Kvalifikacije za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini: Sušić objavio spisak igrača

Na spisku se nalaze svi igrači koji su putovali u SAD-e, na prijateljsku utakmicu koja se igrala 9.februara protiv Meksika u Atlanti, ali i „otpisani“ Senijad Ibričić i povratnik u reprezentaciju, Darko Maletić

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, je na današnjoj press-konferenciji objavio spisak igrača kojima će biti upućeni pozivi za četvrtu kvalifikacijsku utakmicu, za plasman na Euro 2012, protiv selekcije Rumunije, koja se igra 26.marta u Zenici, na stadionu Bilino polje.

Na spisku se nalaze svi igrači koji su putovali u SAD-e, na prijateljsku utakmicu koja se igrala 9.februara protiv Meksika u Atlanti, ali i „otpisani“ Senijad Ibričić i povratnik u reprezentaciju, Darko Maletić.

Igrači koji neće konkurisati za meč sa Rumunima su: golman Asmir Begović, stoper Safet Nadarević, all-rounder Sanel Jahić i napadač Ermin Zec.
Kada je u pitanju naš golman Asmir Begović, selektor nije „pogazio“ svoju riječ, pa nakon što je odbijo dva poziva, Begović ovaj put neće biti u reprezentativnom planu. U ovoj sezoni, 24-godišnji čuvar mreže Stoke City-a, branio je u 20 ligaških (od 29 odigranih) i dvije kup utakmice, što ga stavlja na deseto mjesto po broju nastupa za svoj tim u konkurenciji 24 nogometaša i iskusnog 35-godišnjeg drugog golmana Thomasa Sorensena. Potvrdu kvalitete i dobru formu, nagradio je sportski portal Goal.com, uvrstivši ga u tim 28. kola Premiershipa, nakon što je njegov klub remizirao protiv West Bromwich Albiona. U državnom dresu je odigrao svega 47 minuta u dvije utakmice, u Estoniji kada je ušao u 92. minuti i u Albaniji kada je dobio priliku u drugom poluvremenu, zamjenivši Kenana Hasagića.
Iskusni 30-godišnji stoper turskog Eskisehirspora, Safet Nadarević izostavljen je sa spiska, iako je ove sezone odigrao 16 susreta (od 25 odigranih) za šestoplasiranu momčad turske Superlige. Bio je član reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo 2008.godine (odigrao 5 utakmica) dok je u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010.godine imao zapaženiju ulogu, nastupajući u deset utakmica.
Pouzdani all-rounder (mogućnost igranja na gotovo svim pozicijama u ekipi) i član AEK-a iz Atene, 30-godišnji Sanel Jahić ovaj put će preskočiti okupljanje naših najboljih nogometaša, dok je za trećeplasirani sastav grčkog prvenstva upisao 15 ligaških nastupa (u 26 odigranih kola), igrao na dva meča u kupu i šest u Europi. U karijeri je zabilježio i 18 utakmica za nacionalnu selekciju uz jedan postignut gol.
Koliko je teško izboriti mjesto u napadu uz Edina Džeku, najbolje zna Ermin Zec. Za svoj Genclerbirligi, koji zauzima 14. poziciju u turskoj Superligi, odigrao je 16 mečeva (od 25 odigranih) te postigao pet golova, tri u ligi i dva u kupu. Sasvim je sigurno da će u budućnosti imati više od sedam nastupa, koliko ih ima sada te postići još koji pogodak uz ovaj jedan koliko je do sada zabio za reprezentaciju.

Donedavni član splitskih „bilih“ a sada moskovskog Spartaka, Senijad Ibričić, imat će priliku da se iskupi za neodlazak „preko bare“.
“U posljednji trenutak odlučio sam da pozovem Ibričića jer takav igrač nam može pomoći protiv Rumuna. Sigurno je da nije zaslužio poziv zbog nedolaska protiv Meksika, ali sam odlučio da stavim interes reprezentacije ispred svega”, rekao je Sušić.
Povratnik u reprezentaciju, 30-godišnji član banjalučkog Borca, Darko Maletić ima deset nastupa za naš državni tim i njegovo pozivanje je dokaz da u našoj Premier ligi ima potencijala za reprezentaciju.
“Ostavio je dobar dojam u Antaliji, u najboljim je godinama i vjerujem da nam može pomoći u meču s Rumunima.“, obrazložio je selektor poziv za Maletića.

Igrači koji se nalaze na spisku su:

Golmani: Kenan Hasagić (Istanbul BB), Ibrahim Šehić (FK Željezničar), Asmir Avdukić (Borac),

Odbrana: Emir Spahić (Montpellier), Mensur Mujdža (Freiburg), Adnan Mravac (Westerlo), Boris Pandža (Mechelen), Ognjen Vranješ (Krasnodar), Muhamed Bešić (Hamburger SV), Darko Maletić (Borac), Muhamed Subašić (FK Olimpic), Senad Lulić (Young Boys Bern),

Vezni red: Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Miralem Pjanić (Lyon), Haris Medunjanin (Maccabi Tel-Aviv), Sejad Salihović (Hoffenheim), Senijad Ibričić (Lokomotiv Moskva), Semir Štilić ( Lech Poznań), Zvjezdan Misimović (Dinamo Moskva),

Napad: Edin Džeko (Manchester City), Vedad Ibišević (Hoffenheim), Zlatan Muslimović (PAOK).

Okupljanje pozvanih nogometaša zakazano je za 21. mart u hotelu Hercegovina na Ilidži, a ulaznice za susret s Rumunijom puštene su u prodaju u Centrotransovim poslovnicama u čitavoj Bosni i Hercegovini. Ulaznice za zapadnu tribinu koštaju 25 KM, za istočnu 20 KM, a za sjevernu i južnu po 15 KM

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI