„Mostarski Rođeni“ pripremili spektakl: Velež živi do kraja svijeta

tačno.net
Autor/ica 20.2.2017. u 12:06

„Mostarski Rođeni“ pripremili spektakl: Velež živi do kraja svijeta

“Velež je živ da življi ne može biti”, utisak je koji su ponijeli  svi  koji su bili u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru na času istorije koji je organiziralo  Udruženja građana „Mostarski Rođeni“ „Velež – ideja, pokret, klub“.

Uprava sa predsjednikom Hasićem, koji  odbija da kupuje utakmice i sudije i koji cijeli dan provodi na stadionu u Vrapčićima; tim na čelu sa trenerom Rahimićem koji ostavlja posao u klubu koji se bori za prvaka i preuzima klub na dnu druge lige; UG Mostarski rođeni koji su stup samog kluba i koji ne zaboravljaju 77 poginulih igrača Veleža u borbi protiv fašizma te Red Army koji iz sveg glasa na Partizanskog groblju pjeva “ide četa Partizana, slavu borbe pronose”, su garant da će Velež postojati barem do kraja svijeta!

Mostarcima su govorili su profesor Zdravko Grebo, trener Veleža Ibro Rahimić, novinari Muhamed Bikić, kao i Zlatko Serdarević. Panelom je moderirao naš novinar Amer Bahtijar.

“Velež je zaista pokret i to nije puka politikantska fraza, Velež je vjera u određene vrijednosti i to ne one vrijednosti kojima se danas ono malo od slobodarske Evrope busa, već one izvorne ideje revolucije, dakle sloboda, bratstvo, jednakopravnost, jednakost, solidarnost i vjera u budućnost. Ono u šta ja vjerujem bez obzira na trenutni položaj Veleža na ligaškim tabelama, ja vjerujem upravo da je on reinkarnacija jedne ideje koja ima svijetlu budućnost i da ćemo tu budućnost vrlo brzo dočekati”, rekao je profesor  Zdravko Grebo.

Muhamed Bikić miljenik mostarske sportske javnosti sjetio se početka svoje ljubavi prema Veležu koja je krenula nakon pobjede nad Željezničarem u finalu kupa. Ljubav koju je vidio kod Veležovi h navijača, koji su prolazili Ilidžom vraćajući se sa puta u Beograd, odredila je njegov odnos prema Veležu.  Bikić se sjetio  detalja kada je odlazeći na liniju u opkoljenom Sarajevu dobio vijest o rušenju Starog mosta kroz suze  se upitao “šta će biti sa Veležom?”.

Trener Rođenih Ibro Rahimić koji je ispričao jednu od najljepših fudbalskih priča u ovom stoljeću, objasnio je zašto je ostavio klub koji se bori za titulu  u prvoj ligi, da bi preuzeo klub u drugoj ligi koji je imao male šanse i da ostane u drugoj ligi. Rahimićeva priča o odanosti klubu i igri kao takvoj koja pobjeđuje materijalističko i konzumerističko  poimanje fudbala izazvala je ponovno oduševljenje kod svih prisutnih.

Novinar Zlatko Serdarević sjetio se  prijeratnih Veležovih generacija i vrijednosti koje su oni  zastupali.

Skup je završen pozivom profesora Zdravka Grebe da se svi učlane u klub Velež  te u udružnja Mostarski Rođeni i klub navijača Red Army!

tačno.net
Autor/ica 20.2.2017. u 12:06