Pjanić: Roma može do naslova, a naša obaveza je da odemo i na EURO

tačno.net
Autor/ica 31.7.2014. u 11:29

Pjanić: Roma može do naslova, a naša obaveza je da odemo i na EURO

Miralem Pjanić dvadeseti je najbolji igrač na svijetu u prošloj sezoni prema izboru Goala. Romin veznjak zadivio je mnoge fudbalske navijače širom svijeta, a u ekskluzivnom intervjuu za Goal govorio je o prošloj sezoni, ambicijama za ovu, reprezentaciji, porodici…

“Prošla sezona je tek donekle ispunila moja očekivanja, s obzirom na to da je moja želja bio scudetto. Sjajno smo otvorili sezonu, ali samo izgubili ritam, što je Juventus na kraju iskoristio i osvojio naslov. S te strane, žao mi je što nismo uspjeli zadržati korak, ali jasno je da smo napredovali u odnosu na ranije. Postali smo ravnopravan konkurent u borbi za najveći plasman i vjerujem da ćemo u narednoj sezoni podići nivo naše igre i ponovo se boriti za naslov.”

“Što se tiče reprezentacije, ispunio sam san da zaigram na Svjetskom prvenstvu i za mene je to zaista posebno iskustvo. Nažalost, u Brazilu nismo uspjeli proći grupu, ali pokazali smo da je pred nama svijetla budućnost. Imamo relativno mlad tim s tendencijom da još više napredujemo i radujem se kvalifikacijama za Euro, gdje također imamo tešku grupu.”

“Što se tiče mene, zadovoljan sam sezonom, u kojoj sam dokazao svoju kvalitet. Sretan sam i ponosan što me stručnjaci svrstavaju uz bok sa najvećim zvijezdama fudbala, a to mi je samo poticaj da radim još više i još bolje, jer samo tako mogu napredovati.”

Kakva su vam očekivanja za narednu sezonu?

“Želja mi je da me posluži zdravlje, jer za svakog igrača to je najbitnije. Naravno, cilj je s Romom ostvariti uspjehe, kako u Seriji A, tako i u Evropi, gdje imamo velika očekivanja. S rastom Rome, rastem i ja.”

Roma je dovela neke velike igrače, a vi ste ostali u timu, jer ste očito shvatili da se ponovno stvara velika Roma, čiji ste jedan od lidera. Može li Roma skinuti Juventus sa trona?

“Pa da. Ekipa se pojačala s nekoliko odličnih igrača i uz već postojeći kvalitet, vjerujem da možemo mnogo toga napraviti u Italiji. Tu su već Totti, De Rossi, Strootman i ostali, a sada smo se pojačali iskusnim igračima, koji znaju kako je osvajati trofeje. Možda nam je nedostajalo i iskustva i svježine u prošlosezonskim utakmicama, ali sada napokon imamo i širinu u igračkom kadru, što je jako bitno, s obzirom na to da ćemo igrati na nekoliko frontova, a u svim imamo velike ciljeve.”

Koliko može Roma u Evropi?

“Nadam se mnogo. Kao što sam rekao: imamo jaku ekipu koja je spoj mladosti i iskustva i vjerujem da možemo jako daleko. Radujem se nastupima u Ligi prvaka, gdje sam već igrao u dresu Lyona i za mene će to biti zaista još jedno posebno iskustvo.”

Uskoro počinju kvalifikacije za Euro, Bosna i Hercegovina je u teškoj grupi. Kakva su očekivanja?

“Imamo težu grupu nego u kvalifikacijama za SP, ali naša obaveza je da se plasiramo na Euro, kako bismo ispunili još jedan san. Očekivanja su velika, a Belgija će biti glavni konkurent za prvo mjesto. Nećemo potcijeniti ni Wales, Izrael, a posebno Cipar, s kojim otvaramo kvalifikacije, s obzirom na to da znamo koliko su prvi mečevi bitni. Vjerujem da možemo završiti prvi u grupi i na taj način još jednom obradovati navijače naše zemlje, koji će nas, uvjeren sam, na gostovanja pratiti u velikom broju. Već smo navikli na činjenicu da bh. navijači putuju veliki broj kilometara kako bi nas bodrili i prema njima imamo obavezu da igramo još bolje i jače.”

Izabrani ste za jednog od najboljih veznih igrača na svijetu, što vam to znači?

“To je velika stvar za mene. Znam da je konkurencija bila zaista žestoka i sretan sam što sam se uopće našao među nominiranima. Na terenu uvijek dajem sve od sebe i sretan sam što se moja kvaliteta prepoznala na takav način. Već sam rekao, svaka nagrada, pohvala, priznanje, daje mi motiv da budem još bolji i tako se i ponašam. Iz godine u godinu radim još više i još bolje, kako bih napredovao, jer se ne želim uljuljati. Za igrača je najgore kada pomisli da je dostigao vrhunac. Tada počinje stagnacija, a moja je želja da se nadograđujem iz sezone u sezonu. Uvijek želim biti još bolji.”

U Lyonu vam je Juninho bio mentor, a u Romi Totti. Sada je došlo vrijeme da ste vi mentor nekome. Traže li mladi igrači vaše savjete?

“Mnogo sam naučio uz Juninha, ali i uz Tottija i De Rosija. Sjajno su me prihvatili od prvog dana u Romi i to mi je mnogo pomoglo. Takva dvojica igrača su veliki učitelji, kako igrački, tako i životni i zaista sam im zahvalan na svemu što su uradili za mene. Naravno, svaki mladi igrač koji dođe u Romu dobit će savjet, kako od mene, tako i od ostalih igrača i uvijek sam tu ukoliko nekome treba pomoći.”

I NA KRAJU, POSTALI STE OBITELJSKI ČOVJEK, KOLIKO JE TO POMOGLO U VAŠEM SAZRIJEVANJU?

“Jako puno. Svaki slobodan trenutak provodim uz porodicu za koju sam jako vezan. Postao sam otac malog Edina i to je jedna od mojih najvećih životnih pobjeda. Sve dođe i prođe, ali porodica zauvijek ostaje i u dobru i u zlu i samo su roditelji iskreni prijatelji.”

 

 

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 31.7.2014. u 11:29