Kanton Sarajevo prvi pomogao: 50.000 KM za zlatne evropske kadete

tačno.net
Autor/ica 21.4.2016. u 10:21

Kanton Sarajevo prvi pomogao: 50.000 KM za zlatne evropske kadete

“Imamo sreću da ova Skupština i Vlada razumiju i prepoznaju potrebu ulaganja i razvoja sporta. Ovu mladu reprezentaciju finansijski redovno podržavamo i uz tih 100.000 KM koliko izdvajamo na godišnjem nivou, ‘obojili’ smo sa ovih dodatnih 50 hiljada baš za namjenu predstojećeg takmičenja“, rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na danas održanom sastanku s direktorom ove reprezentacije Igorom Stojanovićem, trenerom Josipom Pandžom, igračima Sanijem Čamparom i Srđanom Kočićem, sekretarom državnog saveza Harunom Mahmutovićem, a kojem su uz premijera domaćini bili i ministar kulture i sporta Mirvad Kurić te zastupnici u SKS Sabahudin Delalić, Amel Mekić i Sejo Bukva.

Uz zahvalnost Kantonu Sarajevo na podršci, iz Košarkaškog saveza nisu krili, kako se navodi, razočarenje što ostali predstavnici države, a pogotovo Vijeće ministara, nisu dali svoj doprinos i stali uz ovu reprezentaciju.

“Očekivali smo da će naša zlatna evropska medalja ‘probuditi’ želju i opredjeljenje podrške ovim sjajnim momcima, da će ova državna reprezentacija biti prepoznata kao takva. Nažalost, to se nije dogodilo. Mi idemo da odigramo što bolje, da pokažemo što znamo, hvala Kantonu Sarajevo koji jedini prepoznaje i osjeća šta znači biti državni tim sa zlatom oko vrata i sa potencijalom za još veće uspjeh”, naglasili su čelnici reprezentacije.

U budžetu KS-a 4,5 miliona KM se izdvaja za sport i sportske aktivnosti i najavljuju se i veća izdvajanja za ovakve namjene. Kako je danas istaknuto, važno je da se ovakvim uspješnim mladim generacijama omogući kontinuitet rada i napretka i da bez toga ne može biti boljih dana za čitavu bh. košarku. Kao jedina selekcija s Balkana na ovom prvenstvu, ističu da su na vrijeme odrađene pripreme, da u Španiju idu u dobroj formi i s dobrim motivom. Ona će u prvoj fazi takmičenja odmjeriti snage s reprezentacijama Francuske, Dominikanske Republike i Južne Koreje.

Prvenstvo se održava u Saragosi, Španija, od 23. juna do 3. jula 2016. godine.

tačno.net
Autor/ica 21.4.2016. u 10:21