Prilika generacije: Možemo li zaustaviti Njemačku?

Autor/ica 10.9.2012. u 11:34

Prilika generacije: Možemo li zaustaviti Njemačku?

Mlada nogometna (U-21) reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 17 sati na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” igra posljednju utakmicu regularnog dijela kvalifikacija za plasman na EP 2013. godine u Izraelu.

Izabranici Vlade Jagodića iza sebe imaju odličan kvalifikacijski ciklus. U petak su mladi Zmajevi, kada je to malo ko očekivao, “razmontirali” uvijek neugodnu grčku ekipu s visokih 4:0. Nemanja Bilbija (dva gola Grcima) i društvo za 20-ak minuta riješili su sve dileme.
 
Nažalost, tribine našeg najvećeg stadiona u našem najvećem gradu izgledale su tužno. Bio je tu prisutan tek manji broj gledatelja, dok su ostali bodrili naše momke putem malih ekrana. No, danas im itekako treba potpora, kao nikada do sada. Dovoljno je reći da im u goste stiže velesila kao što je Njemačka.
 
Nijemci su se doslovno proigravali sa svojim protivnicima kroz minule kvalifikacije, pa smo i mi to mogli osjetiti na svojoj koži, kada su nas u Stuttgartu savladali s 3:0. U devet utakmica su osvojili maksimalnih 27 bodova, postigli su čak 35 pogodaka (3.88 prosjek po utakmici), a primili svega pet. 
 
Naša reprezentacija je upisala šest pobjeda, dva poraza i jednom je remizirala, uz 21 postignut i osam primljenih golova. 
 
U prilog nam ide neigranje četvorice standardnih njemačkih reprezentativaca, među kojima i kapiten te igrač Schalkea Lewis Holtby. Neće igrati niti HSV-ov Maximilian Beister, Tony Jantschke iz Borussije Moenchengladbach te Sebastian Rode iz Eintrachta.
 
“Za BiH je ovo finale, potrebna im je pobjeda jer žele u dodatno doigravanje, no mi želimo čitav plijen. Želimo sa svih 10 pobjeda završiti kvalifikacije. Sutrašnja utakmica imat će karakter play-off utakmice”, rekao je jučer njemački selektor Rainer Adrino.
 
“Oni su moćni, jaki, kvalitetni, ali nama trebaju nova tri boda i pokušaćemo tokom utakmice naći bar jednu njihovu slabu tačku. Siguran sam da je imaju i nadam se da će je moji igrači pronaći. Ovo je šansa generacije i veliki izazov za sve momke. Bilo bi neozbiljno prijetiti Njemačkoj i reći da ćemo sigurno slaviti, ali u meč ulazimo hrabro i ubijeđen sam da će svaki igrač uložiti i zadnji atom snage da dođemo do cilja”, rekao je naš selektor Vlado Jagodić.
 
Deset pobjednika grupa i četiri najbolja drugoplasirana igraju play-off 12. i 16. oktobra, a plasman na EP osigurat će sedam reprezentacija, uz Izrael koji je domaćin.
 
Za naše mlade momke današnja utakmica je još jedna “povijesna” i minimalna pobjeda bila bi sasvim dovoljna za novo slavlje. Ovisit ćemo i o drugim rezultatima, ali vjerujemo da će momci, kako i zaslužuju, na kraju slaviti prolaz u dodatno doigravanje.
 
Susret na “Koševu” igra se od 17 sati, pa stoga – dođite i podržite našu sjajnu generaciju, pomozite im da Nijemce natjeraju na prvi poraz u kvalifikacijama. Stefan Tomović, Semir Bukvić, Almin Abdihodžić, Nemanja Bilbija, Miroslav Stevanović, Milan Đurić, Enes Sipović, Edin Višća, Muhamed Bešić, Mateo Sušić, Goran Zakarić, Ognjen Gnjatić, Sanjin Prcić, Marko Maletić, Toni Markić, Amer Dupovac, Benjamin Čolić, Josip Kvesić, Dino Ćorić, Srđan Grahovac, Nermin Zolotić, Jasmin Mešanović, Asmir Suljić sigurno to zaslužuju.
Autor/ica 10.9.2012. u 11:34