Juventus i PSG večeras čekiraju kartu za četvrtfinale

tačno.net
Autor/ica 6.3.2013. u 12:23

Juventus i PSG večeras čekiraju kartu za četvrtfinale

Večeras su na rasporedu još dva susreta osmine finala Lige prvaka. Juventus će na svom terenu dočekati škotski Celtic dok će PSG u Parizu ugostiti Valenciju. Oba večerašnja domaćina su prema mnogima već osigurali prolaz u narednu fazu takmičenja, al poznato je da je u fudbalu sve moguće.
Juventus je u Glasgowu slavio sa 0:3 te večerašnji okršaj sa prvakom Škotske dočekuje mirno. Ipak, iz tabora Celtica najavljuju bespoštednu borbu za prolaz u četvrtfinale. Iako se njihova sezona može već sada nazvati uspješnom budući da su u domaćem prvenstvu praktički osigurali titulu te da su u igri za osvajanje Kupa Škotske, igrači vjeruju da napadačkom igrom mogu da dođu do senzacije te da iz takmičenja izbace sjajnu Staru damu.
Trener Neil Lennon u ovom okršaju neće moći računati na Scotta Browna, kapitena svoje momčadi, a van stroja će biti i Lustig. Ono što svakako ne raduje navijače Juventusa, a i naše reprezentacije je povratak stamenog Grka, Samarasa koji u prvom susretu nije igrao zbog povrede.
“U fudbalu se svašta dešava. Ako prvi zabijemo gol sve je moguće. Mi smo ekipa koja voli da napada i drži protivnika na svojoj polovini, a to ćemo sutra i raditi. Fudbal nije igra jednog čovjeka. Mi igramo kao tim i pobjeđujemo kao tim. Ponekad ja dajem golove, ponekad drugi daju golove. Pobjeda prije svega bi bila uspjeh, ali kao tim mi želimo da uđemo u historiju i oborimo rekorde. Ja uvijek govorim da u fudbalu ništa nije gotovo do zadnje sekunde. Mi smo stvarno mlad tim, ali jedna od naših prednosti ove sezone je bilo iskustvo”, rekao je povratnik u redove Celtica, Samaras.
Sa druge strane, Antonio Conte će vjerovatno odmoriti neke igrače, a i uz to ih sačuvati od žutih kartona. ‘Rizični’ su Lichtsteiner, Vidal i Marchisio, a Conte također neće moći računati na Anelku, Bendtnera, Pepea, De Cegliea i Cacaresa.
“Ovo će biti test za sve nas, počevši od mene, preko mojih igrača, pa do kluba. Naravno da smo u prvoj utakmici došli na korak od prolaska kruga, nema smisla da to negiramo, ali fudbal uvijek može iznenaditi ako svim utakmicama ne pristupite s pravim oprezom, s pravom koncentracijom, s pravom odlučnosti, pogotovo protiv ekipe poput Celtica, koja je fizički vrlo jaka, a mogu biti i jako opasni iz prekida, tako da moramo biti jako, jako oprezni. Ali ovo je ispit za sve nas, mi znamo što smo sve morali napraviti da bi mogli doživjeti ovakve utakmice i jasno da sutra koncentracija mora biti na maksimumu jer želimo ići naprijed, imamo tu mogućnost i moramo pružiti maksimum”, istakao je Conte.
Uoči ovog duela, talijanski mediji su objavili i sjajne brojke talijanskog prvaka u Evropi. Naime, Juventus ima niz od 17 evropskih susreta bez poraza, a mreža Stare dame mirovala je u proteklih 400 minuta – posljednji pogodak dao im je Nordsjaelland.
Na Parku Prinčeva snage će odmjeriti Paris Saint-Germain i španska Valencija. Parižani uoči ovog duela imaju solidnu prednost koju su stekli na Mestalli (1:2), ali je pred njima još 90 minuta u kojim će morati pokazati da su bolja ekipa od Valencije.
Parižani će u ovom duelu igrati bez Zlatana Ibrahimovića koji je isključen na utakmici u Španiji te bez Thiaga Silve koji se oporavlja od povrede. Bilo kako bilo, očekuje se i novi nastup Davida Beckhama u kog će biti uprte oči fudbalske javnosti.
“Imamo veliku šansu u revanšu. Ne mogu da govorim u procentima, ali je šansa velika, na prvom mjestu za klub, zatim i za navijače i igrače. Mnogim igračima će ovo biti prva prilika da stignu do četvrtfinala Lige prvaka, a i meni, kao treneru Paris Saint-Germaina. Pokušaćemo da forsiramo svoju igru i morat ćemo da zaboravimo rezultat iz prvog meča”, rekao je Ancelotti.
Valencija je slavila u tri od 12 gostujućih utakmica u ovom takmičenju i to svakako nije ohrabrujuća činjenica za ‘Šišmiše’ koji će večeras morati da odigraju možda i iznad svojih mogućnosti ukoliko žele plasman u narednu fazu takmičenja.
“Trenutno nam je primarni cilj da se kroz Primeru kvalifikujemo za Ligu prvaka naredne sezone. Ali, to ne znači da odustajemo. Naravno da ćemo dati sve od sebe. Biće teško, ali ništa još uvek nije odlučeno i vjerujem da imamo šanse. Znam da je Paris Saint-Germain slab iz prekida i tada ćemo ih i napasti”, rekao je trener španske ekipe, Ernesto Valverde.
tačno.net
Autor/ica 6.3.2013. u 12:23