Nenad Marković: Hrvati su me impresionirali, Teletović je morao više dati na EP

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 07:37

Nenad Marković: Hrvati su me impresionirali, Teletović je morao više dati na EP

Dušan Duda Ivković najbolji je evropski trener, a Tony Parker u Sloveniji je pokazao da je najbolji košarkaš svijeta, rekao je Nenad Marković, jedan od najboljih bh. košarkaša svih vremena, danas trener grčkog KAOD-a

Nenad Marković, najbolji poslijeratni košarkaš Bosne i Hercegovine, posljednjih godina uspješan trener, u ovoj sezoni grčkog šampionata sa KAOD-om za cilj ima izboriti opstanak u društvu najboljih.

„Sezonu počinjemo 12. oktobra protiv Arisa. Cilj je opstanak, a ako nam se ukaže prilika, bez obzira što smo u odnosnu na prošlu sezonu ostali bez pola tima, pokušat ćemo napraviti i više“, rekao je Marković za Anadolu Agency (AA).

On kaže da u ekipi „posjeduje mlad i jeftin sastav za grčke prilike“, u kojem će igrati Edin Bavčić iz BiH, te Srbijanci Nikola Marković i Filip Čović.

„Imamo najmanji budžet u ligi. Inače, grčka košarka, kao i cijela država, u teškoj je ekonomskoj krizi. Kriza je drastično utjecala na klupsku košarku u ovo zemlji u odnosu kada sam igrao, ali i u poređenju sa vremenom kada sam 2007. godine postao trener Panioniosa. Recimo, igrači koji su u nekim klubovima tada zarađivali po 100.000 eura, danas zarađuju 15, 20 ili najviše 25 hiljada eura“, naglasio je Marković.

Marković ističe da mu je, bez obzira na krizu, kao Balkancu dobro raditi u Grčkoj.

„Ovdje su cijenjeni treneri iz bivše Jugoslavije, pogotovo iz Srbije. Postavili su odlične standarde po kojima se radi u klubovima. Tu prije svega mislim na Dušana Dudu Ivkovića i  Željka Obradovića. Osim što su postizali vrhunske rezultate oni su i školovali brojne ovdašnje trenere, koji su danas jaki na taktičkom planu, te se užitak nadmetati sa njima“, priča Marković.

Grci su razočarani nastupom svoje reprezentacije na nedavno završenom Eurobasketu u Sloveniji, potvrdio je i Marković, koji je „tužan zbog toga što BiH nije prošla u drugi krug takmičenja“.

„Uvijek nam malo fali. Platili smo ceh dekoncentracije u finišu meča sa Litvanijom, ali ključ što BiH nije prošla dalje je visok poraz u prvom kolu od Latvije. Morali su naši igrači voditi više računa o prvoj utakmici. Ipak, reprezentacija BiH pokazala je karakter. Digla se iz pepela poslije neuspjeha u utakmicama sa Latvijom i Srbijom, te odigrala tri fantastična susreta u kojima je upisala isto toliko pobjeda. I onda, kada smo finalistu EP imali pred eliminacijom, vodili 16 razlike, bh. igrači nisu izdržali do kraja. No, i pored toga nastup BiH ocijenio bih pozitivnim, jer ova ekipa može puno dobroga napraviti u narednim godinama“, mišljenja je Marković.
O nastupu ostalih reprezentacija iz regija zapadnog Balkana, Marković je dodao:

„Srbija je plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Španiju naredne godine, napravila odličan rezultat, pogotovo, uzme li se u obzir sa kakvom su ekipom došli na šampionat. Duda Ivković i u Sloveniji pokazao je da je najbolji evropski trener. Veliki rezultat napravila je Hrvatska osvajanjem četvrtog mjesta na EP. Svi im trebamo odati priznaje. Hrvati su me impresionirali kako su pobjeđivali do polufinala. Znam da se možda osjećaju gubitnicima, jer su na koncu ostali bez medalje, ali oni su moralni prvaci Evrope“.

Za Crnogorce i Makedonce, koji su na EP poraženi od njegove BiH, Marković je rekao da su razočarenje prvenstva, te da su igrali „od sjaja do očaja“. Kaže i da je zasluženo titulu najboljeg igrača Eurobasketa ponio Francuz Tony Parker.

„On je trenutno najbolji igrač svijeta. Na EP u polufinalu i finalu Parker je bio istinski lider nacionalnog tima i Francuze zasluženo doveo do trona“, istakao je Marković, a na pitanje ko je trenutno najbolji igrač sa prostora bivše Jugoslavije, odgovorio je:

„Mirza Teletović najbolji je igrač iz zemalja bivše Jugoslavije. Ima vrhunski potencijal, koji je pokazao igrajući za Caju Laboral, u jednoj od najjačih svjetskih liga, kakva je španska. No, na Eurobasketu nije igrao po mome ukusu. Mogao je puno više, i ekipno, i odbrambeno, i ofanzivno. Istina,  imao je dobrih rola i minuta, ali vidjelo se da je godina u NBA ligi, gdje nije igrao koliko zaslužuje, utjecala na njega. Vjerujem da će u predstojećoj sezoni igrati više za Brooklyn Netse, te potvrditi epitet najboljeg sa naših prostora“.

– Ne zna hoće li ostati selektor juniora BiH –

Marković je kao selektor juniorsku reprezentaciju odveo u „A“ diviziju Evropskog prvenstva. I pored uspjeha, zbog teške finansijske situacije u Košarkaškom savezu BiH, nije izvjesno da li će ostati prvi čovjek stručnog štaba bh. juniorskog tima.

„Imao sam dva izuzetno naporna radna ljeta. Vidjet ću šta će biti. Nisam još razgovarao sa čelnicima KS BiH“, kaže Marković.

Marković je kao igrač ostavio neizbrisiv trag u KK Bosna iz Sarajeva, u kojoj je 2006. godine završio blistavu igračku karijeru. Nekadašnji evropski prvak danas je u izuzetno lošoj finansijskoj situaciji, baš kao i KK Split, još jedan od giganata evropske i ex. Yu košarke.

„Žao mi je Bosne, ali i Splita. To su veliki klubovi. Teško mogu pokriti nagomilane dugove. Jednostavno, nemaju sredstva i ne znam kako će, i hoće li ikada izaći na put staza stare slave“, izjavio je Marković.

(anadolija)

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 07:37