Mahmutović: Ovo je najuspješnija godina bh. košarke

Autor/ica 24.9.2012. u 16:57

Mahmutović: Ovo je najuspješnija godina bh. košarke

 

U ponedjeljak je u prostorijama Košarkaškog saveza BiH održana konferencija za medije na kojoj su sumirani rad KSBiH i rezultati bh. košarkaša. Zaključak je bio da je ovo najuspješnija godina bh. košarke te da su postignuti odlični rezultati uprkos teškim uslovima rada KSBiH.
 
Konferenciju za medije KSBiH su vodili sekretar ove institucije Harun Mahmutović i predsjednik takmičarske komisije Međunarodne košarkaške federacije FIBA i potpredsjednik KSBiH Mirsad Džonlagić.

Mahmutović je izrazio zadovoljstvo radom KSBiH i rezultatima bh. košarkaša s naglaskom na A selekciju, koja je osigurala nastup na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine.

“Cilj današnje konferencije za medije je zaokružiti rad KSBiH u dosadašnjem periodu te najaviti očekivanja, planove i želje u narednom periodu. Košarkaška reprezentacija sa Acom Petrovićem na čelu je napravila sjajan rezultat plasmanom na EP u Sloveniji. Dogodile su se promjene u savezu i reprezentaciji, pa smo s Petrovićem krenuli u ambiciozan projekt. Priliku su dobili mlađi igrači, a starijim smo se zahvalili na onome štu su učinili dok su nosili dres reprezentacije. Za malo vremena smo napravili temlje za bolju budućnost BiH. Pobijedili smo reprezentacije koje imaju mnogo bolje uslove od nas. Bilo je veoma teško u kratkom periodu napraviti selekciju i uigrati ekipu, a na kraju postići odličan rezultat. NSBiH je u ovoj godini organizovao i Evropsko prvenstvo B divizije. Nakon 12 dana takmičenja nije bilo nijedne primjedbe. U savezu radi tek šest ljudi i ponosni smo na učinjeno, kao i na rezultate naše reprezentacije”, izjavio je Mahmutović.

Prisutnim novinarima se obratio i Mirsad Džonlagić, koji je također zadovoljan urađenim.

“Savez funkcioniše zahvaljujući radu tek šest ljudi. Mi nemamo kuću košarke kao naši susjedi, a ni finansijsku potporu. Nigdje ne vladaju ovakvi uslovi. Uprkos tome, postignut je značajan uspjeh. Istina je da smo 1993. godine bili osmi u Evropi, ali to su bila neka druga vremena. Igrali su drugi igrači, drugačije se radilo, svi su imali drugačiji osjećaj prema državi. Sada ova reprezentacija u nezavidnim uslovima osvaja pozitivne poene za državu pa nas svi respektuju. Mi smo spremni za organizaciju i većih takmičenja od EP u B diviziji. Teško je praviti uspjehe ako država ne stoji iza vas. Uprkos svemu, ostajem optimista, jer je ovo zaista jedna pozitivna košarkaška priča”, rekao je Džonlagić.

Džonlagić je rekao i da bi Slovenija mogla izgubiti organizaciju EP ukoliko ne ispoštuje obaveze prihvaćene potpisanim ugovorom. Postavlja se pitanje da li su finansije nerješiv problem za Slovence zbog finansijske krize. Time je otvorena mogućnost organizacije takmičenja u drugoj zemlji.

Što se tiče takmičenja u novoj sezoni u bh. prvenstvima, u muškoj konkurenciji će se igrati Liga 12. Umjesto Hercegovca, koji ima finansijske probleme, mjesto među najboljima je pripalo Zrinjskom.

U ženskoj konkurenciji će nastupiti 8 timova, a tri ekipe će nastupiti u regionalnoj ligi. Takmičenja počinju 20. oktobra.

Sekretar KSBiH se zahvalio onima koji su pomogli savezu i reprezentaciji, ali je imao primjedbu na ASA grupaciju i agenciju Euromedia. Otvoreno pismo je upućeno osnivaču i vlasniku ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru, kojim je zatražen povrat finansijskih sredstava koja pripadaju KSBiH.

U pismu se navodi da direktori kompanija ASA Holding i Euromedia nisu imali razumijevanja prema KSBiH te da su napravili nelogične poteze.

KSBiH je imao potpisan ugovor sa agencijom Euromedia u prethodnim godinama, koji se tiče zastupanja i aktivnog učestvovanja u osiguravanju sredstava za kvalitetnije funkcionisanje KSBiH. Međutim, pomenuta agenija nije osigurala sredstva uprkos ugovornoj obavezi.

“Ne samo da Euromedia nije izvršavala svoje ugovorne obaveze, ona je sredstva koja smo mi svojim aktivnostima osigurali zadržala za sebe, Ugovor BH Telecoma koji smo mi ugovorili i realizirali u 2010/2011., a plaćanje je išlo preko vaše agencije, vaša agencija je prisvolila i znatna sredstva zadržala za sebe. Smatrajući vas kao čovjeka koji je uvijek podržavao sport u BiH, nadam se da ćete utjecati na vaše direktore da novac koji pripada KSBiH, a nephodan je za funkcionisanje reprezentacije BiH, uplate na naš račun. U nadi da ćete shvatiti sve probleme koje ima cjelokupan sport u BiH i da ćete i dalje podržavati, ne samo košarkaške, već sve reprezentativne selekcije BiH…”, navodi se u otvorenom pismu.



Na otvoreno pismo KSBiH reagovali su i iz ASA grupacije čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

ASA grupacija odbacuje neargumentovane i neosnovane tvrdnje koje su navedene u dopisu koji potpisuje Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KSBiH).

U ovom konkretnom slučaju, starom skoro tri godine, članica ASA grupacije Euromedia nije oštetila KSBiH. Euromedia je postupila i djelovala u skladu sa tada zaključenim ugovorom o saradnji sa KSBiH, za šta postoje pismeni dokazi.

Ne samo da odbacujemo ovu tvrdnju kao zlonamjernu, nego ističemo da bez posredovanja i aktivne uloge agencije Euromedia, saradnja između KSBiH i BH Telecoma uopće ne bi mogla biti realizovana.

Ovo je prvi put da neko iznosi ovakve tvrdnje protiv agencije koja je 20 godina pomagala i učestvovala u razvoju bh. sporta.

Prinuđeni smo da zatražimo zaštitu ugleda društva kod nadležnog suda.

Autor/ica 24.9.2012. u 16:57