KAŽNJENI ZBOG USTAŠKIH POVIKA Šestorici navijača zabranjen ulazak na stadione

tačno.net
Autor/ica 20.12.2013. u 11:16

KAŽNJENI ZBOG USTAŠKIH POVIKA Šestorici navijača zabranjen ulazak na stadione

Od par stotina navijača iz čijih su se grla Poljudom u srijedu orili ustaški pozdravi tijekom utakmice Hajduka i Dinama, policija je prekršajno prijavila šestoricu navijača, što Hajduka, što Dinama, a kažnjeni su minimalnom kaznom, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je to definirano zakonom, zbog povika koji potiču na mržnju temeljem rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti na utakmici Hajduk – Dinamo, navijači su kažnjeni s 1000 kuna, osim jednog koji je kažnjen s 1500 kuna. Osim toga, izrečena im je i zabrana ulaska na stadione u trajanju od godinu dana. Kazne su izrečene nakon što su se navijači nagodili s policijom: priznali su krivicu u zamjenu za rečene kazne.

Po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima predviđene su za ovakvo ponašanje kazne od 5000 do 25.000 kuna, ili kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana. Zbog toga su vjerojatno privedeni navijači i pristali na nagodbom kojom su dobili kaznu ublaženu ispod minimuma. Po istom ovom članku zakona, naime, maksimalnom novčanom kaznom od 25.000 kuna kažnjen je Joe Šimunić, začetnik histerije s ustaškim pokličom, a koji je u ehu svojeg postupka mogao uživati dobrim dijelom jučerašnje utakmice – sve dok sudac nije zaprijetio prekidom.

Ukupno je nakon utakmice privedeno 40 navijača zbog ukupno 39 prekršaja. Tako je 21 osoba privedena zbog alkoholiziranosti, zbog bengalki ih je privedena šestorica, zbog pokušaja nedozvoljenog ulaska na stadion dvojica, zbog posjedovanja manje količine droge dvojica, dok je jednog navijača policija privela zbog maskiranja lica radi prikrivanja identiteta.

Od njih 40 koje je policija zadržala nakon utakmice, ukupno je na Prekršajni sud privedeno 14 najglasnijih i najbuntovnijih, dok će se protiv ostalih voditi redovni postupak nakon što policija Prekršajnom sudu proslijedi optužne prijedloge. Pored spomenutih navijača koji su sudjelovali u ustaškoj dernjavi i ostalim navijačkim ritualima, petorica su prijavljena jer su zatečena bez osobne iskaznice.

Slobodna Dalmacija

tačno.net
Autor/ica 20.12.2013. u 11:16