Košarkaška reprezentacija BiH u drugom šeširu

tačno.net
Autor/ica 22.1.2016. u 10:54

Košarkaška reprezentacija BiH u drugom šeširu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će saznati protivnike u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2017. godine. Žrijebanje u Münchenu počinje u 10 sati i 30 minuta, a reprezentacija BiH uvrštena je u drugi “šešir” zajedno sa selekcijama Estonije, Holandije, Ukrajine, Islanda, Mađarske i Crne Gore.

U kvalifikacijama će nastupiti 27 reprezentacija koje će se boriti za 11 preostalih mjesta na Eurobasketu. Kvalifikacije se igraju od 31. augusta do 17. septembra.

Pregled jakosnih grupa (šešira):

1. šešir: Poljska, Slovenija, Belgija, Gruzija, Rusija, Njemačka, Makedonija
2. šešir: BiH, Estonija, Holandija, Ukrajina, Island, Mađarska, Crna Gora
3. šešir: Austrija, Švedska, Bjelorusija, Švicarska, Bugarska, Velika Britanija, Slovačka
4. šešir: Portugal, Danska, Luksemburg, Kipar, Albanija, Kosovo.

Ekipe će biti razvrstane u sedam grupa – šest po četiri ekipe i jednu s tri ekipe, a na Eurobasket će se plasirati pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Evropsko prvenstvo će biti održano u četiri zemlje – Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj koja će biti domaćin i završne faze.

Ove četiri zemlje automatski su se plasirale na EP, a osim njih zagarantirano mjesto imaju finalisti prošlog Eurobasketa Španija i Litvanija, te sedam ekipa koji će učestvovati u olimpijskim kvalifikacijama – Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Latvija i Srbija.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 22.1.2016. u 10:54