Osudili nacionalističke ispade: To nisu navijači, već maloumnici

tačno.net
Autor/ica 24.2.2015. u 10:41

Osudili nacionalističke ispade: To nisu navijači, već maloumnici

Na fudbalskoj utakmice 16. kola Superlige Srbije između Rada i Novog Pazara, u subotu na Banjici u Beogradu, domaći navijači su isticali nacionalističke transparente, skandirali Ratku Mladiću i zapalili bošnjačku, albansku i zastave Kosova i Turske.

Tokom odigravanja utakmice koja je završena pobjedom domaćeg tima sa 1:0,  bili su istaknuti transparenti “Srbija Srbima” i “Biće rata”.

Oba fudbalska kluba su osudili incidente. FK Novi Pazar je, u slučaju da Fudbalski savez Srbije (FSS) ne izrekne adekvatne mjere, najavio da će se obratiti organima FIFA-e, a iz FK Rad ističu da je to bio nedopustivi čin pojedinaca koji ruši promociju srbijanskog fudbala i sporta.

Glasnogovornik FK Novi Pazar Redžep Korać je rekao da se slični incidenti dešavaju i u Novom Pazaru, ali da uglavnom taj klub bude kažnjen dok drugi klubovi prolaze sa mnogo blažim kaznama.

“Incident koji se desio je za svaku osudu. Najavljivanje rata i paljenje zastava na sportskim borilištima je katastrofalno. Kada se najavljuje rat, spaljuje turska, bošnjačka i druge zastave nije strašno, a bilo šta da se desi u Novom Pazaru proglašava se vanredna situacija, kada se pojavi bilo kakva zastava prekida se susret”, rekao je Korać u izjavi za Anadolu Agency (AA).

On je istakao da ni jedan od devet delegata prisutnih na utakmici nije reagovao, naglasivši da srbijanski mediji navode da FK Novi Pazar pretjeruje sa osudama, kako je kazao, vjerovatno opravdavajući to što su odradili navijači Rada.

“U takvim situacijama sudija je u obavezi da prekine meč na trenutak kako bi se sve dovelo u red. Devet službenih lica FSS-a je bilo prisutno na utamici, nijedan nije reagovao. Verovatno ih FSS plaća da ne reaguju”, kazao je predstavnik FK Novi Pazar.

Fudbalski klub Rad također je najoštrije osudio incident koji se desio tokom odigravanja utakmice 16. kola Superlige Srbije između tog kluba i Novog Pazara.

“Ograđujemo se od bezumnog čina pojedinaca koji su palili zastave, govorili jezikom mržnje i isticali neprimerne transparente. To nisu navijači Rada, već maloumnici, koji su nam svojim nepromišljenim postupcima otežali i onako tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalazimo. Nerazumnim potezom obezvredili su sve ono što naš klub čini na promociji srpskog fudbala i  vraćanju publike na stadion”, navedeno je u reagovanju FK Rad.

Iz tok kluba se ističe i da postupci sa tribina nedopustivi čin pojedinaca koji ruši sve što su postigli i neće ih obeshrabriti u promovisanju fudbala, sporta i porodice na stadionu.

“Sa još većim elanom, nastavićemo da zajedno sa svojim pristalicama od utakmica našeg kluba pravimo lepe sportske događaje u kojima će svi uživati i kojima će se diviti i Srbija i Evropa. Fudbalski klub Rad je učinio sve što nalažu Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakon o okupljanju građana, kao i Pravilnik o bezbednosti i sigurnosti na fudbalskim utakmicama Fudbalskog saveza Srbije, a sve u cilju bezbednog odigravanja utakmice”, navodi se iz ovog beogradskog kluba.

Iz zajednice prvoligaša Srbije Jelen Super lige (JSL) kao i i iz FSS-a još nema potvrda o pokretanju disciplinskih postupaka zbog incidenata na pomenutoj utakmici.

“Izveštaji delegata sa te utakmice još nisu razmatrani, to se može od sutra očekivati”, rečeno je iz Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige Srbije.

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 24.2.2015. u 10:41