu, Grci će ostati drugi u grupi „G“ i ići će u dodatne kvalifikacije za SP.

U bh. taboru svi su uvjereni u uspjeh, ali kažu „čvrsto su na zemlji i sa velikim respektom dočekuju utakmicu“, koja bi im „mogla obilježiti najbolji dan u životima“, kako je rekao  selektor BiH Safet Sušić na jučerašnjem brifingu sa igračima.

(anadolija)

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 10:58