Nada umire zadnja: Belgija će se raspasti, Srbija ide u Brazil

tačno.net
Autor/ica 26.6.2013. u 08:02

Nada umire zadnja: Belgija će se raspasti, Srbija ide u Brazil

Srbijanski portal Sport26 pronašao je način kako će se reprezentacija Srbije plasirati na SP u Brazilu.

Da bi se to desilo, Belgija se mora raspasti a, kako tvrdi pomenuti portal, to se može desiti svakoga dana.

Neobičnu analizu donosimo u cjelosti:

“Iako je gotovo izgubila sve šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, fudbalska reprezentacija Srbije bi možda ipak mogla da se domogne ovog takmičenja u slučaju da se do tada raspadne njen najveći konkurent u kvalifikicajima-Belgija!

Naime, mediji u Briselu već nekoliko dana vode polemiku o sudbini jedinstvene belgijske države u svetlu nedavne pobede na izborima separatističke partije “Nova flamanska alijansa” koja se zalaže za konfederaciju i referendum o nezavisnosti Belgije. U slučaju raspada Belgije, FIFA bi morala da odluči može li se fudbalska reprezentacija ove zemlje takmičiti u Brazilu 2014.

Lider Nove flamanske alijanse, Bart de Vefer , najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Anverpena, izjavio je da je sasvim realno da se referendum o nezavisnosti održi tokom ove 2013 godine i “da je krajnje vreme da dođe do mirnog razlaza Valonaca I Flamanaca jer izbori pokazuju da belgijsku vladu više ne podržava većina Flamanaca.

Belgijski mediji, ne samo sportski, postavioli su pitanje šta će se u slučaju referendum I razdvajanja desiti sa fudbalskom reprezentacijom Belgije, koja je trenutno prva u svojoj kvalifikacionoj grupi i koja će se sasvim izvesno plasirati na najveću svetsku smotru fudbala.

Neimenovani izvor iz FIFA je za belgijski dnevnik “Soar” rekao da je suviše rano govoriti o takvom scenariju ali da bi ukoliko zaista dođe do raspada Belgije bilo nerealno očekivati da reprezentacija nepostojeće države učestvuje na svetskom prvenstvu.

-Ukoliko Belgija ostane na prvom mestu u svojoj kvalifikacionoj grupi u slučaju raspada ove države, na Svetsko prvenstvo bi se plasirale direktno drugoplasirana reprezentacija a trećeplasirana bi igrala baraž. Ukoliko Belgija bude druga i išla u baraž onda će umesto nje u baraž ići trećeplasirani u kvalifikacionoj grupi, kaže izvor iz FIFE.

Belgijski dnevnik podseća da bi na raspadu i eliminaciji Belgije mogla najviše da profitira Srbija, koja je izgubila nedavno u Beogradu od belgijskih fudbalera.

-Ukoliko Srbi nekim čudom izbore treće mesto u svojoj grupi onda bi oni umesto Belgije išli u Brazil. Tako bi im na neki način fudbalska federacija vratila za eliminaciju iz Švedske 1992. gde se Srbija plasirala ali je ekspresno vraćena kući zbog sankcija UN-a. Umesto Srbije otišla je drugoplasirana Danska-i osvojila titulu prvaka Evrope, zaključuju belgijski mediji”.

 

 

 

 

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 26.6.2013. u 08:02