Najuspješniji bh. klub u Evropi započinje novu evropsku avanturu

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 07:55

Najuspješniji bh. klub u Evropi započinje novu evropsku avanturu

FK Sarajevo će sutra i zvanično početi sezonu, prvim evropskim nastupom protiv Libertasa iz San Marina u okviru 1. kola Evropske lige.

Za tim sa Koševa, to je ukupno 14 sezona u Evropi po čemu su najuspješniji bh. klub u historiji (Željezničar 13 sezona igrao u Evropi), od toga su 12 puta igrali u Evropskoj ligi ili nekadašnjem Kupu Uefa, a tri puta su bili učesnici Lige/Kupa šampiona, računajući da su u sezoni 2007/08 prvo igrali u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a potom i jedno kolo u Kupu Uefa.

Sarajevo je sa 52 utakmice u okviru UEFA takmičenja također rekorder među svim našim klubovima, ispred Željezničara koji ima dvije utakmice manje, a ta razilika bi se možda mogla i povećati ove sezone, obzirom da bordo tim ima prilično povoljan žrijeb u prva dva pretkola Evropske lige, dok Plavi imaju težak zadatak da pokušaju eliminisati prvaka Ćeške, ekipu Plzena.

Zanimljiv je podatak da oba sarajevska premijerligaša do sada imaju po 17 pobjeda u evropskim takmičenjima i po 23 poraza, a Sarajevo ima i dva remija više, pa je bodovno uspješnije, a već ove sezone bi moglo postati i bh. klub sa najviše pobjeda u Evropi.

Kada govorimo samo o Evropskoj ligi, tim sa Koševa je do sada zabilježio 40 nastupa uz negativan omjer od 13 pobjeda, 10 remija i 17 poraza, pa će izabranici Husrefa Musemića imati priliku da već ove godine anuliraju negativan skor ili bar da ga smanje, a također su i u tome segmentu izjednačeni sa Željezničarom koji je u Evropskoj ligi/Kupu Uefa zabilježio 13 pobjeda i već sutrašnjom eventualnom pobjedom protiv Libertasa, fudbaleri Sarajeva bi postali bh. rekorderi po broju pobjeda u ovom takmičenju.

Najveći rezultat u Evropi, Sarajevo je ostvarilo u sezoni 2009/10. kada je bilo nadomak grupne faze Evropske lige, ali od tog uspjeha dijelio ih jedan gol protiv rumunskog Cluja (1:1, 1:2). U poslijeratnim godinama, tim sa Koševa je daleko najsupješniji evropski predstavnik naše zemlje a pobjede protiv Genka u Ligi prvaka ili trijumfi protiv češke Sigme, bukureštanskog Rapida, Spartak Trnave, Helsingborga, Orebra, Levskog, kao i remi u Istanbulu sa tada moćnim Beškitašom se još pamte.

Prošle sezone, tim sa Koševa je stigao do 3. pretkola Evropske lige, gdje je potpuno neočekivano zaustavljen od crnogorske Zete, iako je prethodno izbacio bugarskog velikana Levski, a u bordo klubu se nadaju da i ove sezone mogu makar ponoviti prošlosezonski rezultat ili čak pokušati napraviti iskorak, što bi značilo i dodatnu finansijsku injekciju i moguće gostovanje nekog od evropskih velikana na Koševu.

Utakmica protiv Libertasa se igra sutra na stadionu Asim Ferhatović-Hase sa početkom u 20:30, a sudit će je Christos Nicolaides sa Kipra, uz direktan TV prijenos.

izvor: scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 07:55