Ibišević: Niko nije želio ovaj poraz, u Žilini moramo pobijediti

tačno.net
Autor/ica 7.9.2013. u 15:24

Ibišević: Niko nije želio ovaj poraz, u Žilini moramo pobijediti

I nakon sinoćnjih utakmica fudbalskih reprezentacija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Brazil 2014, i pored poraza od Slovačke u Zenici (0:1), od svih selekcija iz naše regije Bosna i Hercegovina i dalje ima najveće šanse da se plasira na predstojeći Mundijal.

Analizirajući reakcije poslije “prespavane noći” u taborima svih državnih timova bivše Jugoslavije, igrači i stručni štab Bosne i Hercegovine vjeruju da mogu slaviti u utorak u Slovačkoj i ostati prvi u grupi G, Hrvati tvrde da sigurni idu u Brazil, dok Crnogorci svoju šansu vide protiv Engleske u gostima.

Vedad Ibišević, kao i većina bh. reprezentativaca, nije bio previše zabrinuto poslije izgubljenog protiv Slovaka. Vjeruju da BiH može slaviti u Žilini, kada se u utorak sastane sa istim protivnikom, te ostati lider grupe i dva kola prije kraja kvalifikacija (BiH i Grčka imaju po 16 bodova, ali BiH daleko bolju gol razliku, dok su Slovaci sakupili 12).

“Niko nije želio ovaj poraz. Desilo nam se najgore što nam se moglo desiti. Moramo pokazati karakter u Žilini i pobijediti. Utakmica je išla malo i protiv naše volje. Nismo dali gol na vrijeme, pa nismo izdržali u odbrani”, rekao je Ibišević.

Njegov suigrač Miralem Pjanić istakao je da je BiH igrala loše, ali i da su svi u ovoj zemlji trebaju biti svjesni da su još uvijek prvi u grupi.

“Naša igra je bila loša. Moramo biti svjesni da smo još prvi. Nije bilo očekivano. Moramo gledati naprijed. Pod pritiskom smo. Sad moramo ići u Žilinu i pobijediti”, kazao je Pjanić.

U regionalnom derbiju ljutih rivala sa Hrvatskom u Beogradu Srbija je odigrala 1:1, te tako i formalno oprostila se od nastupa u Brazilu narednog ljeta. Selektor Srbije Siniša Mihajlović zahvalio se svojim momcima na požrtvovanju, i rekao da su “dali sve od sebe i da njegovoj selekciji treba dati šansu u budućnosti”, iako definitivno nemaju šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Strijelac izjednačujućeg pogotka na meču sa Hrvatskom Aleksandar Mitrović smatra da je Srbija u petak odigrala najbolji meč u kvalifikacijama za Brazil.

“Ovo je bio verovаtno nаjbolji nаš meč u ovim kvаlifikаcijаmа. Nаdigrаli smo reprezentаciju Hrvаtske u svim segmentimа igre. Bilo je još prilikа, nаžаlost mi nismo iskoristili svoje, а oni jesu, jedinu nа utаkmici. To je fudbаl. Mlаdа smo ekipа, morаmo dа nаstаvimo ovаko dа rаdimo. I iz utаkmice u utаkmicu sve će doći nа svoje. Gol mi jаko mnogo znаči, u svаkom smislu”, rekao je Mitrović nakon meča na Marakani, prenosi Agencija Anadolija

Aleksandar Kolarov, sjajni srbijanski fudbaler izjavio je da ne zna kako bi se on i saigrači izvukli da su izgubili od Hrvata u Beogradu.

“Hrvati su odlična ekipa, ali bili smo bliži pobedi. Naravno, nije prijatna činjenica da više nemamo ni teoreteske šanse da odemo u Brazil, ali imamo veoma perspektivan tim, koji je u poslednjih godinu dana mnogo napredovao i siguran sam da ćemo biti u bolji u budućnosti”, mišljenja je Kolarov.

Selektor Hrvatske Igor Štimac uveo je svoju selekciju u baraž, ali poslije jednog boda iz mečeva sa Škotskom i Srbijom direktan plasman na SP izgleda nedostižan (Belgija ima pet bodova više od Hrvatske dva kola do kraja kvalifikacija). On je konstatovao da je njegov tim planski prepustio kontrolu Srbiji u prvih 45 minuta, ali da je propustio da u nastavku kazni umor protivnika.

“Žalimo za propuštenim propustili smo vodstvo, igrača više, kontrolu utakmice. Iskusan tim, kakav je Hrvatska, to ne smije da dopusti sebi. Pustili smo Srbiju da bude dominantna u prvom poluvremenu, jer smo znali da neće izdržati do kraja. Međutim, nismo se držali plana do kraja. Mogu da kažem da sam ponosan svojim igračima. Bravo”, govorio je Štimac napustivši Srbiju neporažen.

Hrvatski selektor našao je lijepu riječ za srpskog kolegu.

“Mihajlović i ja smo na kraju čestitali jedan drugom. Nemojte ga mnogo kritikovati, da ste ga manje kritikovali, možda biste i prošli dalje. Kritikuju i mene, a ja sam devet bodova ispred”, kazao je hrvatski selektor na pressici poslije meča u srbijanskoj prijestolnici.

Luka Modrić, fudbaler Real Madrida i Hrvatske istakao je da Srbija ima kvalitetne igrače, ali da je selekcija Hrvatske pokazala da je kvalitetnija ekipa.

“Srbija me nije iznenadila, očekivao sam da će imati inicijativu jer smo im mi to svjesno prepustili, ali nisu imali neke šanse. U ovakvim utakmicama je iskustvo jako važno, Srbija stvarno ima kvalitetne igrače, ali smo pokazali da smo kao ekipa bolji od njih. U svakom slučaju, 1:1 je realan rezultat”, kazao je Modrić.

Branko Brnović, selektor Crne Gore koja je remizirala u Poljskoj (1:1) i tako ostala u trci za plasman u Brazil sa umanjenim šansama, tvrdio je da je toliko emotivno doživio tok i epilog predstave u Varšavi da po završetku meča nije mogao da se izjasni da li je ovo dobar remi ili ne.

“Ne znam, emocije su mi pomiješane. Neki periodi igre nisu bili onakvi kakvi sam želio ali imali smo dosta šansi na kraju možda možemo i da žalimo za tri boda”, rekao je Brnović.

Brnović je nakon poraza od Ukrajine izjavio da će za plasman na Mundijal biti potrebno još sedam bodova, a nakon remija u Varšavi to znači da je u Londonu Crnogorcima potrebna pobjeda.

“Ovo je scenario kakav sam zamišljao, nevjerovatno je lijep osjećaj za malu Crnu Goru kada se na Wembleyaju očekuje plasman na Mundijal. Daćemo sve od sebe. Tri puta smo remizirali sa njima, vrijeme je da neko pobijedi. Nadam se da ćemo to biti mi”, optimista je Brnović.

U grupi H Engleska je prva sa 15 bodova, koliko ima i Crna Gora uz utakmicu više. Ukrajinci i Poljaci, takođe, odigrali su meč manje od Crne Gore, a imaju bod, odnosno pet manje od Brnovićeve selekcije.

Slovenija je domaćim trijumfom nad Albanijom (1:0) zakomplikovala situaciju u grupi E. Ekipa selektora Srečka Kataneca ima dva boda manje od drugoplasirane Norveške tri kola prije kraja kvalifikacija, iako se nalazi na pretposljednjem mjestu tabele. Za plasman u baraž za Brazil borit će se i Island i Albanija koji su sakupili bod više od Slovenije, dok je prva Švicarska sa četiri poena više u odnosu na Norvešku i po nekim računicama iz tri susreta treba im bod za ovjeru plasmana na SP. Katanec i igrači vjeruju da mogu do doigravanja i najavljuju pohod na tri boda u utorak na Kipru.

Makedonija se pobjedom nad Velsom (2:1) probila na četvrto mjesto u grupi A i po svemu sudeći sa Srbijom koja ima bod više borit će se za beznačajnu treću poziciju. Čedomir Janevski, selektor Makedonaca kaže kako je cilj njegovog tima sakupiti što više bodova i što spremnije dočekati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo Francuska 2016.

izvor: klix.ba
tačno.net
Autor/ica 7.9.2013. u 15:24