Mirza Teletović: U mom životu postoji samo borba za novu loptu i novi koš

tačno.net
Autor/ica 12.2.2016. u 11:04

Mirza Teletović: U mom životu postoji samo borba za novu loptu i novi koš

Bh. košarkaš Mirza Teletović i član NBA ekipe Phoenix Suns ove sezone igra odlično u najboljoj ligi svijeta. S njim smo razgovarali o njegovoj borbi s plućnom embolijom, povratku na teren, Phoenix Sunsima, NBA ligi i naravno, reprezentaciji BiH.

Mirza se nakon oporavka od embolije pluća vratio u dobru formu, pruža dobre igre za Sunse, no, nije potpuno zadovoljan, jer ekipa ne ostvaruje željene rezultate.

“Košarka nije tenis pa da mogu biti zadovoljan individualnim učinkom. Ovo je timski sport i kada ne djelujemo kao tim sasvim je nebitan individualni učinak. Kroz cijelu karijeru želim pobjeđivati i pobjeđivao sam, a sada se možda prvi put nalazim u ovakvoj situaciji s nekim klubom i to me pomalo frustrira, jer nisam navikao. Istina, igram možda najbolju sezonu od dolaska u NBA, ali to mi ne znači toliko kada ne pobjeđujemo. Bio bih zadovoljniji kada bismo imali nekoliko pobjeda više”, izjavio je Teletović za portal Klix.ba.

Rezultati Phoenixa su trebali biti bolji, Golden State nezaustavljiv

U Phoenixu su od ove sezone mnogo očekivali, međutim, stvari se ne odvijaju najbolje. Ipak, Sunsi namjeravaju učiniti sve kako bi se iskupili navijačima.

“Ciljevi su se promijenili, jer smo na početku željeli mnogo, a jasno je da to nećemo ostvariti. Želimo do kraja sezone pokušati pobijediti u nekim utakmicama, kako bismo navijačima, ali i sebi, dokazali da to možemo. Imali smo mnogo problema i s povredama, pa sada do kraja sezone želimo izvući maksimum”, rekao je bh. košarkaš.

Oporavak od embolije pluća nije bio nimalo lagan, trebalo je dosta vremena, a potom je uslijedio prelazak iz Brooklyna u Phoenix. Mirza se morao vratiti u formu, a uporedo i prilagoditi novoj ekipi.

“Od početka sam bio svjestan šta me čeka i uradio sam sve što je bilo u mojoj moći da se vratim u takmičarsku formu. Veoma je teško doći u novu ekipu i nametnuti se, pogotovo jer sam prije toga dugo pauzirao. Svaki početak je težak, ali i lagan ukoliko si svjestan da daješ sve od sebe. Kada god igram trudim se da pomognem ekipi, poenima, skokovima, borbenošću, a pitanje je samo koliko je to moguće ako uđem na minus 15 ili minus 20. Ne samo ja, pitanje je da li iko može u tom trenutku pomoći, kada je ekipa već pala. Međutim, u životu se nikad ne predajem, tako da za mene ne postoje izgubljena lopta ili promašen šut, već samo borba za novu loptu i novi koš”, jasan je bio Teletović.

On smatra da je Golden State i ove sezone nezaustavljiv, posebno jer konkurencija baš i nije jaka kao prošle sezone.

“Prošle godine sam, kada je malo ko to očekivao, rekao da bi Golden State mogao osvojiti prsten i tako je na kraju bilo. Prošle sezone je konkurencija, čini mi se, bila i jača, a oni su bili prvi. Ove sezone igraju još bolje i ukoliko nastave ovim ritmom, teško ih neko može zaustaviti. Ako ne budu imali povreda i pehova, oni su najozbiljniji kandidati za naslov, ali košarka je varljiva. Jedna lopta može presuditi, ali ako ćemo gledati kvalitet, oni su trenutno najkvalitetniji”, smatra košarkaš Sunsa.

Foto: EPA

Foto: EPA

Veliki respekt prema Kobeju Bryantu, vjeruje u Džanana Musu

Legendarni američki košarkaš i dugogodišnji član LA Lakersa Kobe Bryant rastužio je ljubitelje košarke kada je izjavio da je ovo njegova posljednja sezona. Mirza nije krio respekt prema starijem kolegi.

“Ko god prati košarku i voli NBA, zna koliki je to gubitak za košarku. Kobe je jedan vrhunski igrač čijim odlaskom će NBA itekako izgubiti. Ostat će siromašniji za jednu istinsku zvijezdu koja je godinama privlačila publiku u dvorane. Bryant je svojim samim prisustvom na terenu donosio show, a sudeći po igrama ove sezone, možda se prerano i oprašta. Njegovo ime će zauvijek ostati ispisano u historiji NBA kao jednog od najboljih igrača svih vremena i zaista sam privilegovan što sam igrao u isto vrijeme s njim u NBA-u”, kazao je Teletović.

Kada je riječ o drugim bh. košarkašima, Mirzinu pažnju je privukao evropski prvak s kadetskom reprezentacijom BiH i član KK Cedevita Džanan Musa.

“Ukoliko se bude pravilno razvijao, Musa može napraviti veliku karijeru. Ne treba mu stavljati veliki teret na leđa, već mu treba dopustiti da se razvija na pravi način, a to može samo igranjem. Kadetske godine znaju biti jako varljive, ali uz pravilan razvoj, dobrog trenera i mirnoću i čistoću u glavi, Musa može iskoristiti svoj ogroman potencijal. Naša zemlja je, kao što sam mnogo puta do sada i rekao, ogroman rasadnik talenata, što smo i dokazali osvajanjem kadetskog prvenstva, ali ukoliko se toj djeci ne osiguraju adekvatni uslovi, bojim se da će u seniorima biti osuđeni na obični prosjek. Pratim Džananovu karijeru i držim mu palčeve da ostvari sve svoje snove, a borba tek slijedi”, dodao je tridesetogodišnji košarkaš.

Foto: Arhiv/Klix.ba

Foto: Arhiv/Klix.ba

Za reprezentaciju želi igrati, čekaju nas teške kvalifikacije

U posljednje vrijeme se mnogo priča o reprezentaciji BiH, a sportsku javnost u BiH interesuje da li će Teletović zaigrati za naš državni tim u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo,

“Što se tiče mog igranja za reprezentaciju, prije nekoliko dana je u medijima prenijeta moja izjava o tome da ne znam hoću li igrati, ali mislim da nije do kraja objašnjena. Sa plućnom embolijom sam naučio da u životu ništa ne smijem planirati i obećati. Prošle godine sam želio igrati na Eurobasketu, ali u tome su me spriječili bolest i klub koji je želio da se ranije priključim ekipi, kako bi pratili moje stanje. Ni sam nisam znao kako će se sve razvijati, pa tako ne znam ni sada. Naravno da imam želju igrati za svoju zemlju, ali dok ne dođe vrijeme za razgovor na tu temu, zaista je ne želim otvarati. Do početka kvalifikacija ima jako mnogo vremena, a preda mnom je završnica sezone, razgovori o novom ugovoru i mnogo toga još, a reprezentacija još nema ni selektora. Daj nam Bože zdravlja, a za ostalo ćemo lako”, rekao je naš sagovornik.

S Mirzom ili bez njega, reprezentaciju BiH očekuje teška borba sa Švedskom i Rusijom.

“Rusija je u izgradnji novog Saveza. Moj prijatelj Kirilenko je novi predsjednik i iz temelja diže košarku, a Švedsku vodi Vedran Bosnić, kojeg svi poznajemo. Grupa nije nimalo lagana, pogotovo jer samo jedan ide dalje. Međutim, ukoliko budemo svi zdravi i u mogućnosti da igramo, onda se možemo nositi sa svima”, kazao je Teletović.

Foto: Arhiv/Klix.ba

Foto: Arhiv/Klix.ba

Humanitarni rad zadovoljstvo

Teletović je društveno veoma angažovan, često pomaže djeci i učestvuje u humanitarnim akcijama. To uopće nije iznenađenje s obzirom na to o kakvom se čovjeku radi.

“I ja sam roditelj, imam četvero predivne dječice i sretan sam što imam priliku da pomognem i drugoj djeci. Volim se baviti humanitarnim radom, a mislim da je to ujedno i obaveza nas koji smo to u mogućnosti. Ne bih mogao gledati da druga djeca gladuju, a da su moja sita. Nažalost, ne može se pomoći svima kojima je pomoć potrebna, ali se mogu animirati svi da takvih ljudi postoji što manje. Boli me duša i srce kada vidim svu tu bol i patnju, pogotovo u našoj zemlji i vjerujte da sam često mislima zapravo u Bosni i Hercegovini. Sa svojim PR timom planiram nove humanitarne akcije, a prva stvar koju ću uraditi kad dođem u BiH jeste posjeta Dječijem domu Mjedenica. To sam djeci obećao kada sam im poslao novogodišnje paketiće”, završio je Teletović.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 12.2.2016. u 11:04