Messi s dva gola iz penala donio Barci polufinale

Autor/ica 3.4.2012. u 22:48

Messi s dva gola iz penala donio Barci polufinale

Barcelona je s 3:1, uz dva pogotka Lionela Messija iz penala, savladala Milan u uzvratnom susretu četvrtfinala Lige prvaka te se bez većih problema plasirala u polufinale najelitnijeg klupskog natjecanja.

Od samog početka utakmice obje momčadi krenule su ka protivničkom golu. Ipak, ozbiljnija je bila Barcelona. Messi je zaprijetio u petoj minuti udarcem sa 14 metara nakon što je protutnjao sredinom terena, ali otišao je isuviše u stranu, Abbiati je bio siguran.

U sedmoj minuti odlična akcija domaćih nogometaša. Dani Alves centrira s desne strane, Fabregas sjajno upošljava Messija, koji iskosa s desne strane iz neposredne blizine ne pogađa. U 11. minuti penal za Katalonce.

Antonini je srušio Messija koji je mogao bez problema savladati Abbiatija. Sudac je dosudio najstrožu kaznu, a Antonini zaradio javnu opomenu. Argentinac je bio siguran za svoj 13. ovosezonski gol u Ligi prvaka.

Kevin-Prince Boateng je uzvratio u 14, minuti prodorom po lijevoj strani, ali je na kraju klizećim startom skoro iz mrtvog ugla slabašno zahvatio loptu, koja je završila u gol autu. Iniesta je u 26. minuti pronašao Messija u sredini Milanovog šesnaesterca, Argentinčev udarac po sredini  gola završio u rukama italijanskog golmana.

Tempo Barcelonine igre na trenutak je splasnuo, što je bilo dovoljno iskusnoj italijanskoj momčadi da dođe do poravnanja. Nakon što ga je odlično uposlio Ibrahimović, Antonio Nocerino je matirao Valdesa s 14 metara iskosa s desne strane.

Fabregas je u 38. minuti tukao, no nije bilo opasnosti po Abbiatijev gol, za razliku od ranijeg pokušaja Xavija, kada je golman italijanskog prvaka paradom spašavao svoj gol. Drugi jedanaesterac za evropske prvake na večerašnjoj utakmici u 41. minuti. Messi je opet bio uspješniji od Abbiatija.

Messi je mogao i do hat-tricka. Tukao je snažno, Abbiati odlično reagirao i ostavio Milan u igri za polufinale. Do kraja prvog dijela ostalo je 2:1 za Barcelonu, kojoj nije dugo trebalo da u drugom dijelu postigne treći gol.

Prvi gol iz igre Barcelona je postigla u osmoj minuti nastavka. Nakon udarca Messija, lopta se odbila od Mexesa, došla do Inieste, kojem nije bilo teško da sa tri metra savlada Abbiatija. Pique u 61. minuti griješi, napucao je Robinha, Brazilac izašao sam pred Valdesa, koji brani njegov udarac. No, holandski sudac svirao je Robinhovo igranje rukom.

U svom je stilu katalonska mašina izradila akciju u 69. minuti. Fabregas je pronašao Mesija pred šesnaestercom Milana, ovaj dao pas za Thiaga Alcantaru, koji izlazi sam pred Abbiatija i malo iskosa s lijeve strane šutira pokraj suprotne stative protivničkog gola. Mogao je Alcantara riješiti sve dileme.

Do kraja utakmice Barcelonini nogometaši uglavnom su kreirali prilike, ali nisu više nijedu pretvorili u pogodak. No, i sa ovih 3:1 Barca ide u polufinale Lige prvaka, gdje će igrati s boljin iz duela Chelsea – Benfica (0:1 prva utakmica).

Autor/ica 3.4.2012. u 22:48