Jedini u Evropi: Građani BiH ipak uskraćeni za gledanje Evropskog prvenstva?!

Stefa
Autor/ica 31.5.2016. u 09:31

Jedini u Evropi: Građani BiH ipak uskraćeni za gledanje Evropskog prvenstva?!

Upravni odbor BHRT-a donio je odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitiranje programa, a zbog te odluke upitan je i prijenos Evropskog nogometnog prvenstva, koje će biti održano od 10. juna do 10. jula u Francuskoj.

Kako je Feni kazao generalni direktor Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović, Evropska mreža javnih emitera, koja je vlasnik prava na emitiranje utakmica EURO-a, obavijestila je BHRT da će joj biti uskraćene sve usluge ako ne počne otplaćivati višemilionska dugovanja.

“EBU, čija je BHRT članica od samog osnivanja, obavijestio nas je da će nam od 1. juna biti uskraćene sve usluge ukoliko ne izmirimo obaveze u vrijednosti od 2,5 miliona KM [1,25 miliona eura] do kraja ovog mjeseca i ako poslije toga u ratama ne nastavimo otplaćivati nagomilani dug u iznosu većem od šest miliona švicarskih franaka. Ako ne učinimo ništa na izmirenju dugova, uslijedit će isključenje iz člansta EBU-a, što bi predstavljalo veliki udarac za BHRT i državu Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Karamehmedović.

Dodao je da BHRT trpi ogromnu štetu zbog pada naplate RTV takse i dugovanja entitetskih emitera od 25 miliona KM [12,5 miliona eura] – Radio-televizije Federacije Bosne Bosne i Hercegovine 16,5 miliona [8,25 miliona eura] i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM [4,4 miliona eura].

“Od početka godine do aprila gubitak BHRT-a iznosi više od 1,1 milion KM [oko 550.000 eura] u odnosu na isti period u prošloj godini, jer građani masovno otkazuju fiksne telefonske priključke i ne izmiruju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse, što je osnovni izvor finansiranja javnih servisa u Bosni i Hercegovini. Drugi razlog koji je doveo do ove katastrofalne finansijske situacije su velika dugovanja dva entitetska servisa prema BHRT-u. Sankcija EBU-a je logična posljedica dugogodišnjeg stanja koje vlada u sistemu javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini”, objasnio je Karamehmedović.

Naglasio je da BHRT ni približno nema novac koji EBU potražuje i kako bi osigurao prava na prijenos utakmica EP-a u Francuskoj, zbog čega bi Bosna i Hercegovina mogla biti jedina država u Evropi koja svojim građanima neće moći prikazati utakmice s Prvenstva.

Dodao je da je BHRT trenutno u fazi pregovora s potencijalnim marketinškim partnerima, kojima bi BHRT ponudio reklamiranje tokom EP-a, ali da će mnogo toga zavisiti od volje čelnika EBU-a da prihvate drugačiji model isplate dugovanja BHRT-a.

“Prikupljamo informacije o mogućim prihodima koje bismo mogli ostvariti prikazivanjem EURO-a. Kada sagledamo sve opcije, obavijestit ćemo EBU o mogućim rješenjima i mogućnostima da isplatimo dio potraživanja, a hoće li to biti dovoljno čelnicima EBU-a, teško je sada reći”, zaključio je Karamehmedović.

sport.ba

Stefa
Autor/ica 31.5.2016. u 09:31