Kada će kraj navijačkom nasilju?

tačno.net
Autor/ica 15.3.2017. u 10:24

Kada će kraj navijačkom nasilju?

foto: AFP

Ne smiruju se negativne reakcije na brojne incidente za vrijeme i nakon utakmice Hajduka i Rijeke u subotu u Splitu. Postojeće zakone treba provoditi, ali i doraditi, kažu jedni, dok drugi upozoravaju da su i sami navijači već sluđeni od dugotrajnog sukoba navijačkih skupina i vrha nogometnog saveza.

Piše: Enis Zebić, RSE

Premijer Plenković želi srediti stanje u nogometu i huliganizam, ali pitanje je – kada će to doći na red, kažu naši sugovornici.

Svi su u Hrvatskoj jednoglasno osudili subotnje incidente za vrijeme i nakon „jadranskog derbija“ Hajduka i Rijeke u Splitu. Potkraj utakmice je na teren ušao maskirani mladić i minutu i po vitlao metalnom vatrogasnom štipaljkom kojom se inače hvataju bačene baklje, dok ga policija nije odvela, nacionalističko skandiranje bilo je dopunjeno i zanimljivim transparentom, a „torcidaši“ su na cesti od Splita prema Rijeci presretali i i kamenovali i prave i krive.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako najoštrije osuđuje huliganizam i da na sportskim terenima nema mjesta nasilju i divljaštvu:

„To nije imidž Hrvatske koji ja želim i moja Vlada će učiniti sve da to iskorijenimo. I drugi su imali takvih problema i provodili su različite mjere. Mi imamo zakonodavni okvir koji je to pitanje već tretirao, ali postoje neke druge mjere koje su druge zemlje rabile, i mislim da ćemo morati razmisliti i o nekim novim definicijama kaznenih djela.“

Bivši socijaldemokratski ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže pak kako su zakoni dobri, ali da – kao i obično – zakazujemo u njihovom provođenju:

„Hrvatski zakoni su manje-više vrlo slični zakonima koji se primjenjuju u onim zemljama koje se uspješno bore protiv toga. Dakle, nije bit u zakonu, već u tome da se ti zakoni počnu provoditi. Jer da se provode, mi ne bi imali nereda.“

Navijači već sluđeni od dugotrajnog sukoba navijačkih skupina i vrha nogometnog saveza

Navijači već sluđeni od dugotrajnog sukoba navijačkih skupina i vrha nogometnog saveza

Manja stranka vladajuće koalicije Most vrlo je glasno podržala zahtjev navijača Dinama i Hajduka za smjenom čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) jer da ne rade za sport, već za „kuma“ hrvatskog nogometa Zdravka Mamića. Zastupnik Mosta Marko Sladoljev u izjavi za naš program kaže kako osuđuju svako nasilje, ali da se u slučaju subotnjeg ponašanja „torcidaša“ radilo o inaćenju u vrhu HNS-a:

„Mi osuđujemo svako nasilje – i navijača i nogometnih dužnosnika, i verbalno i fizičko, ali navijači su u subotu na Poljudu napravili to što HNS radi cijelo vrijeme. Oni su poručili da ne žele provoditi Zakon o sprječavanju nereda na sportskim borilištima, a HNS poručuje već godinu dana da ne želi provoditi Zakon o sportu. Znači, imamo dvije suprotstavljene skupine koje ne žele provoditi zakone, i to je sukus svega.“

Sladoljev ne odustaje od zahtjeva za smjenom vrha HNS-a, za što vjeruje da bi bio dobar početak borbe sa nogometnim huliganizmom. On međutim upozorava da nogometni huliganizam jača svugdje u Europi, pa su ga i u Engleskoj, često isticanoj kao primjer, uspjeli iskorijeniti samo u Premier ligi, dok u nižim ligama buja.

„Da bi se iskorijenio huliganizam, potrebno je prije svega popraviti ovo društvo“, rezignirano u izjavi za naš program konstatira urednica sporta na portalu indeks.hr Dea Redžić. U HNS-u kažu kako su taoci huligana, a u Hajduku osuđuju huligane, ali kažu kako je to reakcija na ponašanje Mamićevih ljudi u vrhu HNS-a. Ona upravo u tom kontekstu tumači iracionalni ispad mladića koji je na subotnjoj utakmici minutu i po jurio po terenu.

Da bi se iskorijenio huliganizam, potrebno je prije svega popraviti ovo društvo: Dea Redžić

Da bi se iskorijenio huliganizam, potrebno je prije svega popraviti ovo društvo: Dea Redžić

„To je slika koja će se urezati u kolektivnu svijest Hrvatske, i onih koji prate nogomet i onih koji ga ne prate. To je slika jednog momka koji je potpuno izmanipuliran i svim onim što mu servira Hrvatski nogometni savez, ali na žalost i oni koji danas vode klub Hajduk“, kaže Redžić.

Može li se očekivati da Plenković i njegova Vlada suzbiju nepravilnosti u hrvatskom nogometu, pa i huliganizam? Dea Redžić vjeruje u to, ali ne zna – kada:

„Ono što znamo je da je gospodin Plenković već više puta na stranačkim okupljanjima vrlo jasno kazao da svi oni koji su iz njegove stranke – a dio su Hrvatskog nogometnog saveza – ukoliko nisu za promjene mogu otići iz HDZ-a. Međutim, taj je proces vrlo spor i on se možda neće dogoditi u dogledno vrijeme, jer trenutak koji je već dugo zreo odgađaju neke druge stvari u državi koje se događaju, a koje su politici ipak primarnije, iako je situacija huliganizma već davno eskalirala.“

Inače, otkriven je identitet maskiranog mladića koji je upao na stadion. Radi se o 22-godišnjem Dominiku Mamiću iz Slavonije koji se tek pred koji mjesec doselio u Split. „Slobodna Dalmacija“ navodi kako je to bio povod za šale policajaca koji su ga privodili. „Eto što smo doživjeli, da nam Mamić dođe na sam stadion i na njemu pravi nerede, kao da nije dosta njegovih nereda i sa sucima i s HNS-om i s kadroviranjem za reprezentaciju”, navodi splitski dnevnik razmišljanja policajaca.

Kako su navijači Rijeke u Split stigli organizirano brodom, a „torcidaši“ Rijeku doživljuju kao grad u kojem ima mnogo pripadnika srpske manjine, uz skandiranje ustaškog pozdrava i „ubi Srbina“ na utakmici, „torcidaši“ su za navijače riječke skupine „Armada“ pripremili i posebni transparent s natpisom „Morem plovi jedna mala barka“ – na ćirilici.

tačno.net
Autor/ica 15.3.2017. u 10:24