Osim Zmajeva i oni idu u Brazil

tačno.net
Autor/ica 16.10.2013. u 07:29

Osim Zmajeva i oni idu u Brazil

BiH je izborila plasman na svjetske prvenstvo iz G grupe kvalifiakcija. Sve utakmice u našoj grupi su završene. Golom Vedada Ibiševića BiH je pobijedila u Litvaniji i sa 25 bodova osvojila prvo mjesto. Grčka je druga sa istim brojem bodova, ali lošijim međusobnim omjerom. Grci su večeras bili bolji od Lihtenštajna 2:0, a strijelci su bili Slapingidis i Karagounis. U našoj grupi bodove su podijelili Latvija i Slovačka odigravši 2:2. Slovačka je treća, Litvanija četvrta, Latvija peta, a Lihtenšjan šesti u G grupi.

U F grupi Rusija je izborila direktna plasman na Mundijal. Rusi su večaras odigrali 1:1 u Azerbejdžanu i prvi su sa 22 boda. Portugal koji je večeras rezultatom 3:0 pobijedio Luksemburg, golovima Varele, Postige i nanija, u baražu je s bodom manje od Rusije. U ovoj grupi Izrael i Sjeverna Irska su odigrali 1:1. Izrel je treći, Azerbejdžan četvrti, Irska peta, a Luksemburg zadnji u grupi.

U D grupi Holandija je već ranije izborila prvo mjesto, a večeras ga je potvrdila u Turkoj. Golovima Robbena i Snijedera Holanđani su slavili 2:0. Rumunija, koja je večeras savladala Estoniju 2:0, ide u baraž. Mađarska je večeras saldala Andoru 2:0 i završila na tećem mjestu u grupi, Turci su četvrti, Estonci peti, a posljednja Andora.

U B grupi Italija je zauzela prvo mjesto, a od kvalifikacije je završila remijem protiv Armenije. Bilo je 2:2, a za Azure su pogodili Florenzi i Balotelli. Danska je sa 6:0 savladala Maltu i izborila drugo mjesto u grupi. Ipak, Danci neće u baraž jer su najlošija drugoplasirana reprezentacija. Trećeplasirana je Češka koja je u Bugarskoj slavila minimalnim rezultatom. Bugari su četvrti, Armenci peti, a malta posljednja u B grupi.

U C grupi Njemačka je na gostovanju savladala Švedsku rezultatom 3:5 i tako potvrdila prvo mjesto. Šveđani su uprkos porazu drugi i idu u baraž. Austrija je na gostovanju savladala Farske Otoke 0:3 i završila treća, dok su njihovi protivnici uvjeljivo zadnji na tabeli. Irska je savladala Kazahstan 3:1 i završila kao četvrtoplasirana dok je Kazahstan mjesto niže.

Belgija je kolo ranije osigurala plasman u Brazil, a večeras su u opuštenoj igri remizirali s Velsom 1:1. Hrvatska je završila druga u grupi i ide u baraž, ali uz još jedan šok i poraz na gostovanju u Škotskoj od 2:0. Srbija je kvalifikacije okončala kao treća savladavši Makedoniju 5:1.

Španci su svoj uspjeh u kvalifikacijama potvrdili pobjedom rezultatom 2:0 pritv Gruzije u I grupi. Negredo i Mata bili su strijelci za Furiju. Francuzi idu u baraž, a večeras su savladali Finsku 3:0 golovima Riberyja, Benzeme i Toivioa koji je pogodio svoju mrežu.

Engleska je slavila protiv Poljeske 2:0 i ide u Brazil. Golove su dali Rooney i Gerrard. Ukrajina je demolirala San Marino u gostima 8:0 i na drugom je mjestu koje vodi u baraž. Crna Gora je iznenađujuće poražena od Moladavije kod kuće 2:5. Naši susjedi su treći u grupi, Polajci četvrti, Moldavija peta, a San Marino tradicionalno zadnji.

Susreti baraža na rasporedu su 15. i 19. novembra.

Žrijebanje grupa SP-a bit će obavljeno 6. decembra.

Rezultati evrospkih kvalifikacija za SP u Brazilu:

Kipar – Albanija 0:0
Azerbejdžan – Rusija 1:1
Grčka – Lihtenštajn 2:0
Izrael – Sjeverna Irska 1:1
Litvanija – Bosna i Hercegovina 0:1
Portugal – Luksemburg 3:0
Mađarska – Andora 2:0
Norveška – Island 1:1
Rumunija – Estonija 2:0
Švicarska- Slovenija 1:0
Turska – Nizozemska 0:2
Latvija – Slovačka 2:2
Bugarska – Češka Republika 0:1
Danska – Malta 6:0
Srbija – Makedonija 5:1
Farski Otoci – Austrija 0:3
Irska – Kazahstan 3:1
Italija – Armenija 2:2
Švedska – Njemačka 3:5
Belgija – Wales 1:1
Crna Gora – Moldavija 2:5
Engleska – Poljska 2:0
Francuska – Finska 3:0
San Marino – Ukrajina 0:8
Škotska – Hrvatska 2:0
Španjolska – Gruzija 2:0

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 16.10.2013. u 07:29