Ovo je nova svjetska fudbalska velesila

tačno.net
Autor/ica 8.7.2013. u 16:09

Ovo je nova svjetska fudbalska velesila

Kako se bliži Svjetsko prvenstvo u Brazilu, lagano se kristališu mogući favoriti za osvajanje najvažnije titule u svijetu fudbala.

U sjeni Brazila, Španije, Argentine ili komšija im u Holandiji u Belgiji se rađa jedna nova svjetska fudbalska velesila.

Soccer - 2014 World Cup Qualifier - Group A - Belgium v Macedonia - King Baudouin Stadium

Realno, teško je za očekivati da bi Belgijanci na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu mogli do svjetskog trona ili finala, ali ekipa koju sa klupe vodi legenda belgijskog fudbala Marc Wilmots, biće narednih godina više nego respektabilna sila evropskog i svjetskog fudbala.

Prosjek godina reprezentativaca Belgije iznosi samo 25,9, a igrači ove selekcije igraju u najjačim evropskim klubovima.

Možda i ono najvažnije, Belgija je pokrivena sjajnim igračima na ama baš svakoj poziciji na terenu.

Na golu Wilmots ima dva sjajna golmana. Simon Mignolet (25 godina) novi je čuvar mreže Liverpoola, dok je mladi 21-godišnji Atleticov Thibaut Courtois, smatra jednim od najtalentovanijih golmana na svijetu u ovom trenutku.

Odbranom komaduju iskusni 35-godišnji Daniel van Buyten iz Bayerna, kapiten Manchester Citya Vincent Kompany, te dvojac iz Premier lige: Thomas Vermaelen (Arsenal) i Jan Vertonghen (Tottenham).

fellaini

Vezni red je možda i najjači dio ove sjajne ekipe. Eden Hazard je najveća zvijezda i dolazi iz Chelseaja, a uz njega je i sjajni igrač Evertona Marouane Fellaini, pa Axel Witsel (Zenit), Moussa Dembélé (Tottenham), Steven Defour (Porto) i Kevin de Bruyne (Chelsea).

Napad predvode Romelu Lukaku (Chelsea, 20 godina) i Christian Benteke (Aston Villa, 22 godine).

Osim gore nabrojanih igrača, svakako vrijedi spomenuti i Maxima Lestiennea, 21-godišnju zvijezdu belgijske ekipe Kortijka.

Vjerovatno niti jedna druga reprezentacija u svijetu u svom sastavu nema ovoliko talentovanih i mladih igrača, kao što je to slučaj sa Belgijom.

Kada glavne zvijezde ove ekipe stasaju, Belgija će, u to nema sumnje, biti jedna od najjačih svjetskih reprezentacija.

 

 

izvor: sport.ba

tačno.net
Autor/ica 8.7.2013. u 16:09