Nedim Fejzić: Počinje!!!

Autor/ica 17.10.2011. u 18:46

Nedim Fejzić: Počinje!!!

U prvom dijelu vam donosimo pregled sastava i najvažnijih igrača iz prve dvije grupe.

Ove godine u EL nećemo imati priliku uživati u majstorijama Langdona, Holdena, Smodiša, ali tu su neki novi/stari igrači u liku Fernandeza, Ilyasove, Andersena, Pekovića. Tu su i debitanti Bilbao, Zagreb, povratnici Cantu i Nancy..

Večerašnjim duelom u Kaunasu između domaćina Žalgirisa i „Armije“ iz Moskve počinje dugo očekivana i jedna od najjačih Euroliga u posljednjem desetljeću. Sve to je uzrokovao lock – out, koji još nije okončan. Mnogi igrači su odlučili da dođu u Europu i igraju za vrijeme prekida u najjačoj ligi svijeta.

Prošlogodišnja završnica u Barceloni je ponudila prosječnu košarku u kojoj su atinski „Zeleni“ u finalu savladali četu Davida Blatta. Ove godine F4 se igra u Istanbulu, a domaćini Efes i Fener imaju veliku želju da igraju pred domaćim navijačima.

Grupa A

Olympiacos, Fener, Caja Laboral, Cantu, Nancy i Bilbao. Olympiacos je dosta mijenjao svoj roster ove godine. Nema više Nesteroviča, Lucasa, Papaloukasa, Ercega, Bourusisa, sada su tu Antić, Howard(ali ne Dwight), Papadopoulos, Gecevicius, Hines, uz starosjedioce Spanoulisa,  Kešelja, Printezisa. Vjerovatno je TOP 8 maksimum ovog tima, jer kriza je dovela do toga da su grčki klubovi morali reducirati svoje budžete. Fener na čijem čelu se nalazi jedan od pet najboljih trenera Europe Neven Spahija želi na F4 koji će ove godine da se održi u Istanbulu. Došli su Jerrels i Gist iz Partizana (skandal sa drogom), Bogdanović iz Cibone. Problem predstavlja povreda Tomasa koju vuče još sa EP iz Litvanije. Ostali su Ukić, Peker, Onan, Savas, Preldžić, vjerovatno Švicarac Sefalosha iz Oklahome im se priključuje za vrijeme prekida u NBA ligi. Imaju hemiju, imaju kvalitet, da li će ostvariti svoj cilj na čelu sa tim menadžerom Damirom Mršićem, vidjet ćemo. Caja Laboral, nekako iz godine u godinu sve slabija i slabija. „Bankari“ , ili „Baskijci“ jednostavno imaju lagani pad u svojim igrama. Ove godine su ostali bez Baraća, Batista, ali tu su Seraphin, Williams, Dorsey, povratnik Prigioni. Vidjet ćemo kako će igrati naš najbolji igrač Mirza Teletović, zato što je ove godine Ivanović promijenio taktiku i više će „gurati“ Mirzu u reket.  Nancy je pojačan Batumom, koji će da igra za vrijeme lock – out – a, ali teško da mogu do drugog kruga. Bilbao je nagazna mina ove grupe. Jednostavno, ulaze na mala vrata a mogli bi da pomrse računa svima u ovoj grupi. Predvođeni kapitenom Banićem, tu su još Grimau, Lopez, D’or Fischer, koji je došao iz Reala, Mumbru, Hervelle, Blums. Cantu, tim koji je na velikoj sceni nakon 30 godina od osvajanja ovog trofeja je složio jedan sasvim korektan roster. Veterani Basile i Marconato, sa Ščekićem, Micovom, Markoishvilijem, ali čini se da ipak neće uspjeti doći do drugog kruga, jer su i Bilbao i Fener, Olympiacos i Caja ipak jači timovi.

Grupa B

Panatha, šampion Europe, koji po pravilu jedne godine ostane bez TOP 8 faze, dok druge godine ide do kraja. Otišli su Fotsis, Drew, ali tu su i dalje Diamantidis, Sato, Calathes, Batiste, Marić, Vogioukas, pojačani sa Loganom iz Caje Laboral i povratnikom litvanskim veteranom Šarunasom Jasikevičiusom. Ambicije su uvijek najveće i najtrofejniji trener Europe  uvijek ima želju za još jednom titulom. Žalgiris, je uradio odličan posao u prelaznom roku. Doveli su Lawsona iz Nuggetsa(doduše samo za vrijeme prekida u NBA ligi), Popović se vratio, došao je Weems, Raković na posudbi iz Siene, Javtokas je došao iz Valencije, ostali su Jankunas, DeJuan Collins, Kalnietis, Klimavicius. Roster koji ne bi trebao imati problema i proći dalje u drugu fazu. CSKA, nema više Holdena, Langdona, Smodiša, ali tu su Teodosić, Krstić, Kirilenko, Siskauskas, Kaun, Shved, Vorontsevich. Jedni su od najvećih kandidata za titulu prvaka. Uvijek igraju odličnu odbranu, još iz ere Dude Ivkovića na klupi, kada su izgubili titulu na svom terenu, poslije Messina, a sada Kazlauskas. Broose Baskets, postaju konstanta. Ono što je Alba iz Berlina radila kada ih je vodio Mutapčić, sada je to popularni Bamberg. Glasine o dolascima Kamana, pa i Nowitzkog su još aktuelne. Šuput, Jenkins, Pleiss, Jacobsen, Roberts, Slaughter čine jednu solidnu ekipu, ali teško mogu do druge faze. Zagreb, nakon prve titule prvaka premijerno su u Euroligi. Pojačani sa Mayom, koji je prošle godine igrao u Feneru, sa Mayom koji je dominirao na N. Carolina Univerzitetu, i koji je po svim parametrima trebao imati dobru NBA karijeru. Međutim, mnoge povrede i problemi sa kilogramima su ga spriječili u tome. Tu su još stari rutiner Mulaomerović, Kasun, Rančić, Ožbolt, Heytvelt, Simon. Katastrofalan start u NLB ligi, još boli onaj poraz od Partizana u Zagrebu i poraz u Vršcu. Unicaja, ja bih rekao da su se stabilizovali. Bilo je mnogo lutanja prošle sezone, ali su uspjeli da se dokopaju Eurolige. Tu su Rowland, Freeland, Valters, Garbajosa, Žorić i Sinanović koji nikada neće zaigrati za našu reprezentaciju.

Sutra vam donosimo pregled u grupama C i D.

Do čitanja!!!

Autor/ica 17.10.2011. u 18:46